Terug naar Maak soepele overgangen in je video met een gimbal
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Maak soepele overgangen in je video met een gimbal

Door Ward Edema29 september 2022 09:004 min. leestijd0

Met een smartphone-gimbal film je twee keer dezelfde beweging en plak je dit aan elkaar. Denk aan een overgang met de lucht, waarbij je de gimbal naar boven kantelt om de lucht te filmen, en daarna een nieuw shot start dat van de lucht naar de grond gaat – maar dan op een andere plek. Met wat filmmagie maak je de overgang zo subtiel, dat je niet ziet wanneer je van shot wisselt. Wij laten zien hoe je dit doet in iMovie op de Mac, en welke andere overgangen er met een gimbal mogelijk zijn.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Deze overgangen zijn mogelijk met een gimbal

Naar de lucht

gimbal overgangen

We noemden hem al in de introductie: met deze gimbalbeweging kantel je je iPhone naar de lucht, en op een andere plek maak je een beweging in tegengestelde richting. Dat is een soepele manier om in je film van de ene naar de andere plek te gaan. Denk er wel aan dat de overgang alleen werkt als de weersomstandigheden (bijna) gelijk zijn op beide locaties.

Wipe

gimbal overgangen

Met de wipe maak je een bijna Harry Potter-achtige overgang. Beweeg horizontaal tot je achter een pilaar of muur staat, zodat je camerabeeld er volledig door gevuld wordt. Maak vervolgens een shot waarbij je horizontaal achter een pilaar of muur vandaan komt. Plak ze aan elkaar met een overgang, en de pilaar of muur lijkt net een portaal naar een andere locatie!

Door de vloer

gimbal overgangen

Zie dit als een verticale versie van de wipe: je doet hierbij hetzelfde, maar dan verticaal. Zoek een ondergrond waarbij de camera ‘onder’ de grond kan komen, zoals bij de rand van de stoep of een grasveld met een kuil. Beweeg de camera naar beneden, en blokkeer het zicht aan het einde van je shot met bijvoorbeeld de rand van de stoep. Bij het tweede shot begin je juist bij een plafond waarbij het zicht eerst wordt geblokkeerd. Aan elkaar lijkt het dan alsof de camera door de grond zakt naar de andere ruimte.

Whip

gimbal overgangen

De whip is de meest dynamische overgang in dit lijstje. Hierbij film je een statisch beeld, en daarna draai je snel om je as. Hierbij ontstaat bewegingsvervaging. Draai daarna met dezelfde snelheid op een andere plek om je as, en stop op het onderwerp dat je aan het einde in beeld wilt brengen. De bewegingsvervaging van beide shots gebruik je om een soepele overgang te maken.

Heb je een keuze gemaakt? Haal dan je iPhone en gimbal erbij, want zo maak je de overgangen!

1 Stel in

gimbal overgangen

Voordat je begint met filmen, is het van belang om je camera goed in te stellen. Open de Camera-app en houd je vinger ingedrukt op het midden van het scherm om de focus en belichting vast te zetten op je onderwerp.

2 Soepel

ws_imovie_141

Doordat alles vaststaat, focust je camera niet op de stoep, pilaar, boom of ieder ander object dat je wilt gebruiken voor je overgang. Dit maakt de overgang uiteindelijk soepeler en de verschillen tussen je shots minder opvallend.

3 Beweging

ws_imovie_141

Maak nu je opname aan de hand van één van de eerste vier voorbeelden. Wij gaan voor de wipe-overgang met een boom. Het eerste shot verdwijnt achter een boom, het tweede shot komt achter een boom vandaan.

4 Nieuw project

ws_imovie_141

Open iMovie en start een nieuw project via ‘Nieuw project>Film’. Voeg de beelden toe die je met je gimbal hebt gemaakt: klik in de menubalk op ‘Archief>Importeer media’, selecteer je bestanden en klik op ‘Importeer selectie’.

5 Tijdlijn

ws_imovie_141

Versleep de twee filmpjes – dus de ‘voor en na’ voor je overgang – in de juiste volgorde naar je tijdlijn. Waarschijnlijk klopt de timing nog niet helemaal: versleep de zijkanten van de clips om ze in te korten.

6 Een-op-een

ws_imovie_141

In ons geval is het van belang dat de boom net beeldvullend is geworden aan het einde van het eerste shot, en dat hij ook beeldvullend is aan het begin van het tweede shot. Zo wordt het uiteindelijk één soepele beweging.

7 Overgang

ws_imovie_141

Bij onze twee shots zit er nog wel wat verschil in de belichting, waardoor je goed ziet wanneer het ene beeld overgaat in het andere. Dit lossen we op door bij ‘Overgangen’ de optie ‘Vloeiend’ tussen de twee clips te slepen.

8 Pas aan

ws_imovie_141

De overgang is vaak iets te traag, maar dit is bij te stellen. Klik tweemaal op de overgang in de tijdlijn, vul een nieuwe overgangstijd in en klik op ‘Pas toe’. Je kunt ook tweemaal onder de overgang klikken voor preciezere controls.

9 Geluid

ws_imovie_141

Alleen het geluid loopt nu nog niet soepel over. Sleep het volume naar 0 en voeg muziek toe, of Ctrl-klik op de clips, kies ‘Koppel audio los’, en maak een soepele fade-out/fade-in met de kleine bolletjes bij het volume.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar