Terug naar Aan de slag met iOS 15.2: wat is er nieuw in deze grote update?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Aan de slag met iOS 15.2: wat is er nieuw in deze grote update?

Door Redactie iCreate13 december 2021 19:057 min. leestijd1

Apple heeft zojuist iOS 15.2 uitgebracht voor de iPhone, en iPadOS 15.2 voor de iPad. Voor een tussentijdse update heeft 15.2 behoorlijk veel vernieuwingen. Zo regel je je digitale erfenis, zijn tags eenvoudiger te beheren, en is het meldingenoverzicht opnieuw ontworpen. Speciaal voor jou als abonnee zetten we alle nieuwe functies op een rij en leggen we stap voor stap uit hoe alles werkt. Zo kun je na het updaten meteen aan de slag!

1. Rapport over privacy van apps


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Rapport over privacy van apps

Apple heeft privacy hoog in het vaandel staan, en dat blijkt weer uit de nieuwe functie Rapport over privacy van apps. Hier zie je welke apps de laatste week toegang hebben gehad tot je locatie, foto’s, camera, microfoon, contacten en meer. Zo open je het rapport:

 • Open de app Instellingen
 • Tik op ‘Privacy’.
 • Veeg helemaal naar beneden en tik op ‘Rapport over privacy van apps’.
 • Tik op ‘Schakel rapport over privacy van apps in’.

Als je na een paar dagen terugkeert, heeft je iPhone hier belangrijke informatie verzameld over verschillende aspecten die met privacy te maken hebben.

2. Regel je digitale erfenis

Digitale erfenis

Heb jij al over je erfenis nagedacht? En over je digitale erfenis? Een groot deel van ons leven speelt zich tegenwoordig online af, maar vaak is er niks geregeld als je komt te overlijden. Waardoor nabestaanden vaak voor grote problemen komen te staan.

Met iOS 15.2 kun je een Erfeniscontact instellen: iemand die je vertrouwt en die toegang moet krijgen tot je account-gegevens bij overlijden. Zo gaan bijvoorbeeld foto’s, berichten, notities, bestanden, contacten, agenda-afspraken, gedownloade apps en reservekopietjes niet verloren.

Zo stel je het in:

 • Open de app Instellingen.
 • Tik op je naam.
 • Tik op ‘Wachtwoord en beveiliging’.
 • Tik op Erfeniscontact.
 • Lees goed wat Erfeniscontact inhoudt en tik op ‘Voeg erfeniscontact toe’.
 • Lees ook weer goed wat Toegang tot je digitale erfenis inhoudt, en tik op ‘Ga door’.
 • Je kunt nu kiezen hoe je de toegangssleutel wilt delen. Wij kiezen voor ‘Stuur een bericht’.
 • Nu kun je het bericht eventueel nog aanpassen en dan versturen.

De ontvanger krijgt nu een bericht met verdere instructies over wat te doen in het geval dat je overlijdt.

3. Verberg mijn e-mailadres

Verberg mijn e-mailadres

Het was een van de fijnste mogelijkheden van de initiële iOS 15-release in september: verberg mijn e-mailadres. Daarmee kun je – als je betaalt voor iCloud-opslag – een alias aanmaken voor je mailadres, zodat je niet je echte mailadres hoeft prijs te geven. Meld je je aan voor een nieuwsbrief bijvoorbeeld, dan geef je niet je persoonlijke mailadres op, maar dit ‘neppe’ mailadres. Van hieruit wordt de mail dan automatisch doorgestuurd naar je persoonlijke mailadres. Je kunt zo’n alias aanmaken vanuit bijvoorbeeld de app Instellingen. En als je in Safari ergens je mailadres moest achterlaten in een formulier, dan is de optie er ook. Nu duikt deze optie ook op op de meest logische plek: in de app Mail zelf. Bij het versturen van een mail, tik je op het Van-veld om te optie tevoorschijn te halen.

4. Meldingenoverzicht

meldingenoverzicht iOS 15.2 vernieuwd

Sinds de release van iOS 15 kun je ervoor kiezen om je meldingen gebundeld te ontvangen, op gezette tijden. Heb je dit meldingenoverzicht nog niet ingesteld? Lees dan eerst even ons artikel iOS 15 meldingenoverzicht: ontvang notificaties volgens jóúw schema. In iOS 15.2 werkt het nog hetzelfde, maar het meldingenoverzicht heeft een metamorfose ondergaan. Het ziet er iets speelser uit, veel meer in lijn met de stapels fotokaartjes die je tegen kunt komen in de app Berichten.

5. Tags aanpassen of verwijderen

iOS 15.2 herinneringen

Sinds iOS 15 kun je je Notities en Herinneringen beheren met tags. Herinneringen-lijstjes of notities die over hetzelfde thema gaan, voorzie je van een sleutelwoord. Tik je dan vervolgens op dit sleutelwoord, dan krijg je alle aantekeningen met dezelfde tag te zien. Het bewerken van die tags viel echter niet mee. Maar nu heeft Apple het mogelijk gemaakt om tags te bewerken. Houd een tag wat langer vast, en er verschijnen twee handige opties:

 • Wijzig tagnaam: hiermee verander je de tagnaam centraal, het wordt dan overal aangepast.
 • Verwijder tag: Hiermee verwijder je de tag helemaal uit al je Herinneringen en Notities.

6. Muziek

iOS 15.2 Muziek

Heb je in de app Muziek lange afspeellijsten samengesteld? En kun je daarin niet het nummer vinden dat je zoekt? Dan kun je eindeloos door de lijst scrollen … of gebruikmaken van de nieuwe zoekfunctie! Apple heeft de zoek-knop vanaf iOS 15.2 ook toegevoegd aan je afspeellijsten. Open een afspeellijst, veeg iets naar beneden, en het zoekvenster verschijnt. Vervolgens is het kwestie van het invoeren van je zoekterm.

7. SOS-noodmelding: voorkom onterechte meldingen

SOS noodmelding iOS 15.2

Heb je ook wel eens per ongeluk een SOS-noodmelding verstuurd naar de hulpdiensten? Met iOS 15.2 zal dit je minder vaak gebeuren, want Apple maakt veel duidelijker hoe het werkt.

 • Ga naar Instellingen.
 • Tik op SOS-noodmelding.
 • Kies op welke manier je een SOS-Noodmelding wilt versturen. Er zijn twee opties
  • Bel met ingedrukt houden: hierbij moet je een bepaalde knoppencombinatie ingedrukt houden voor het versturen van een noodmelding. Welke combinatie dat is, verschilt per iPhone-model. Dus lees de tekst goed, en kijk ook even naar het plaatje dat de positionering van de knoppen verduidelijkt.
  • Bel met vijf keer drukken: hierbij moet je vijf keer achter elkaar snel achter elkaar een bepaalde knop indrukken voor het versturen van een noodmelding. Ook hierbij verschilt per model welke knop het precies is, dus lees de tekst goed en kijk naar het plaatjes.
 • Desgewenst kun je beide opties activeren.

Om spooktelefoontjes verder nog te voorkomen, heeft Apple een vertraging ingebouwd. Eerst werd er drie seconden afgeteld voordat de noodmelding daadwerkelijk verstuurd werd. Dat zijn er voortaan acht. In die tijd kun je ervoor kiezen om de oproep te annuleren.

8. Macromodus uitschakelen op iPhone 13 Pro (Max)

Macromodus iPhone 13 Pro

De iPhone 13 Pro (Max) is de eerste iPhone met een speciale macromodus. Apple had de optie eerst geautomatiseerd, waardoor de camera versprong als je dichtbij een onderwerp in de buurt komt. Daarvan was niet iedereen gecharmeerd, dus volgde in iOS 15.1 de optie om dat automatisch verspringen uit te schakelen. Je schakelt de auto-macro uit via ‘Instellingen>Camera’. Dat bleek ook niet ideaal: als de automatische macromodus is uitgeschakeld, moet je handmatig de ultrabrede camera (0,5x) selecteren om van dichtbij scherpe foto’s te kunnen maken. Nu verschijnt er in dit geval in de camera-app een handige knop om de functie mee te activeren: deze is te herkennen aan het tulp-symbooltje.

9. Nieuwe TV-app op de iPad

Apple TV-app op iPad

Heb je een iPad? Dan zul je een opmerkelijke verandering zien in de app TV. Deze heeft nu een zijbalk gekregen die het navigeren door de app gemakkelijker maakt. Onderdelen die eerst onderaan in de app stonden, vind je nu in deze zijbalk. De TV-app gaat zodoende veel meer lijken op de andere iPad-apps, want de meeste daarvan zijn inmiddels al voorzien van zo’n handige navigatiebalk.

En dit komt er nog aan …

iOS 15.2

Deze functie houden we nog tegoed van Apple. Hij zat in diverse bèta’s van iOS 15.2, maar heeft de eindstreep uiteindelijk niet gehaald. Vermoedelijk volgt-ie al heel snel in een volgende update.

Het idee van een AirTag is geweldig: hang er eentje aan je sleutelbos, stop er eentje in je rugtas, en je kunt ze altijd weer terugvinden in de Zoek mijn-app. Helaas kan deze techniek ook misbruikt worden, bijvoorbeeld met een AirTag van een ander die zonder dat jij het weet in je jaszak wordt gestopt. Gelukkig maakt de AirTag dan vanzelf na verloop van tijd een geluid, maar wat nou als je direct zekerheid wilt?

Met Onbekende objecten in iOS 15.2 wordt het mogelijk om te zoeken naar AirTags, AirPods en andere Zoek mijn-apparaten in je omgeving. Zo weet je direct of er een apparaatje in de buurt is wat jouw locatie bij kan houden.

Tik in de Zoek mijn-app op ‘Objecten’, en vervolgens op ‘Onbekende objecten’. Als er apparaten worden gevonden, krijg je dit te zien. Je kunt ze vervolgens een geluidje af laten spelen, of zoeken (iPhone 11 of nieuwer). Met laatstgenoemde zie je precies in welke richting en op welke afstand het Zoek mijn-apparaat zich bevindt.

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Paul Harts
Lezer
Paul Harts

Digitale erfenis. Best belangrijk. Ik ben benieuwd hoe die exact werkt. Bij de sterfgevallen in mijn omgeving (ze zijn zeldzaam, gelukkig) is toegang tot de wachtwoorden steeds urgenter en steeds complexer. En natuurlijk, de foto’s.