Terug naar Stijlvolle tabellen maken in Numbers: dit moet je doen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Stijlvolle tabellen maken in Numbers: dit moet je doen

Door Koen van Ekeren13 juli 2023 09:003 min. leestijd0

Een goed ontworpen tabel maakt het gemakkelijker om je gegevens te begrijpen en analyseren. Daarom werken we graag met Numbers: de opmaakopties zijn hier talrijk en werken intuïtief. Je zet gegevens zo om in tabellen die de aandacht trekken en goed leesbaar zijn. Daarom leer je hier welke opties er zijn om stijlvolle tabellen te maken, waar je ze vindt en hoe je ze toepast.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1 Open Numbers

stijlvolle tabellen maken

Haal je Mac erbij en open een nieuw document in Numbers. Kies voor de sjabloon ‘Leeg’ en klik op ‘Maak aan’. Een grijze spreadsheet is wat je krijgt, maar het eindresultaat wordt fraaier. Beloofd.

2 Kolommen en rijen

stijlvolle tabellen maken

Als voorbeeld maken we een tabel voor een recept. Maak van de tabel drie kolommen, met tien rijen. Geef de kopteksten de namen ‘Ingrediënt’, ‘Hoeveelheid’ en ‘In huis’.

3 Koptekstkolom

stijlvolle tabellen maken

De linker kolom is nog een koptekstkolom. Haal de afwijkende kleur weg: klik rechts op ‘Opmaak>Tabel’ en klap onder ‘Kop- en voetteksten’ het linker venster uit. Stel de optie in op nul.

4 Wisselende rijkleur

stijlvolle tabellen maken

Vink rechtsonder in de Tabel-tab de optie ‘Wisselende rijkleur’ aan. Dit ziet er niet alleen esthetischer uit, maar het verhoogt ook de leesbaarheid van de tabel.

Overigens, via de opties onder ‘Wisselende rijkleur’ wijzig je de hoogte en breedte van de cellen. Met de knop ‘Passend’ verklein je een kolom of rij tot de grootte van de inhoud. Dit staat vaak het mooist.

5 Koptekstrij

stijlvolle tabellen maken

Selecteer onder ‘Rasterlijnen’ de tweede groene knop van rechts om de rasterlijnen van de koptekstrij te verbergen. Klik links van de tabel op de ‘1’ om de bovenste rij te selecteren.

6 Tekst en achtergrond

stijlvolle tabellen maken

Ga naar de tab ‘Tekst’ om het lettertype te wijzigen. Wij kiezen voor ‘Avenir’ en centreren de tekst. Klik op de tab ‘Cel’ en verander de tint van ‘Vulling’ om de achtergrondkleur aan te passen.

7 Randstijlen

ws_numbers_149

Selecteer rij twee tot en met tien en klik onder ‘Rand’ op de optie rechtsboven om alle randen te selecteren. Klik op het kleurenpalet en kies een lichtere, subtielere tint voor de randen uit.

8 Aankruisvak

ws_numbers_149

Selecteer de cel C2. Houd de Shift-toets ingedrukt en selecteer nu ook cel C10. Klap de opties onder ‘Gegevensnotatie’ uit en selecteer ‘Aankruisvak’ zodat je de onderdelen kunt afvinken.

9 Tabelstijlen

ws_numbers_149

Klik in het menu op ‘Opmaak>Geavanceerd>Maak tabelstijl aan’. De opmaak wordt nu toegevoegd bij ‘Tabelstijlen’ (in de tab ‘Tabel’), zodat je een nieuwe tabel snel dezelfde opmaak geeft.

Tabeltitel of bijschrift

Boven elke tabel is standaard een tabel­titel zichtbaar. Om deze weg te halen, klik je rechtsboven op het tabblad ‘Tabel’. Onder ‘Tabelopties’ vink je ‘Titel’ uit. Wil je een onderschrift, zet dan ‘Bijschrift’ aan.

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar