Terug naar Deze toegankelijkheids-functies zijn handig voor iedereen (iPhone-tips week 20)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Deze toegankelijkheids-functies zijn handig voor iedereen (iPhone-tips week 20)

Door Laura Grootaarts20 mei 2022 11:114 min. leestijd0

Apple heeft deze week nieuwe toegankelijkheidsfuncties aangekondigd – ze verschijnen later dit jaar als onderdeel van de iOS 16-update. Ook nu al heeft je iPhone diverse toegankelijkheidsfuncties, maar misschien ken je die nog niet. En dat is eigenlijk zonde!

Toegankelijkheid

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Apple-producten staan erom bekend dat ze bijzonder toegankelijk zijn voor mensen met een fysieke beperking. Bijvoorbeeld voor mensen die slecht zien, slecht horen of beperkt zijn in hun motoriek. Sommige van die functies zijn érg specifiek, maar enkele zijn ook voor een grotere doelgroep interessant. In deze wekelijkse rubriek met iPhone-tips, laten we je onze favorieten zien.

1) Speel kalmerende geluiden af

Achtergrondgeluiden ios 15

De App Store puilt uit van apps die rustgevende geluiden produceren. Die geluiden verjagen de stilte, of maskeren juist onrustige geluiden. Dat helpt om tot rust te komen of om je te concentreren. Maar een app downloaden hoeft niet, want je iPhone kan ook zelf dit soort geluiden afspelen:

 • Open de app Instellingen.
 • Tik op Toegankelijkheid.
 • Tik op Audio/Visueel.
 • Tik op Achtergrondgeluiden.
 • Zet de schuif achter Achtergrondgeluiden op groen.

Je kunt bij ‘Klank’ kiezen uit Gebalanceerde ruis, Heldere ruis, Donkere ruis, Oceaan, Regen en Stromend water. Wij vinden dat Apple hier zo een losse app voor kan maken, misschien in combinatie met de mindfulness-functies zoals je die nu op de Apple Watch vindt.

2) Gebruik de ‘geheime knop’ op de achterkant van je iPhone

Tik op achterkant

Je iPhone heeft een geheime knop op de achterzijde, ter hoogte van het Apple-logo. Tik je twee of drie keer acher op je iPhone, dan voer je daarmee bepaalde functies uit. Zo maak je bijvoorbeeld razendsnel een schermafbeelding. Je moet de knop eerst wel even activeren:

 • Open de app Instellingen
 • Ga naar ‘Toegankelijkheid>Aanraken’.
 • Tik helemaal onderaan op ‘Tik op achterkant’
 • Tik op ‘Dubbel tikken’ en ‘Driemaal tikken’ en geef aan wat voor actie je eraan wilt koppelen.

3) Pas de tekstgrootte aan (per app)

Tekstgrootte per app instellen

Zijn de lettertjes op het scherm te klein? Of mogen ze juist wat groter zodat er meer tekst op het scherm past? Wat jij wil! Je kunt de tekstgrootte op je iPhone aanpassen, eventueel per app. Zet eerst de knop Tekstgrootte in het Bedieningspaneel, via ‘Instellingen>Bedieningspaneel’. Daarna gaat het zo:

 • Open het bedieningspaneel.
 • Tik op de knop Tekstgrootte (de aA-knop).
 • Bepaal de tekstgrootte door over de schuifbalk te vegen.
 • Met de knop onder de schuifbalk de bepaal je waar de lettergrootte wordt aangepast: alleen in de app waar je nu zit, of door heel het systeem.
 • Sluit het bedieningspaneel en bekijk het resultaat.

4) Nog meer van dit soort tips in Tips

iPhone toegankelijkeheid

Nog meer van dit soort tips? De opmerkelijkste toegankelijkheidsfuncties licht Apple nu uit in een nieuw onderdeel in hun app Tips. Als je deze app opent, vind je negen tips in de set Toegankelijkheid. ‘Laat de iPhone het werk doen’, staat eronder. Kun je de app Tips niet terugvinden op je iPhone? Het is een standaard-app van Apple, maar mogelijk heb je hem verwijderd van je telefoon. Je kunt hem dan opnieuw downloaden in de App Store.

Nieuwe toegankelijkheidsfuncties in iOS 16

Eerder deze week presenteerde Apple dus de nieuwe toegankelijkheidsfuncties die later dit jaar verschijnen. Dit in het kader van Global Accessibility Awareness Day. Nieuw zijn onder meer deurdetectie, live ondertiteling van zo’n beetje alles wat er op de iPhone gebeurt en je Apple Watch bedienen vanaf je telefoon. De functies zitten waarschijnlijk in iOS 16, en die update verwachten we in september.

Meer tips lezen? Bekijk dan ook de eerdere iPhone-tips uit deze rubriek:

 

 

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar