Terug naar iTip: Deze functie redt je iPhone-accu (maar kan ook irritant zijn)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Deze functie redt je iPhone-accu (maar kan ook irritant zijn)

Door Laura Grootaarts22 oktober 2019 16:422 min. leestijd2

Heb je iOS 13 geïnstalleerd? Dan is op je iPhone automatisch de nieuwe functie ‘Geoptimaliseerd opladen’ geactiveerd. Maar wat heb je daar nu eigenlijk aan? En hoe zet je het weer uit?

Geoptimaliseerd opladen iOS 13

Geoptimaliseerd opladen helpt de levensduur van de iPhone-batterij te verlengen. Het is niet goed als je iPhone honderd procent is opgeladen en daarna nog úren aan de lader ligt, bijvoorbeeld omdat jij nog slaapt.

Heb je geoptimaliseerd opladen aan staan? Dan wordt je batterij opgeladen tot tachtig procent. Daarna wordt het opladen gepauzeerd. Pas later wordt het opladen weer hervat, zodat hij op honderd procent is precies op het moment dat jij hem nodig hebt. Hoe dat kan? De iPhone leert op basis van machine learning wat je ‘oplaadroutine’ is (de gegevens worden alléén op je iPhone bewaard). Op een gegeven moment weet je iPhone dat je bijvoorbeeld steeds om zeven uur opstaat en naar je iPhone grijpt. Dan zorgt hij ervoor dat op dat moment de honderd procent wordt aangetikt.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Is geoptimaliseerd opladen actief? Dan verschijnt tijdens het opladen een melding in het scherm met daarin het tijdstip waarop je iPhone volledig is opgeladen. Je kunt dit doorbreken door je vinger langer op deze melding te houden en op ‘Laad nu op’ te tikken

Mijn iPhone is steeds gedeeltelijk opgeladen

Geoptimaliseerd opladen werkt alleen als je een regelmatig leefpatroon hebt en bijvoorbeeld steeds op dezelfde tijd je iPhone oplaadt. De melding waar we het zojuist over hadden, is heel fijn, maar het werkt natuurlijk niet als je hem pas ziet op het moment dat je een uur eerder dan normaal de trein moet halen.

Geoptimaliseerd opladen ios 13

Merk je dat je iPhone structureel gedeeltelijk is opgeladen, dan kun je deze iOS 13 functie beter uitzetten. Dat doe je hier:

  • Open Instellingen
  • Ga naar ‘Batterij>batterijconditie’.
  • Zet de schakelaar achter ‘Geoptimaliseerd opladen’ uit.

Je iPhone wordt nu gewoon in één keer zonder onderbreking opgeladen naar honderd procent.

Bron: Apple

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 13
Bekijk dit dossier

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Kurt Wauters
Lezer
Kurt Wauters

Heb net ontdekt dat deze functie tevens het gebruik van niet-apple laders of power banks blokkeert. Uiterst irritant. Gisteren de functie uitgeschakeld en na opnieuw opstarten werkte het opladen via mijn power bank weer perfect. Vanmorgen weer hetzelfde probleem, ik checkte even “geoptimaliseerd opladen” opnieuw en tot mijn verbazing was de functie vanzelf opnieuw aangezet. Apple doet er echt alles aan om niet-apple producten te weren en oudere iphone toestellen vol te stoppen met bugs om de gebruiker te motiveren een nieuw toestel aan te schaffen. Het zal mijn allerlaatste iphone zijn, de volgende wordt een goedkope chinees die ik… Lees meer »

Jeez
Lezer
Jeez

ONZIN! Ik gebruik de functie nog steeds, op mijn iPhone 6S (30/07/‘21)! Hangt dagelijks aan een niet-Apple lader en ‘s-nachts aan Trust-powerbanks en er wordt absoluut niéts geblokkeerd.
De functie staat bij jouw hoogstwaarschijnlijk aan, ná het opnieuw opstarten, voor de duurzaamheid van je batterij.
Op deze wijze ontstaan die flauwekul beweringen, dat Apple dit soort bugs zou inbouwen.
Maar je houding ten opzichte van duurzaamheid is duidelijk: schijt aan de wereld, ikke, ikke, ikke… Verziek het milieu vooral zoveel mogelijk voor toekomstige generaties, met je Chinese prul, die je na een jaar weer wegflikkerd.