Terug naar iOS 15: Notities ordenen met tags en slimme mappen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iOS 15: Notities ordenen met tags en slimme mappen

Door Laura Grootaarts8 oktober 2021 10:153 min. leestijd0

Heb jij ook zó veel aantekeningen in de app Notities dat het steeds lastiger wordt om ze terug te vinden? Dan heeft iOS 15 (en ook iPadOS 15 en macOS Monterey) de oplossing voor je! Met tags en slimme mappen vind je altijd de juiste aantekeningen terug. Tags zijn een soort sleutelwoorden die je toevoegt aan je notities, je zet er dan een hekje (#) voor. Als je in andere notities hetzelfde sleutelwoord zet, koppel je je aantekeningen als het ware aan elkaar.

iOS 15 tags

Je kunt bovendien ook slimme mappen maken met daarin notities die meerdere sleutelwoorden met elkaar delen. Handig om bijvoorbeeld notities voor je #werk die te maken hebben met #vergaderingen over #projectxyz bij elkaar te schrapen. Heb je een Mac of iPad? Mooi, want dan zie je de tags en de mappenstructuur die je hebt aangebracht ook daarin terug.

tags in notities

1 Taggen maar

Een tag is niets anders dan een zelfgekozen sleutelwoord met een # ervoor. Je typt het in je notitie, het kan in de lopende tekst of gewoon daaronder. De tag wordt geel nadat je hem getypt hebt.

2 Automatisch aangevuld

De eerstvolgende keer dat je een # typt, verschijnen er boven het toetsenbord tags die je al eerder hebt aangemaakt. Tik erop om ze toe te voegen. Dit voorkomt een wildgroei aan tags en zo blijft het overzichtelijk.

3 Zoeken op één tag

Open het overzicht met je mappen. Helemaal onderaan zie je alle tags die je in je notities hebt gebruikt. Tik je op een van de tags? Dan krijg je een overzicht met alle notities die hiermee gemarkeerd zijn.

Slimme mappen

4 Of op meer tags

Bovenaan in het scherm zie je de gekozen tag, daaronder de hiermee gemarkeerde notities. Kies in de rij boven voor een tweede (of derde, of vierde) tag om de selectie te verkleinen. Je ziet dan notities met ál die tags.

5 Snel een slimme map aanmaken

Wil je vaak notities raadplegen die steeds hetzelfde setje tags hebben? Tik dan rechtsboven op de bol met de drie puntjes. In het scherm dat vervolgens verschijnt, tik je op ‘Maak slimme map aan’.

6 Bedenk een naam

Geef je slimme map een naam. Je iPhone genereert automatisch al een naam waarin de geselecteerde tags verwerkt zijn, maar je kunt ook zelf iets bedenken. Staat er iets, dan klik je op ‘Bewaar’.

orden je notities

7 Snel naar je map

Je vindt je slimme map in het overzicht met mappen. Slimme mappen zijn herkenbaar aan het tandwieltje ervoor. Houd je vinger langer op de map om hem te bewerken: kies bijvoorbeeld andere tags.

8 Alternatief

Nog een manier voor het aanmaken van een slimme map: tik in het mappenoverzicht op het mapje linksonder. Kies de locatie, bijvoorbeeld iCloud, en dan ‘Nieuwe slimme map’. Doorloop de vervolgstappen.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Haal de nieuwe iPhone 13 Pro als eerste in huis met unlimited data en 5G!

Haal de nieuwe iPhone 13 Pro als eerste in huis met unlimited data en 5G!

Heb je al internet van KPN? Profiteer dan tot €7,50 korting per maand!

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 15
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar