Terug naar Word een iPhone-ninja: 10 dingen die je sneller kunt doen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Word een iPhone-ninja: 10 dingen die je sneller kunt doen

Door Laura Grootaarts26 november 2021 14:264 min. leestijd0

Ben je een beetje handig met je iPhone? Na het lezen van dit artikel ben je nóg iets handiger, want er zijn veel vingervlugge trucjes om dingen sneller te doen met je telefoon. Gebruik ze allemaal en je mag jezelf een echte iPhone-ninja noemen!

1. Sneller de camera openen

Camera iPhone openen vegen

Een fotomoment is vaak al voorbij voordat je met je ogen hebt kunnen knipperen. iPhone ontgrendelen, camera-app openen … en de vogel is al gevlogen. Gebruik daarom liever de camera-knop op het toegangsscherm. Mag het nóg sneller? Veeg dan van rechts naar links over het scherm.

2. Sneller door je thuisschermen bladeren

Trucje thuisscherm

Heb je heel veel thuisschermen, en staat de app die je zoekt op de allerlaatste? Er is een truc om sneller door al je pagina’s te bladeren. Dit doe je met het rijtje met stippen boven het dock. Iedere stip staat voor één scherm. Leg je vinger op dit balkje, houd vast, en veeg dan naar links of naar rechts om meteen naar het juiste thuisscherm te gaan.

3. Sneller cijfers typen

Cijfers typen op iPhone

Om cijfers op je iPhone te typen, duw je op de 123-knop op het toetsenbord. Daarmee wissel je naar het cijfertoetsenbord, maar daarna switch je weer terug. Je raadt het al, dat kan sneller! Houd je vinger op de 123-toets en blijf vasthouden. Veeg naar het benodigde cijfer. Als je loslaat, is het cijfer getypt en spring je automatisch terug naar het gewone toetsenbord.

4. Sneller vaste combinaties typen

Tekstvervanging

Sommige zaken moet je eindeloos vaak typen. Je naam, je mailadres … Al kan dit veel sneller met een simpele afkorting. Typ bijvoorbeeld @@, en je iPhone maakt er automatisch je volledige mailadres van. Je stelt je eigen afkortingen in via ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenborden>Tekstvervanging’.

5. Sneller door Safari scrollen

Sneller scrollen in Safari

Je hebt een eindeloze pagina geopend in Safari en blijft dus maar scrollen, dat terwijl je weet dat je aan het einde moet zijn. Dat kan sneller: veeg een stukje, en rechts in beeld verschijnt de scrolbalk. Als je hier je vinger opzet en hem even vasthoudt, wordt de scrolbalk wat dikker en kun je hem sneller verschuiven.

6. Sneller terug naar de bovenzijde van een app

Snel weer terug naar de bovenkant van de pagina? Bijvoorbeeld in Safari, Foto’s – of eigenlijk welke app dan ook? Tik op het klokje boven in de menubalk en je vliegt zo weer terug.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

7. Sneller tabbladen sluiten in Safari

sluit alle tabbladen

Heb je tientallen tabs geopend in Safari, maar doe je er eigenlijk niks mee? Dan sluit je ze allemaal in één klap af. Houd de twee vierkantjes wat langer vast en je krijgt de optie om alle tabs tegelijk af te sluiten – dat ruimt lekker op!

8. Sneller door alfabetische lijsten scrollen

Appbibliotheek

Op sommige plekken in iOS kom je lange lijsten met gegevens tegen, geordend op alfabet. Denk aan de app Contacten of de Appbibliotheek. Snel naar een letter achteraan in het alfabet bewegen? Houd dan het alfabetje rechts in het scherm vast, en vegen maar.

9. Sneller apps verplaatsen

Een hele horde apps verplaatsen naar een ander thuisscherm? Probeer deze snelle methode dan eens uit: leg je vinger langer op een app-icoon totdat de apps beginnen te wiebelen en er kruisjes te zien zijn. Sleep de app ietsje van z’n plek. Tik met je andere vinger op andere apps om te stapelen. Blijf vasthouden, en veeg naar het doelscherm. Ingewikkeld? Niet als je het bovenstaande filmpje ziet.

10. Sneller een app downloaden

Apps downloaden

Voor het downloaden van een app is het niet nodig om de App Store te openen. Open de zoekfunctie van je iPhone door over het scherm naar beneden te vegen, en typ daar de naam van de app die je zoekt. Je downloadt hem direct vanuit de zoekresultaten.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar