Terug naar Maak een Wi-Fi 6 mesh-netwerk met je FRITZ!Box en FRITZ!Repeater
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Maak een Wi-Fi 6 mesh-netwerk met je FRITZ!Box en FRITZ!Repeater

Door Sven Lamers4 november 2021 18:313 min. leestijd0

Heb je slechte Wi-Fi thuis? Een goede router, zoals een FRITZ!Box, met Wi-Fi 6 (AX) van AVM doet dan vaak al wonderen! In sommige situaties heb je nóg meer Wi-Fi-bereik nodig. Met de FRITZ!Repeater 6000 is het een fluitje van een cent om een modern mesh-netwerk op te zetten waarmee je nog steeds die hoge Wi-Fi 6-snelheden bereikt. Wij laten zien hoe je dat doet.

Mesh-netwerk met Wi-Fi 6

Onlangs heeft FRITZ! nieuwe routers uitgebracht die de snellere Wi-Fi-standaard Wi-Fi 6 ondersteunen. Dat zijn de FRITZ!Box 7590 AX en de FRITZ!Box 7530 AX. Maar hoe krachtig deze nieuwe routers ook zijn, met een groot huis, een grote tuin of gewoon moeilijke Wi-Fi-omstandigheden (denk aan gipsmuren) kan het zijn dat je toch niet overal een goede verbinding hebt met je draadloze netwerk.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Geen zorgen, ook daarop heeft AVM iets bedacht! Namelijk een mesh-netwerk, dat je met behulp van een FRITZ!Box en FRITZ!Repeater gemakkelijk opzet. In tegenstelling tot ouderwetse Wi-Fi-repeaters behoud je met zo’n mesh-netwerk de snelheid en stabiliteit.

Het nieuwste lid van de FRITZ!-familie is de FRITZ!Repeater 6000. En je raadt het waarschijnlijk al – deze biedt, net als de nieuwste routers, ondersteuning voor Wi-Fi 6.

Zo werkt mesh-Wi-Fi met een FRITZ!Box en FRITZ!Repeater

Met een mesh-netwerk, bestaande uit een Wi-Fi 6 FRITZ!Box en de FRITZ!Repeater 6000 zet je snel en eenvoudig een draadloos netwerk op dat overal in huis beschikbaar is. Uiteraard werkt de Repeater 6000 ook samen in mesh-verband met andere FRITZ!Boxen, zoals de FRITZ!Box 7590 zonder Wi-Fi 6. Dit betekent alleen wel dat je beneden (waar de router staat) niet geniet van Wi-Fi 6, maar bijvoorbeeld boven (waar de repeater staat) wel.

Om een mesh-netwerk op te zetten, stel je je router op de webinterface (fritz.box) bij ‘Thuisnetwerk>Mesh’ in als ‘Mesh-master’. De router organiseert dan centraal alle netwerk- en veiligheidsinstellingen.

Als je de netwerkinstellingen voor je internetverbinding en je Wi-Fi-netwerk op de router (Mesh-master) hebt ingesteld, is het kinderspel om deze op je FRITZ!Repeater 6000 over te nemen. De eenvoudigste methode is door de apparaten bij elkaar in de buurt neer te zetten en dan direct achter elkaar zowel op de repeater als op de master de WPS-knop kort in te drukken.

De repeater neemt automatisch de instellingen van de Mesh-master over. Op de webinterface van de Mesh-master zie je dan in het overzicht van het Wi-Fi-netwerk welke apparaten zijn verbonden.

Met oudere apparaten

Oudere routers en repeaters zijn uiteraard niet achteraf nog uit te rusten met Wi-Fi 6, maar AVM staat erom bekend de software (FRITZ!OS) helemaal up-to-date te houden. Hierdoor ondersteunen zelfs oudere FRITZ!Boxen en -Repeaters tegenwoordig mesh-netwerken. In dat opzicht lijkt het bedrijf best wel op Apple, dat je ook ieder jaar een iOS- en macOS-update cadeau doet met daarin nieuwe functies. Zo kun je – ook als je thuis een ‘ouder’ model gebruikt – toch blijven genieten van alle nieuwe opties.

FritzRepeater

Dus ook al is snelheidswinst bij oudere apparaten niet zó enorm als bij compleet nieuwe hardware, met een FRITZ!Box en FRITZ!Repeater ben je wel verzekerd van de nieuwste software-trucjes. En zo profiteer je bijvoorbeeld altijd van de veel stabielere Wi-Fi-mesh-netwerken.

Meer informatie over het opzetten van een mesh-netwerk vind je op de website van AVM.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar