Terug naar Mandala maken Procreate: eenvoudiger dan je denkt!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Mandala maken Procreate: eenvoudiger dan je denkt!

Door Laura Grootaarts14 oktober 2021 10:093 min. leestijd0

Loop de eerste de beste boekenwinkel in en je vindt er kleurboeken met mandala’s: cirkelvormige, bloemachtige figuren met symmetrische elementen. Zelf een mandala maken? Procreate is de app die je nodig hebt. Je hoeft geen wiskundige te zijn om de geometrische vormen perfect uit te laten lijnen – daar zorgt een slim trucje in de app wel voor. En inkleuren? Dat kan natuurlijk ook digitaal – en je blijft altijd binnen de lijntjes!

1. Mandala maken Procreate

Mandela maken Procreate

Open een nieuw canvas in Procreate – een vierkant (‘square’) is het mooist. Tik daarna op de steeksleutel voor ‘Actions’. Zet de schakelaar achter ‘Drawing Guide’ op blauw, en tik daaronder op ‘Edit Drawing Guide’.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

2. Procreate mandala settings

Mandela maken Procreate

Tik rechts onder het canvas op ‘Symmetry’ en vervolgens op de ‘Options’ daaronder. In het menu dat dan verschijnt, kies je voor ‘Radial’. Je ziet de hulplijnen verschijnen op je canvas – tik op ‘Done’. Eventueel kun je ook nog kiezen voor ‘Rotational Symmetry’. Dat zorgt voor een iets ander effect dat nog steeds heel geschikt is voor het tekenen van mandala’s.

3. Geschikte brush: Monoline

Mandala maken procreate

Tik op het penseel voor het openen van de ‘Brush Library’. Voor een kleurplaat met strakke lijnen is ‘Calligraphy>Monoline’ zeer geschikt. Maar experimenteer gerust met andere penselen.

4. Streamline voor vloeiende lijnen

Mandela maken Procreate

Tik op de Monoline-brush; we gaan hem nog enigszins aanpassen. Zet onder ‘Stroke path’ de optie ‘Streamline’ op Max. Dit maakt je lijnen veel vloeiender en zorgt voor een strak eindresultaat. Tik op ‘Done’.

5. Vormen

Mandela maken Procreate

Tijd om te tekenen! Bij voorkeur doe je dit met een stylus als de Apple Pencil, maar je wijsvinger voldoet ook. Je ziet dat alles wat je tekent, automatisch wordt herhaald in alle acht ‘partjes’ van je canvas. Zorg dat de lijnen op elkaar aansluiten zodat je vakjes helemaal afgesloten zijn.

6. Gummen

Mandela maken Procreate

Om preciezer te werken, zoom je in op het canvas. Misschien spot je een foutje: gebruik dan de gum om het weg te poetsen. Ook dit gebeurt dan in alle acht partjes, alles blijft symmetrisch.

7. Apple Pencil even vasthouden

Mandala maken Procreate

Houd je pen na het tekenen van een lijn op het scherm om die vloeiender te maken. Versleep om de lijnen nog wat te finetunen. Vind je het niks? Tik met twee vingers op het scherm en je laatste actie wordt gewist.

8. Fijnere brush

Mandela maken Procreate

Je kunt je brush steeds even groot laten, maar voor het aanbrengen van details kun je ook kiezen voor een wat fijnere brush. Maar ga niet eindeloos variëren met de dikte van de brush, dan wordt het te druk.

9. Kleurplaat inkleuren

Mandala maken Procreate

Tijd om je mandala in te kleuren. Met de stip rechtsboven bepaal je de kleur. De eenvoudigste manier om binnen de lijntjes te blijven? Sleep de kleur vanuit de stip zó naar het gewenste vakje.

Meer weten over Procreate? Lees ook onze Procreate tutorial voor beginners!

iCreate 132
iCreate 132
iPhone 13: welke past bij jou?
De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar