Terug naar iTip: Achtergrond afbeelding transparant maken op de Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Achtergrond afbeelding transparant maken op de Mac

Door Koen van Ekeren29 april 2020 14:252 min. leestijd0

In documenten en op websites is het vaak mooi om te werken met vrijstaande afbeeldingen. Dat zijn foto’s waarop alleen je onderwerp te zien is; de rest is weggeknipt. Wil je de achtergrond transparant maken op de Mac, dan is daar geen Photoshop voor nodig. Het kan met een programma dat standaard op je Mac staat: Voorvertoning.

Achtergrond transparant maken

Achtergrond transparant maken

Voorvertoning heeft een handig gereedschap waarmee je snel de achtergrond van een afbeelding verwijdert. Uiteraard werkt dit het best als de achtergrond een egale kleur heeft. Hoe meer details er zijn, hoe moeilijker het voor de software is om de voorgrond van de achtergrond te onderscheiden.

Een achtergrond transparant maken werkt als volgt:

  • Open een afbeelding in Voorvertoning.
  • Kies in het menu voor ‘Weergave>Toon markeringsknoppenbalk’.
  • Klik linksboven in de knoppenbalk op de toverstaf.
  • Klik op de achtergrond van de afbeelding en sleep.

Wanneer je sleept, zie je dat er een rode kleur tevoorschijn komt. Dit is de selectie die je maakt. Hoe verder je sleept, hoe meer elementen Voorvertoning selecteert. Druk op de backspace-toets om de achtergrond te verwijderen. Waarschijnlijk krijg je nu een melding met ‘Converteer’. Klik daar op om te afbeelding op te slaan als PNG. Dit formaat ondersteunt de transparante achtergrond – in tegenstelling tot jpg. Houd er rekening mee met dat je het originele bestand na het converteren kwijt bent.

Wil je meer van dit soort tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Pixelmator

Als je meer tools wilt om de achtergrond van een afbeelding transparant te maken, dan kun je ook Pixelmator in de Mac App Store installeren. Dit Photoshop-achtige programma is niet gratis, maar met een prijs van € 32,99 ook niet duur.

iCreate 122
iCreate 122
Aan de slag met iOS 14 & macOS Big Sur
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar