Terug naar Maak een mesh-netwerk met een Fritz!Box
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Maak een mesh-netwerk met een Fritz!Box

Door Sven Lamers12 augustus 2019 10:123 min. leestijd0

Een goed werkende wifi blijft een van de grootste uitdagingen van het moderne thuisnetwerk. Vroeger werd er vooral op de gebruikte wifi-standaard gelet – hoe sneller hoe beter – maar tegenwoordig verschuift dat veel meer naar goed bereik in je hele huis. De beste methode hiervoor is een zogeheten mesh-netwerk. Hierbij bouwen meerdere routers een intern netwerk op en verspreiden de wifi in je hele huis. Een vergelijkbaar principe als met de ouderwetse repeaters dus, maar dan veel betrouwbaarder en met meer behoud van snelheid.

Apple’s AirPorts ondersteunen geen mesh (en worden bovendien ook niet meer gemakt), dus moesten we op zoek naar een net zo gemakkelijk alternatief. Dat hebben we gevonden in de Fritz!Box-routers van AVM. Deze werken gemakkelijk, zien er onopvallend uit én ondersteunen mesh. Ze zijn iets duurder dan routers van andere fabrikanten, maar daar krijg je regelmatige software-updates met nieuwe functies voor terug. Net als bij Apple eigenlijk. In het artikel hieronder leggen we uit hoe je zo’n mesh-netwerk met een Fritz!Box opbouwt. Nog geen Fritz!Box in huis? Lees dan ons artikel over het kiezen van de perfecte router.

FritzMesh

Mesh bij de Fritz!Box

Als je een mesh-netwerk wilt opzetten, zul je bij veel fabrikanten van netwerkapparatuur allemaal nieuwe apparaten moeten kopen. Niet zo bij AVM. Het bedrijf heeft recent een nieuwe firmware uitgebracht die mesh-functionaliteit aan zijn apparaten toevoegt. Met de introductie van FritzOS 7 heeft AVM de mesh-ondersteuning geïntroduceerd voor veel van hun bestaande apparaten – zowel de routers als de repeaters.

Fritz Mesh

Met een mesh-wifi bestaande uit een of meerdere Fritz!Boxen en eventueel Fritz!Repeaters zet je een snel draadloos netwerk op dat overal in huis beschikbaar is. We raden alleen aan om alle apparaten die je in je mesh-netwerk wilt integreren, altijd eerst even te updaten naar de nieuwste firmware. Als je een mesh-netwerk opzet, stel je een apparaat – meestal de router – op de webinterface bij ‘Thuisnetwerk>Mesh’ als ‘Mesh-master’ in. Die router organiseert dan alle netwerk- en veiligheidsinstellingen centraal.

Als je de netwerkinstellingen voor je internetverbinding en je wifi-netwerk op de router (master) hebt ingesteld, is het niet ingewikkeld om deze op je repeaters over te nemen. De eenvoudigste methode is door de apparaten bij elkaar in de buurt neer te zetten en dan direct achter elkaar zowel op de repeater als op de master de WPS-knop kort in te drukken. De repeater neemt dan de instellingen van de master over. Je kunt dan in de webinterface van de master in het overzicht van het wifi-netwerk zien welke apparaten zijn verbonden. Aan het mesh-pictogram dat bij de verbinding staat, zie je dat het mesh-netwerk al actief is. Mocht het symbooltje niet verschijnen, moet je het overnemen van de instellingen herhalen.

Fritz Repeater

Optimalisatie

Voor een mesh-wifi gelden dezelfde optimalisatie-tips als voor gewone wifi-netwerken. De basisstations moeten een zo vrij mogelijk ‘zicht’ hebben op hun mesh-collega’s. Ze een beetje draaien of verschuiven kan een verbinding al duidelijk verbeteren. Als het draaien of verplaatsen niets uithaalt, dan moet de repeater dichter bij de router komen te staan. Bij direct in een stopcontact geplugde repeaters kies je een ander stopcontact om de stand te wijzigen.

Mocht je aan de slag gaan en tegen problemen aanlopen, dan kun je altijd de website van AVM raadplegen. Daar vind je voor elk apparaat uitgebreide documentatie, handleidingen en probleemoplossingen.

Mac voor beginners 2020
Mac voor beginners 2020
De uitgebreide handleiding die Apple je niet geeft!
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar