Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Maak een stomme film met je iPhone en Mac

Vind je je filmpjes iets te gelikt? Pak je iPhone er maar bij en open iMovie, met zo maak je een stomme film.
stomme film iPhone
Icon voor iMovie
iMovie
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Voor we een stomme film maken: hier vind je de belangrijkste functies

stomme film iPhone

Stap voor stap een stomme film met je iPhone en Mac maken

ws_imovie_153
1

Nieuw project

Maak een nieuw project aan in iMovie, en importeer je video’s met ‘Archief>Importeer media’. Als je zelf geen beeldmateriaal hebt, adviseren we een tripje naar pexels.com. Hier vind je veel gratis beelden.

ws_imovie_153
2

Sleep

Sleep wat beelden naar je tijdlijn. Je kunt ze gewoon achter elkaar plaatsen, het bijknippen doen we zo. Selecteer nu de clips in je tijdlijn: klik op de eerste, houd Shift ingedrukt en klik dan op de laatste.

ws_imovie_153
3

Effecten

Terwijl alle clips op de tijdlijn geselecteerd zijn, druk je op de drie cirkeltjes rechtsboven en kies je bij ‘Fragmentfilter’ voor ‘Stille tijdperk’. Alle clips worden nu zwart-wit en helemaal old school.

ws_imovie_153
4

Snelheid

Druk op de snelheidsmeter rechtsboven en zet de snelheid op ‘Snel’, of kies een aangepaste snelheid. Als laatste klik je op het luidsprekertje – weer rechtsboven te vinden – en zet je het volume op nul. Het is immers een stomme film.

ws_imovie_153
5

Letterbox

Eerder bespraken we waar je een zogenaamde letterbox vandaan haalt. Sleep dit bestand naar je tijdlijn, en zet hem boven op de andere clips. Selecteer hem, druk dan rechtsboven op het vierkantje, en kies ‘Passend’.

ws_imovie_153
6

Titels

Tijd om wat typische teksten toe te voegen. Versleep de titel ‘Gecentreerd’ naar je tijdlijn. Dubbelklik erop in je tijdlijn, en wijzig de tekst. Selecteer bovenin nu het lettertype ‘Cochin’, en zet de V en O uit (‘Vet’ en ‘Omtrek’).

ws_imovie_153
7

Kopieer en plak

Tevreden met de stijl van je titel? Dan hoef je die niet opnieuw te maken als je meer teksten aan je film wilt toevoegen. Selecteer gewoon de titel, en kies ‘Wijzig>Kopieer’ en ‘Wijzig>Plak’. Pas daarna de tekst aan (zie stap 6).

ws_imovie_153
8

Organiseren

Versleep nu je titels en video’s waar nodig. Om een clip te verkorten of verlengen, pak je de uiterste zijkant ervan en versleep je hem naar links of rechts. Let op dat de letterbox van stap 5 de lengte van je hele video heeft.

ws_imovie_153
9

Muziek

De laatste stap: muziek! Hieronder lees je waar je typische ‘stommefilmmuziek’ vindt. Sleep deze onder je project, en zorg ervoor dat hij goed is qua lengte. Gebruik de bolletjes voor een fade in- en out.

Het juiste deuntje

Bij stille films werd vaak live piano gespeeld. Dat trucje kun je nu ook uitvoeren, maar het is natuurlijk gemakkelijker om een pianodeuntje in iMovie toe te voegen. Ga hiervoor naar een site met rechtenvrije muziek, zoals incompetech.com. Hier vind je zelfs heel specifiek ‘Silent Film Score’, onder de categorie ‘Royalty-Free Music’. Download deze opname als mp3’tje, en importeer hem met ‘Archief>Importeer media’.