Terug naar Notities ordenen met tags en slimme mappen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Notities ordenen met tags en slimme mappen

Door Laura Grootaarts15 december 2021 15:153 min. leestijd0

Heb jij ook zó veel aantekeningen in de app Notities dat het steeds lastiger wordt om ze terug te vinden? Dan heeft iOS 15 de oplossing voor je! Met tags en slimme mappen vind je altijd de juiste aantekeningen terug. Tags zijn een soort sleutelwoorden die je toevoegt aan je notities, je zet er dan een hekje (#) voor. Als je in andere notities hetzelfde sleutelwoord zet, koppel je je aantekeningen als het ware aan elkaar.

iOS 15 tags

Je kunt bovendien ook slimme mappen maken met daarin notities die meerdere sleutelwoorden met elkaar delen. Handig om bijvoorbeeld notities voor je #werk die te maken hebben met #vergaderingen over #projectxyz bij elkaar te schrapen. Heb je een Mac of iPad? Mooi, want dan zie je de tags en de mappenstructuur die je hebt aangebracht ook daarin terug.

Zo werken tags

1. Taggen maar

Tag toevoegen

Een tag is niets anders dan een zelfgekozen sleutelwoord met een # ervoor. Je typt het in je notitie, het kan in de lopende tekst of gewoon daaronder. De tag wordt geel nadat je hem getypt hebt.

2. Automatisch aangevuld

tag auto aanvullen

De eerstvolgende keer dat je een # typt, verschijnen er boven het toetsenbord tags die je al eerder hebt aangemaakt. Tik erop om ze toe te voegen. Dit voorkomt een wildgroei aan tags en zo blijft het overzichtelijk.

3. Zoeken op één tag

Overzicht met tags

Open het overzicht met je mappen. Helemaal onderaan zie je alle tags die je in je notities hebt gebruikt. Tik je op een van de tags? Dan krijg je een overzicht met alle notities die hiermee gemarkeerd zijn.

4. Of op meer tags

twee tags

Bovenaan in het scherm zie je de gekozen tag, daaronder de hiermee gemarkeerde notities. Kies in de rij boven voor een tweede (of derde, of vierde) tag om de selectie te verkleinen. Je ziet dan notities met ál die tags.

5. Verander de naam van een tag

iOS 15.2 herinneringen

Sinds iOS 15.2 is het mogelijk om tags in één klap te verwijderen of te hernoemen op een centrale plek. Houd in het overzicht met al je tags de tag wat langer vast, daarna krijg je de opties voor het verwijderen of hernoemen van je tag.

Slimme mappen

1. Snel een slimme map aanmaken

nieuwe slimme map

Wil je vaak notities raadplegen die steeds hetzelfde setje tags hebben? Ga dan eerst weer naar het mappenoverzicht, en tik linkonder op het mapje met de plus. Er verschijnt een menuutje waarin je de locatie kunt kiezen. Wij kiezen hierin voor ‘iCloud’. Tik daarna op ‘Nieuwe slimme map’.

2. Naam en tags

Naam en tags

Geef je nieuwe slimme map een duidelijke naam. Vervolgens selecteer je de combinatie van tags door op tags te tikken. In de slimme map staan notities die álle geselecteerde tags hebben.

3. Tandwiel

Slimme map met tandwiel

Tik op ‘Gereed’ en keer terug naar het mappenoverzicht. De slimme mappen zijn herkenbaar aan het tandwieltje dat ervoor staat.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 15
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar