Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Aan de slag met de nieuwe functies in iMovie 3.0

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
ftr_iMovie_139

De beginnende filmmaker is gebaat bij de meest recente update van iMovie, speciaal voor de iPhone en iPad. Versie 3.0 van iMovie heeft namelijk twee nieuwe functies die het monteerwerk deels voor je doen: ‘Magische film’ en ‘Storyboards’. De oude versie van de app – waarbij je zelf alles in elkaar monteert – staat sinds de update bekend als ‘Film’. Welke functie je voorkeur ook heeft, in deze feature lopen we ze alle drie na. Licht, camera … actie!

Lees verder na de advertentie

iMovie 3 nieuwe functies

Nieuwe functies in iMovie 3.0 in een notendop

iMovie 3.0 zit niet alleen vol nieuwe functies, ook de lay-out van de app heeft een ­­make-over gekregen. De hoogste tijd voor een rondleiding.

iMovie 3 nieuwe functies

kooptip

1 Projecten

Als je al eerder met iMovie hebt gewerkt, staan al je projecten direct op de beginpagina van de app. Net als vanouds, dus. Tik alleen nog even op een project om hem te openen (en op ‘Wijzig’ om hem opnieuw aan te passen).

2 Begin nieuw project

Liever een nieuw project starten? Dan tik je vanaf nu op ‘Begin nieuw project’. In iMovie 3.0 verschijnen er nu drie algemene functies, waarvan de eerste twee nieuw zijn: ‘Magische film’, ‘Storyboard’ en ‘Film’. De optie die het best bij je past, hangt af van je monteerervaring.

3 Magische film

Geen naam die beter past dan ‘Magische film’: tik hierop, selecteer wat beeldmateriaal en dankzij de nieuwe functies zet iMovie 3.0 alles in een meeslepend filmpje. Is je project nog niet betoverend genoeg? Dan zet je hem later nog naar je hand.

4 Storyboard

Storyboard is de middenweg. Deze optie staat namelijk vol lay-outs voor specifieke soorten filmpjes, maar elk fragment in je project moet een bepaalde compositie hebben. Denk van tevoren dus goed na over alles wat je filmt.

5 Film

Oude iMovie, nieuwe naam – dat is ‘Film’. Tik hierop, selecteer wat beeldmateriaal en je belandt in een menu identiek aan dat van voor de update. Scrol in dit artikel verder naar het kopje ‘Film 101’ voor een korte opfriscursus.

Project importeren

In dit artikel kijken we naar de nieuwe functies in iMovie 3.0 op de iPad en iPhone, maar waarschijnlijk staat ook je Mac vol met zelfgemaakte speelfilms. Gebruik je toch liever je kleinere toestellen, dan is het handig om de projecten op je desk- of laptop naar je mobiele iMovie-bibliotheek te verplaatsen.

Zorg er allereerst voor dat je project op je iPhone, iPad of iCloud staat. Open daarna iMovie, tik in de beginpagina rechtsboven op de cirkel met de drie bolletjes en ga naar ‘Importeer project’. Zoek het betreffende project en selecteer het. Voor je het weet, is je bibliotheek veranderd in een persoonlijke filmcollectie.

De magie van film

Magische film is een van de nieuwe functies in iMovie 3.0 en tovert je beeldmateriaal automatisch om tot een meeslepende film. Waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan? Wel nog even je beeldmateriaal op orde krijgen.

1 Beeldmateriaal

iMovie 3 nieuwe functies

Open iMovie en tik op ‘Magische film’: verzamel al het beeldmateriaal voor je project. Foto’s, video’s, complete albums – vink alles aan wat je nodig denkt te hebben. Als je collectie compleet is, tik je op ‘Maak magische film aan’.

2 Selecteer

iMovie 3 nieuwe functies

Het beeldmateriaal staat in de tijdlijn, maar in stappen 3 tot en met 5 leer je dat je met deze fragmenten van alles kunt doen. Tik op ‘Selecteer’ om de juiste modus hiervoor te activeren en later op ‘Gereed’ om hem te deactiveren.

3 Volgorde wijzigen

iMovie 3 nieuwe functies

Na het toevoegen van het beeldmateriaal staan deze fragmenten nog op een willekeurige volgorde. Dit pas je zo aan: leg je vinger op de drie horizontale strepen naast een fragment, houd ze vast en sleep het fragment naar de gewenste plek.

4 Verwijderen

iMovie 3 nieuwe functies

Oeps, wellicht heb je per ongeluk een verkeerde foto of video toegevoegd. Selecteer het ongewenste fragment en tik onderin op ‘Verwijder’. Het beeld is nu verdwenen. Extra tip: het werkt ook met meerdere fragmenten tegelijk!

5 Dupliceren

iMovie 3 nieuwe functies

Als je trots bent op een specifiek fragment, is het totaal geen schande om hem nog een keer te gebruiken. Vink hem in dat geval aan en tik op ‘Dupliceer’. Hij verschijnt nu direct onder het originele exemplaar.

6 Ongedaan maken

iMovie 3 nieuwe functies

Heb je onderweg een stap uitgevoerd die je graag terugtrekt? Dat doe je met de twee pijlen. De linkerpijl maakt een wijziging ongedaan, de rechter brengt hem weer terug. Geen reden voor paniek als er iets misgaat, dus.

Iets vergeten?

Heb je net al deze stappen doorlopen, blijkt het dat je een fragment over het hoofd hebt gezien. Nu niet gauw je meesterwerk bij het grofvuil zetten: iMovie heeft een functie waarmee je ook naderhand gemakkelijk beeldmateriaal aan je project toevoegt.

Tik linksonder op ‘Voeg toe’. Er staan nu drie opties: met ‘Maak video of foto’ schiet je direct wat beeldmateriaal, met ‘Kies uit de bibliotheek’ ga je naar je galerij en met ‘Voeg fragment met titel toe’ kies je een fragment uit je galerij waarop je een tekst plaatst. Zo gezegd, zo gedaan.

Monteren met stijl

Project? Check. Beeldmateriaal? Check. Stijl toepassen? Dat doe je zo.

1 Muziek

ftr_iMovie_139

Wat jouw filmpje en een blockbuster gemeen hebben? De muziek maakt de sfeer. Ga daarom naar het blok ‘Muziek’: kies een standaardnummer van iMovie of tik op ‘Mijn muziek’ of ­‘Bestanden’ om (lokale) klanken te selecteren.

2 Lettertype

ftr_iMovie_139

Tevreden over de stijl, maar niet over het lettertype? Tik dan op het blok ‘Lettertype’ – er verschijnt een handvol opties in beeld. Welke dit zijn, hangt af van je gekozen stijl. Tik er een aan om hem te gebruiken.

3 Kleur

ftr_iMovie_139

Na het lettertype volgt natuurlijk de kleur van je tekst. Daar is ook een blok voor: tik op ‘Kleur’ en je hebt vijf keuzes. Net als in stap 2 zijn ze afhankelijk van de stijl die is toegepast. iMovie weet duidelijk wat mooi is.

4 Filter

ftr_iMovie_139

Filmstudio’s fleuren hun projecten op met uitgebreide kleurenpaletten, iMovie beschikt alleen over eenvoudige filters. Ga naar het blok ‘Filter’ en probeer ze uit, totdat een van de opties je heeft overtuigd.

Flitsende fragmenten

Beeldmateriaal verzameld, stijl toegepast – maar het échte monteerwerk, dat begint nu pas.

iMovie 3.0 nieuwe functies

Hoewel Magische film van al je beeldmateriaal een lopend geheel maakt, is er alsnog flink wat monteerwerk nodig voordat je het een Hollywoodproductie kunt noemen. iMovie heeft hier een uitgebreid menu voor. Dit vind je door een van je fragmenten te selecteren, op het penicoontje ernaast te tikken en naar ‘Wijzig fragment’ te gaan.

Het menu komt nu voor de dag. Onderin staan negen bollen waarmee je een fragment bewerkt dat je in de tijdlijn hebt geselecteerd. Heb je een verandering toegepast, dan bekijk je hem met de universele speelknop onder het filmpje. Wat elk bolletje doet? Dat lees je hier.

Wijzig

Magische film verkort fragmenten als ­iMovie ze te lang vindt. Wil je dit terugdraaien, dan leg je een vinger op een video in de tijdlijn en sleep je de uiteindes naar links of rechts. Tik op ‘Wijzig’ om het resultaat te bevestigen.

Muziek

Muziek toevoegen kan via het stijlmenu én via het bolletje ‘Muziek’ in het huidige menu. Ook hier geldt: bij ‘Soundtracks’ staat de standaardmuziek van iMovie, met ‘Mijn muziek’ en ‘Bestanden’ upload je zelf muziek.

Titels

Je voegt een tekst toe aan een fragment door op ‘Titels’ te tikken. Nu krijg je wat ingebouwde titellay-outs voorgeschoteld. Probeer ze allemaal, totdat je tevreden bent. Werkt ook prima voor teksten die eigenlijk geen titels zijn.

Voice-over

Voor fragmenten die wat toelichting kunnen gebruiken, is er ‘Voice-over’. Tik erop, selecteer een fragment en ga naar ‘Start nieuwe voice-over’. Wel even je microfoon testen en tekst oefenen voordat je op ‘Neem op’ tikt!

Tekst

Heb je bij bolletje 2 een titel in een fragment geplaatst, dan is deze nog niet ingevuld. Dit verander je met het kopje ‘Tekst’: tik hierop en er verschijnt een toetsenbord waarmee je een meeslepende tekst schrijft.

Snelheid

De filmpjes in je project worden op een normaal tempo afgespeeld, maar dit verander je bij ‘Snelheid’. Houd het rondje in de schuifbalk vast: hoe verder je hem naar rechts sleept, hoe sneller. Hoe verder naar links, hoe langzamer.

Volume

Soms heb je een prachtig filmpje geschoten, maar wordt hij verpest door achtergrond­geluiden. Ga in dat geval naar ‘Volume’ om het geluid uit te schakelen of te verstellen. Hier pas je ook het volume van eventuele muziek aan.

Vervang

Cut! Als je ineens een beter idee hebt, wissel je een foto of video snel met een andere. Selecteer het huidige fragment, tik op het bolletje ‘Vervang’ en geef aan of je het nieuwe fragment direct schiet of uit je bibliotheek haalt.

Verwijder

Heb je alles geprobeerd en blijft een fragment een drama? Doe jezelf een plezier: haal hem uit je project door het te selecteren en op ‘Verwijder’ te tikken.

Starten met Storyboard

Reisverslagen, vraaggesprekken, doe-het-zelf-handleidingen – Storyboard staat vol basispakketten voor populaire soorten video’s. Van de drie nieuwe functies in iMovie 3.0, krijg je hiermee monteren het snelst onder de knie.

iMovie 3 nieuwe functies

1 Begin nieuw project

ftr_iMovie_139

Om Storyboard te gebruiken, begin je bij het begin: open iMovie of keer terug naar de beginpagina. Net als bij Magische film tik je weer op ‘Begin nieuw project’, maar deze keer ga je ­uiteraard voor de optie ‘Storyboard’.

2 Storyboard

ftr_iMovie_139

Je belandt nu in het keuzemenu met daarin allemaal thema’s voor het project. Bedenk dus goed waar je verzamelde beeldmateriaal over gaat. Wordt het bijvoorbeeld een instructiefilmpje voor een recept, dan selecteer je ‘Koken’.

3 Gevoel voor stijl

ftr_iMovie_139

iMovie vraagt je nu om een stijl te kiezen, net als bij ‘Magische film’. ‘Minimaal’, ‘Onmisbaar’, ‘Charme’ – het ligt aan je persoonlijke smaak waar je voor gaat. Gekozen? Tik dan op ‘Maak aan’.

Wat zijn Storyboards?

Of je nu een beginnende of gevorderde filmmaker bent, met Storyboards legt iMovie de basis voor al je projecten. De Storyboards zijn namelijk individuele ‘basispakketten’ voor meer dan 20 thema’s, zoals ‘Feest’, ’Gamen’ of ‘Dag in het leven’. Voor elk nieuw project kies je er steeds één uit.

Vervolgens krijg je de bouwstenen voor dat thema voorgeschoteld. Je begint niet met een lege tijdbalk, maar met een voorbedachte shotlijst voor verschillende segmenten van het project. Elk onderdeel in deze lijst bestaat uit een voorbeeldfragment, inclusief omschrijving en afbeelding. Afwijken kan altijd: het zijn maar suggesties.

Storyboards onder de loep

Als Storyboard klaar is voor gebruik, werkt het bewerkingsmenu hetzelfde als die van Magische film. Met uitzondering van de volgende punten.

Verdeling van de tijdlijn

ftr_iMovie_139

Dankzij Storyboard staat je tijdlijn direct vol met allerlei informatie, waaronder voorbeeldshots en omschrijvingen ervan. Deze zijn onderverdeeld in groepen en hebben ieder een eigen naam die aangeeft bij welke fase van het filmpje het shot hoort. Zo begint bijna elk Storyboard met een groep genaamd ‘Inleiding’ en eindigen ze vaak met ‘Sluit’ of ‘Onthulling’.

Deze volgorde van fragmenten brengt structuur aan in je filmpje, wat het voor de kijker een stuk gemakkelijker maakt om je project van begin tot eind te volgen. Ontevreden over de naam van een of meerdere groepen? Tik er dan op en typ zelf een relevante benaming.

Voorbeeldshot

ftr_iMovie_139

Terwijl Magische film je direct om beeldmateriaal vraagt, zijn bij Storyboard de rollen omgedraaid. Elke groep in de tijdlijn bestaat namelijk uit een of meerdere voorbeeldshots. Deze staan voor de fragmenten die op dat stuk goed in je project passen, zoals een shot van een voltooid gerecht in de inleiding van een kookfilmpje. Dit is dus pas het moment waarop je je camera voor de dag haalt.

Wanneer alle voorbeeldshots zijn nagebootst, zet je het beeldmateriaal in de tijdlijn. Dit doe je door een voorbeeldshot te selecteren, op het penicoontje ernaast te tikken en naar ‘Kies uit de bibliotheek’ te gaan. Selecteer nu je eigen fragment dat met het voorbeeld overeenkomt. Doe dit voor ieder shot om de volgorde en de groepen intact te houden. Uiteindelijk zijn al je voorbeeldshots vervangen met je eigen, authentieke fragmenten.

Omschrijving van shot

ftr_iMovie_139

Zijn de voorbeeldshots niet duidelijk genoeg of snap je de functie ervan niet? Alle Storyboards hebben een omschrijving aan de voorbeeldshots gekoppeld. Deze leggen stuk voor stuk uit wat het doel van een fragment is. Een voorbeeld: volgens iMovie laat een voltooid gerecht in de inleiding van een kookfilmpje zien hoe aantrekkelijk het is.

Je vindt deze omschrijvingen door een (voorbeeld)shot te selecteren en onder het filmpje op het rondje met de i te tikken. De omschrijving verschijnt nu in je project. De tekst is alleen zichtbaar tijdens het monteren: hij verstopt zich weer zodra je het filmpje afspeelt.

Bewerken of niet bewerken?

Als je het Storyboard blindelings volgt, ben je klaar zodra het beeldmateriaal is toegevoegd. Het resultaat? Een generiek filmpje. Niets mis mee, maar met een vleugje persoonlijke inbreng verandert het in een indrukwekkend uniek project. Dit werkt via een verborgen menu, net als bij Magische film. Bij ‘Monteren met stijl’ en ‘Flitsende fragmenten’ vind je een handleiding.

Terug naar het begin

De functies van het oude iMovie bestaan nog steeds, maar bevinden zich in versie 3.0 wel op een nieuwe (verborgen) plek. We geven je een opfriscursus.

iMovie 3 nieuwe functies

Terwijl Magische film en Storyboard zich richten op beginners, blijft iMovie ook toegankelijk voor de wat gevorderdere filmmakers. Dat laatste was juist het geval vóór de release van iMovie 3.0: gebruikers werden in het diepe gegooid en moesten projecten zelf opbouwen. Deze doe-het-zelf-versie is nu een apart onderdeel genaamd ‘Film’ en is ideaal wanneer je volledige controle over een project wilt hebben. Hieronder leggen we de lay-out van deze functie uit, daarna geven we een Film-spoedcursus.

Mijn film

Een voorbeeldfilm is onmisbaar, want het is voor filmmakers cruciaal om de gevolgen van elk stukje monteerwerk te controleren. In iMovie staat hij onder ‘Mijn film’. Je speelt hem af wanneer je wilt en bij ‘Afspelen of terugspoelen’ staat hoe.

Mediabibliotheek

Met de mediabibliotheek upload je bestanden naar je project. Tik rechtsboven op het plusje om hem te openen. Video’s, foto’s en ander beeldmateriaal voeg je toe bij het tabblad ‘Media’, geluidsfragmenten en -effecten bij ‘Audio’.

Tijdlijn

Onderin staat een tijdlijn met alle geüploade bestanden. Wanneer je een fragment wilt bewerken, moet je het hier selecteren door erop te tikken. Nu wordt hij geel. De verticale streep geeft aan waar in de tijdlijn je momenteel staat.

Afspelen of terugspoelen

Pal in het midden staan twee pijlen: een naar links met een streepje en een naar rechts. Met de eerste spoel je terug naar een eerder punt in de tijdlijn, de tweede speelt je project af vanaf de plek waar je staat.

Alle vliegen in één klap

Je project verandert in een samenhangend geheel wanneer je overal dezelfde stijl hanteert. Dit kan door elk fragment in de tijdlijn handmatig te bewerken, maar dat is nogal tijdrovend. Bovendien is dit onnodig: bijna al dit werk wordt voor je ­gedaan bij ‘Projectinstellingen’, oftewel het tandwielicoontje. Met dit menu plaats je in één klap allerlei projectfilters, thema’s, soundtracks en andere elementen in alle fragmenten van een project. Zoals je op de volgende pagina leest, pas je de details per fragment wel zelf aan. De bouwstenen zijn in ieder geval gelegd.

Film 101

Het oude iMovie met een nieuwe naam: wij gaan er nog eens stap voor stap doorheen.

1 Film maken

ftr_iMovie_139

Terwijl je voorheen alleen maar op een plusje moest tikken om een nieuw project te starten, zet je nu wat extra stappen. Open iMovie, ga naar ‘Begin nieuw project’ en kies voor de optie ‘Film’ om vanaf nul te beginnen.

2 Media

ftr_iMovie_139

iMovie vraagt direct om beeldmateriaal, dus selecteer je fragmenten en ga naar ‘Maak film’. Iets vergeten? Open de mediabibliotheek, kies een categorie, tik op een bestand en selecteer het plusje. Hij wordt toegevoegd aan de tijdlijn.

3 Fotofinish

ftr_iMovie_139

Zoek je naar extra beeldmateriaal, maar staat er niets in de mediabibliotheek? Tik dan op het camera-icoontje en schiet zelf een foto of video. Als je tevreden bent, ga je naar ‘Gebruik foto/video’ om hem in de tijdlijn te zetten.

4 Audio

ftr_iMovie_139

Nummers of geluidseffecten tillen projecten naar een hoger niveau. Dit kan met zowel lokale bestanden als soundtracks van iMovie: ga in de mediabibliotheek naar ‘Audio’, kies een categorie, tik op een nummer en op het plusje.

5 Voice-over

ftr_iMovie_139

Voor wat extra toelichting kun je het project een voice-over geven. Tik op het icoontje met de microfoon en op ‘Neem op’. Spreek wat in, tik op ‘Stop’ wanneer je klaar bent en op ’OK’ om de audio te gebruiken.

6 Bewerken

ftr_iMovie_139

Selecteer een fragment en er verschijnt een menubalk om hem te bewerken. Hiermee kun je tekst en filters toevoegen, evenals de lengte, snelheid en het volume aanpassen. Doe dit voor elk individueel fragment in de tijdlijn.

7 Volgorde en overgang

ftr_iMovie_139

Verander de volgorde door je vinger op een fragment in de tijdlijn te leggen, hem te verslepen en daarna los te laten. Tik vervolgens op een icoontje tussen twee fragmenten om de snelheid en het effect van de overgang te bewerken.

8 It’s a wrap!

ftr_iMovie_139

Denk je alles uit je monteervaardigheden te hebben gehaald? Tik dan op de afspeelknop voor een laatste controleronde. Als je tevreden bent met het resultaat, tik je op ‘Gereed’ om af te ronden. Later weer bewerken kan altijd.