Terug naar Zo maak je een piekfijne panoramafoto met je iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Zo maak je een piekfijne panoramafoto met je iPhone

Door Laura Grootaarts14 september 2023 09:003 min. leestijd0

Bij een panoramafoto beweeg je de camera langzaam van links naar rechts, waardoor je een veel groter deel van de omgeving in beeld krijgt. Maar wist je dat je ook foto’s van rechts naar links kunt maken? En dat je perfecte panoramafoto’s kunt maken van een hoog gebouw? Of foto’s waar dezelfde persoon meerdere keren op staat, zonder dat daar verder Photoshop aan te pas komt? Kortom: tijd om je horizon te verbreden.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1 Kies de juiste modus

panoramafoto's maken

Open de Camera-app van je iPhone. Selecteer nu de Panoramamodus door ernaartoe te vegen of door op de modus te tikken. Er verschijnt direct een pijl in beeld, met daaronder een korte instructie.

panoramafoto's maken

Tik op de sluiterknop onderin om te beginnen en beweeg de camera van links naar rechts – langzaam, maar vloeiend. Probeer hierbij de witte pijl netjes op de gele lijn in het midden te houden.

3 Correcties

panoramafoto's maken

Ga je te snel of wijk je af van de lijn, dan meldt je iPhone dat meteen: beweeg gerust een stukje terug met je camera. Doorloop de complete lijn, óf duw eerder al op de sluiterknop om de opname te stoppen.

panoramafoto's maken

De pijl staat links, je beweegt naar rechts. Maar soms voelt dat gewoon niet goed. Wist je dat je panoramafoto’s ook van rechts naar links kunt maken? Tik op de pijl, en hij schuift direct naar de andere kant.

5 Of naar boven

panoramafoto's maken

Ideaal voor gebouwen: kantel de iPhone, zodat je hem in de breedte vast hebt. Tik op de ontspanknop. Beweeg nu de iPhone van boven naar beneden, zodat je het hele gebouw in één beeld vangt.

6 Kloon een persoon

ws_foto's_151

Zorg ervoor dat de persoon links in beeld staat. Draai naar rechts tot die compleet uit beeld is en houd je iPhone stil. Laat degene een stukje naar rechts lopen, het frame uit, en een nieuwe pose aannemen. Beweeg verder.

7 Voorkom beweging

ws_foto's_151

Probeer stap 6, maar blijf je camera meebewegen als ook de persoon beweegt. Je ziet meteen dat dit helemaal verkeerd gaat! Honden en katten zijn daarom niet geschikt, die veranderen in langgerekte wormen met veel pootjes.

8 Album met panorama’s

ws_foto's_151

Al je panoramafoto’s belanden in dezelfde map op de iPhone. Open de app Foto’s en tik onderin op ‘Albums’. In de lange lijst onderin vind je het album ‘Panorama’s’, en hierin worden ze allemaal verzameld.

Bijsnijden

Pak je Mac erbij, open hier een panorama uit je collectie en tik rechtsboven op ‘Bewerk’. Is je panorama iets te ver naar links of rechts gemaakt? Lelijke randen snijd je weg met het Bijsnijd-gereedschap. Sleep de randen gewoon iets naar binnen.

Horizon

Op panoramafoto’s kan het een en ander vertekend raken: rechte lijnen worden bol. Het is ook wel de charme van dit type foto, maar met de gereedschappen rechtsboven zet je toch het een en ander recht.

Op de kaart

De kans is groot dat je vooral op vakantie panoramafoto’s maakt. Tik rechtsboven in de balk op het i’tje voor de metagegevens van je foto, dan zie je ook meteen waar je de foto geschoten hebt.

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar