De meest recente versie van macOS is macOS Monterey, verschenen in het najaar van 2021. Heb je een oudere Mac die deze versie van het besturingssysteem niet ondersteunt? We laten zien hoe je hem tóch kunt upgraden. macOS Monterey installeren op een oude Mac is eenvoudiger dan je denkt. Wij laten je zien hoe. En … als straks macOS Ventura verschijnt, werkt deze methode ook.
⚠️ Let op: niet voor iedere Mac
Het installeren van macOS Monterey op een Mac die officieel niet meer ondersteund wordt brengt risico’s met zich mee. Lees alle stappen eerst rustig door voordat je begint. Tevens adviseren wij om OpenCore alleen te gebruiken met Macs vanaf 2012. Modellen van ervoor hebben grafische chips die niet volledig ondersteund worden, waardoor je snel tegen problemen aanloopt. Je kunt OpenCore hier wel bij gebruiken, maar het werkt niet altijd perfect. Je leest hier over de beperkingen.
Bovendien is het verstandig om eerst een Time Machine-reservekopie te maken op een externe schijf via ‘Systeemvoorkeuren>Time Machine’, zodat je een back-up hebt om op terug te vallen. En als laatste: wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor schade aan je Mac(Book) door het gebruik van OpenCore.
macOS Monterey oude Mac: met de app OpenCore
De ontwikkeling van technologie gaat razendsnel. Zo snel zelfs, dat een Mac die nog geen tien jaar geleden gloednieuw was, inmiddels al achterloopt qua updates. En wat doe je dan: blijf je hem gebruiken met een verouderd besturingssysteem, met alle veiligheidsrisico’s en niet-ondersteunde apps die daarbij horen? Of gooi je hem – op een totaal niet-duurzame manier – bij het oud vuil?
Dankzij OpenCore is er nu een derde optie voor je oude Mac: blijf hem gebruiken, mét de nieuwste versie van macOS! De app OpenCore maakt het mogelijk om Monterey te installeren, dankzij een speciale patch die ondersteuning toevoegt voor jouw specifieke oude Mac. Zo ben je weer helemaal up-to-date, en kun je weer jaren met je Mac vooruit. Wij laten je stap voor stap zien hoe het werkt!
Zet OpenCore op een usb-stick
Het installeren van macOS Monterey op een oude Mac begint met een usb-stick. Hier komen de installatiebestanden van macOS op te staan, evenals en de extra bestanden van OpenCore die je nodig hebt. De stick moet hiervoor minstens 16 GB opslag hebben, en wordt in het proces gewist. Met de OpenCore Patcher, die draait vanaf OS X Mavericks (10.9), zet je alle benodigde bestanden gemakkelijk op de stick.
1 Zoek
Download de OpenCore Patcher via deze link. Let op: de download start direct. In deze workshop gebruiken we versie 0.4.3 – het kan zijn dat jouw versie nieuwer is. Open het programma, selecteer ‘Create macOS Installer’ en vervolgens ‘Download macOS Installer’.
2 Download
Na een paar seconden verschijnt een menuutje met de versies van macOS die je kunt installeren. Ga altijd voor de nieuwste stabiele versie. Klik erop, en de download start.
3 Installatiebestand
Nadat de download van het installatiebestand klaar is, klik je op ‘Flash installer’. Kies het installatiebestand, klik op ‘OK’, en selecteer je usb-stick. Deze wordt gewist. Voer je wachtwoord in en druk weer op ‘OK’.
4 OpenCore
Nadat het installatiebestand op de stick is gezet, klik je op ‘Return to Main Menu’. Klik nu op ‘Build and Install OpenCore>Build OpenCore’, en als laatste op ‘Install OpenCore’. Selecteer je usb-stick en dan de EFI-partitie.
5 Afgerond
Voer je wachtwoord in (of gebruik Touch ID) en wacht totdat het proces is afgerond. Je hebt nu een usb-stick met het installatiebestand van macOS en de extra bestanden om het op je oude Mac te draaien.
6 OpenCore op USB
Om de laatste stappen voor na de installatie wat te versnellen, adviseren we om de OpenCore Patcher ook op de usb-stick te zetten. Versleep de app naar de hoofdmap van de usb-stick.
Stick voor een andere Mac
Maak je met OpenCore een usb-stick voor een andere Mac, dan moet je weten welk modelnummer deze heeft voor je aan stap 4 begint. Dit achterhaal je op de betreffende Mac door op het Apple-logo te klikken, Option ingedrukt te houden en vervolgens ‘Systeeminformatie’ te selecteren. Er verschijnt een nieuw venster: achter ‘Model-ID’ staat het modelnummer. Ga in de OpenCore Patcher naar ‘Settings’ en selecteer hier in de lijst het juiste model. Volg daarna pas stap 4 en verder. Het modelnummer is ook te achterhalen via everymac.com: hier vind je iedere Mac die ooit gemaakt is, inclusief het juiste modelnummer voor elk model.
De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!
• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
Back-ups en partities
Je hebt nu een usb-stick met alle benodigde bestanden, maar je moet nog één keuze maken: wil je je huidige besturingssysteem updaten, of een losse partitie gebruiken? Als je voor de eerste optie gaat, is het maken van een Time Machine-reservekopie érg belangrijk. Je oude besturingssysteem komt dan namelijk volledig te vervallen, dus heb je een back-up nodig voor als er iets misgaat.
Bij een losse partitie blijft je huidige besturingssysteem in stand, en kun je zelf kiezen wanneer je welke versie van macOS gebruikt – maar ook hierbij adviseren we om eerst een Time Machine-back-up te maken voor als er iets misgaat bij het partitioneren.
Back-up met Time Machine
1 Lege schijf
Sluit een harde schijf aan die leeg mag. Is hij al leeg? Ga dan naar stap 3. Open anders Schijfhulpprogramma (via ‘Apps>Hulpprogramma’s’), selecteer de externe schijf en klik op ‘Wis’.
2 Formaat
Voer een naam in voor je Time Machine-schijf. Wij gaan simpelweg voor ‘Time Machine’. Selecteer vervolgens bij structuur ‘APFS’ en klik op ‘Wis’. Na het wissen is je schijf klaar voor back-ups.
3 Time Machine
Ga nu naar ‘Systeemvoorkeuren>Time Machine’ en selecteer de zojuist gewiste schijf als locatie voor je reservekopie. Maak vervolgens een reservekopie op deze schijf. Dit kan een paar uur duren.
Maak een partitie
1 Schijfhulpprogramma
Open Schijfhulpprogramma (via ‘Apps>Hulpprogramma’s’) en selecteer je Macintosh HD-schijf. Je vindt hem het gemakkelijkst als je in de menubalk ‘Weergave>Toon alleen volumes’ selecteert.
2 Volume maken
Klik op ‘+ Volume’ en voeg een nieuw APFS-volume toe met een zelfgekozen naam. Hier komt de nieuwe versie van macOS op te staan. Kun je niet een nieuw volume maken? Ga dan naar stap 3.
3 Partitioneer
Bij oudere versies van macOS kun je geen gebruik maken van volumes, en moet je de schijf partitioneren. Selecteer ‘Partitioneer’ en maak een nieuwe partitie aan van minstens 30 GB.
Installeer macOS Monterey op een oude Mac
Haal je usb-stick er maar weer bij! Nu je alle bestanden op een stick hebt, en een reservekopie van de Mac (en/of een nieuwe partitie) hebt gemaakt, ben je helemaal klaar om je oude Mac bij te werken. En dat is gemakkelijker dan je denkt! Na de installatie moet je nog een paar stappen uitvoeren om het opstarten in Monterey mogelijk te maken zonder je usb-stick. Wij leggen je precies uit hoe dit in zijn werk gaat.
1 Starten
Zet je Mac uit, en zorg dat de usb-stick verbonden is. Zet hem weer aan terwijl je de Option-toets ingedrukt houdt, tot er drie icoontjes in beeld komen. Ga met de pijltjestoetsen naar ‘EFI Boot’ en druk op enter.
2 Monterey
In het tweede scherm selecteer je (op dezelfde manier) de optie om macOS Monterey te installeren. De Mac start nu het installatieprogramma, met behulp van de benodigde bestanden van OpenCore.
3 Installatie
Selecteer nu de gewenste taal, en klik op het pijltje naar rechts. Klik dubbel op ‘Installeer macOS Monterey’. Volg de stappen, en selecteer de juiste schijf: Macintosh HD, of je nieuwe partitie. Nu begint de installatie.
4 OpenCore
Na de update (of verse installatie) van macOS Monterey moet je nog wat configuratiestappen doorlopen. Daarna halen we OpenCore er weer bij. Open de usb-stick in Finder, en kopieer de OpenCore Patcher naar je Apps-map.
5 Boot Picker
Om te voorkomen dat je telkens het menu van stap 1 tegenkomt, open je OpenCore Patcher en navigeer je naar ‘Settings’. Haal hier het vinkje bij ‘Show Boot Picker’ weg. Klik dan op ‘Return to Main Menu’.
6 Open
Klik op ‘Build and Install OpenCore>Build OpenCore’, en als laatste op ‘Install OpenCore’. Selecteer je interne schijf (meestal disk0) en installeer hem daar. Nu heb je geen usb-stick meer nodig!
7 Root Patch
Het kan zijn dat je wifi of grafische kaart nog een kleine update (een zogeheten patch) nodig heeft om goed te functioneren. Ga terug naar het hoofdscherm van OpenCore en selecteer ‘Post Install Root Patch’.
8 Klaar is Kees
Klik in dit menu op ‘Start Root Patching’ als er patches beschikbaar zijn. OpenCore start opnieuw op in de ‘root-modus’, waarbij je weer op ‘Post Install Root Patch>Start Root Patching’ moet drukken.
Kan je na de installatie de Mac gewoon updaten via instellingen>software update of moet je telkens deze stappen volgen maar dan met een nieuwere os versie?
Ja, zo werkt het, gewoon zoals je gewend bent. Wel kun je bij iedere update beter even wachten om te kijken of er bugs zijn ontstaan (en weer worden verholpen). Die worden dan meestal hier verzameld: https://github.com/dortania/OpenCore-Legacy-Patcher/issues
Bij mijn oude Mac kan ik opencore patchers zip downloaden, maar als ik probeer te installeren krijg ik de melding “Opencore Patcher is onverwacht gestopt ». 5 keer opnieuw geprobeerd en zelfs Mac terug opnieuw opgestart, maar niks werkt. Het is wel een I Mac van mid 2007 met OS X El Capitan 10.11.6. Spijtig, want het had leuk geweest deze te kunnen gebruiken.
Als ik een partitie selecteer om Monterey op te installeren krijg ik de melding “de update kan niet op deze computer worden geïnstalleerd”. Ik heb een iMac model 14.3 en Big Sure erop staan. Iemand een idee wat er fout gaat?
Monterey geïnstalleerd en alles (lijkt) te werken. Wel soms traag, maar ik kan eventueel nog geheugen uitbreiden. Echter, ik zie in de menubalk nog wel icoontjes van bijv dropbox, lacie staan. Ook reservekopie (Time Machine), zoekveld, toetsenbord en siri. Maar verdwenen zijn Bluetooth, wifi, tijd, datum, berichtencentrum en ik mis misschien nog wel wat. Alles is goed ingesteld, overal staat ‘Toon in menubalk’, vierdubbel gecheckt. Iemand een oplossing?
ik heb de installatie kunnen voltooien. En eerlijk, op mijn Imac van 2011 loopt dit vlot. Het enige probleem waar ik tegenaan loop is dat Kaarten niet werkt. Bij het opstarten van de app blijft deze hangen en moet ik geforceerd afsluiten.
Bij mij hetzelfde op een iMac van 2010. Ook werken Memoji’s in de Berichten app niet, wel de gewone emoticon’s.
Had jij al een oplossing gevonden?
Hier ook hetzelfde. Kaarten opent niet. Heeft iets met de videokaart te maken volgens mij. Betreft iMac 27″eind 2010, gepatched naar Monterey. Bij mij draait het nu een kleine week en ik heb verder nog geen fouten kunnen ontdekken. Wel draaien sommige programma’s niet meer, waaronder Aperture.
Maar een oplossing voor Kaarten zou welkom zijn…