Terug naar Programma’s volledig verwijderen op Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Programma’s volledig verwijderen op Mac

Door Jelle Mol15 juli 2014 10:173 min. leestijd7

Als je op een Mac een programma wilt verwijderen, hoef je het in feite maar naar de prullenmand te slepen en die te legen. Het programma is dan inderdaad verwijderd, maar vaak blijven er toch resten van het betreffende programma op je Mac rondslingeren, die waardevolle opslagruimte in beslag nemen of zelfs je Mac trager laten opstarten.

Met behulp van Finder en Spotlight kun je programma’s op je Mac in macOS Catalina volledig verwijderen. Zo lang de software die je wilt verwijderen maar een unieke naam heeft en je goed kijkt naar de overgebleven bestanden die je gaat wissen, is het noch moeilijk noch gevaarlijk. In deze workshop verwijderen wij het e-book-programma Calibre als voorbeeld.

1 Activiteitenweergave

Activiteitenweergave

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Voordat je probeert een Mac-programma te verwijderen, start je Activiteitenweergave (via Hulpprogramma’s) en controleer je of het programma nog actief is. Zo ja, sluit het af.

2 Zoeken met Finder

Zoeken met Finder

Open een Finder-venster en ga naar je thuismap. Typ rechtsboven in het zoekvenster de naam van het programma dat je wilt verwijderen. Ook als je het programma zelf al verwijderd hebt, kun je op de naam ervan zoeken om overgebleven bestanden te verwijderen.

3 Bestandsnaam

Bestandsnaam

Zoek alleen naar bestandsnamen door in het menu dat uitklapt ‘Naam komt overeen met’ te selecteren en zorg er daarnaast voor dat ‘Zoek in: Deze Mac’ is geselecteerd.

4 Specifieker zoeken

Specifieker zoeken

Net onder de zoekbalk staat naast ‘Bewaar’ een een kleine plusknop. Klik op deze knop om andere zoekcriteria toe te voegen, zoals de aanmaakdatum. Kies ‘Soort>Andere’ om te bepalen bepalen welke bestandstypen Finder zoekt.

5 Zoeken op Systeembestanden

Zoeken op Systeembestanden

Scrol in het menu met zoekcriteria naar beneden totdat je bij ‘Systeembestanden’ uitkomt. Vink het selectievakje aan de rechterkant aan en druk op ‘OK’.

6 Systeembestanden inbegrepen

Systeembestanden inbegrepen

Standaard gaat Finder ervan uit dat je systeembestanden wilt uitsluiten, omdat deze te belangrijk voor het systeem zijn. Kies daarom ‘Inbegrepen’ in plaats van ‘Niet inbegrepen’.

7 Lijstweergave

Lijstweergave

Als je veel bestanden te zien krijgt, is het handig om naar de lijstweergave te schakelen (‘Weergave>Lijst’). Hierin kun je bestanden per type of aanmaakdatum rangschikken en bekijken.

8 Bestanden van programma’s verwijderen

Bestanden verwijderen

Cmd-klik op elk bestand dat je wilt verwijderen. Doe dit vooral rustig aan, je wilt niet per ongeluk iets verwijderen dat niet bij het programma hoort. Sommige systeembestanden worden door meerdere programma’s gedeeld, zoals bij Adobe en Microsoft. Sleep de bestanden daarna naar de prullenmand.

9 Mac herstarten

Mac herstarten

Open de Prullenmand en klik op ‘Leeg’ om hem te legen. Als dit is gebeurd, kun je het beste je Mac een keer herstarten. Klik op het Apple-logo linksboven en kies ‘Herstart’.

Meer weten over de Mac? Lees dan iCreate!

iCreate 146
iCreate 146
Ontdek de geheimen van iOS 16! 🔍
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

7
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Wilfried Lampe
Lezer
Wilfried Lampe

Beste mensen,

Op mijn externe Samsung 2Tb schijf gekoppeld aan mijn iMac blijft in de Prullenmand steeds een map hangen (“Senna”) die zich niet laat verwijderen. Ik weet niet meer hoe van dit “in mijn ogen niet bestaande” mapje af te komen. Op de ext. HD bestaat de map “Senna”niet.

Op welke wijze kan ik van deze “spookmap” af komen

Bedankt voor het meedenken

Wilfried

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Beste Wilfried,

Als er helemaal niets meer belangrijks op de deze externe schijf staat, kun je deze het beste een keer volledig wissen. Hiervoor open je Schijfhulpprogramma (staat in de map Programma’s>Hulpprogramma’s) en selecteer je de externe schijf in de balk aan de linkerkant. Vervolgens ga je naar het tabblad ‘Wissen’, en klik je rechtsonder op ‘Wis’. De overige instellingen hoef je niet aan te passen. Na het wissen is de ‘spookmap’ definitief weg.

Groeten,
Sven

Joyce
Lezer
Joyce

Je kan beter de prullenbak veilig legen want dan is het pas echt helemaal van je Mac af

Priya
Lezer
Priya

Beste mensen, als ik op firefox een voor mij bekende pagina open ‘maakt’ de laptop zelf een extra extensie waardoor er een ander adres ontstaat en ik een foutmelding krijg. iemand een idee hoe ik dat kan verhelpen? Hierdoor kom ik ook vaak ongewenst op yahoo terrecht en kan ik een pagina van mijn eigen website niet openen.
Ik hop dat iemand kan helpen. Alvast bedankt! Groetjes Priya

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Beste Priya, het klinkt alsof je een add-on hebt geïnstalleerd die niet helemaal oké is. Ik adviseer je om alle add-ons uit te schakelen en te kijken of dat het probleem verhelpt, en ze daarna één voor één weer in te schakelen.

Een andere oplossing kan zijn om Firefox opnieuw te installeren.

Priya
Lezer
Priya

Hallo Jelle, super bedankt, het is gelukt! 🙂 Fijn dat er mensen als jij zijn.

M
Lezer
M

Beste,

Misschien een stomme vraag, maar ik kom van stap 4 niet zomaar in stap 5. Na het kiezen van “Andere”, kom ik niet in het afgebeelde menu. Ik krijg enkel een extra balk om mijn zoekcriteria te verfijnen. Hierin heb ik reeds desbetreffende programma getypt, maar zonder resultaat om bovenstaande menu om de “Systeembestanden” te kunnen selecteren. Hoe kom ik precies in het menu zodat ik “Systeembestanden” kan aanvinken?

Gr