Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Alles over Apple’s nieuwe app Freeform: wat maak jij van dit canvas?

Er is een nieuwe Apple-app voor je iPhone, iPad en Mac: Freeform. Laat je creativiteit erop los!
Freeform app
Icon voor Freeform
Freeform
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
27 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Bekijk Freeform

ftr_freeform_145

Maak je eerste bord en brainstorm erop los!

ftr_freeform_145
1

Maak een bord aan

Als je de Freeform-app opent, is dit het overzicht met al je borden. Tik op de ‘Maak een bord aan’-knop (het vierkantje met het pennetje) voor een nieuw bord. Dat is nu nog ­angstaanjagend leeg.

ftr_freeform_145
2

Voordat je begint …

Je kunt meteen gaan brainstormen, maar wij raden je aan om je bord eerst een naam te geven via het menu linksboven. Hier vind je ook andere handige opties: verberg bijvoorbeeld het raster of maak dit bord favoriet.

Geen brainstorm zonder post-it

ftr_freeform_145
1

Plaknotities

Apple noemt ze plaknotities, wij houden het op post-its. Hoe dan ook: deze kleine gekleurde briefjes mogen niet ontbreken tijdens een brainstormsessie. Op de iPad voeg je ze toe via de tweede knop.

ftr_freeform_145
2

Klassieke post-it

Standaard verschijnt de klassieke gele post-it – sleep hem naar de juiste plek. Versleep de blauwe bolletjes in de hoeken om het formaat van de post-it aan te passen. Tik dubbel op de post-it en typ je tekst.

ftr_freeform_145
3

Kies je kleur

Selecteer de post-it voor bewerkingsopties: kies een kleur of pas het lettertype aan. Met het plusje dupliceer je de post-it, met het prullenbakje verwijder je hem. Dit werkt ook bij andere objecten­­­ op het bord.

Schrijven en schetsen

Freeform app

Op de iPad en iPhone vind je in de Freeform-app een knop met daarop een viltstiftje. Tik je hierop, dan ze je diverse tekenspullen. Die zullen je bekend voorkomen uit andere apps. Achtereenvolgens vind je hier een fineliner,­­­ een potlood, een wasco-krijtje, een tube verf voor het vullen van grote kleuroppervlakken, een gummetje en een selectietool om elementen te omcirkelen.

Vergeet niet om op de gereedschappen te tikken en ze aan te passen. Zo kies je voor de transparantie en de dikte van je tekengereedschappen. En natuurlijk de kleuren ervan.

Op je iPhone teken je met je vingertoppen, op de iPad is de Apple Pencil je beste vriend. Probeer vooral alles even uit. Met het gummetje maak je zo weer schoon schip en anders blader je met de gebogen pijltjes stapsgewijs terug door al je bewerkingen.

Toch tekenen op je Mac?

Op je Mac ontbreekt de knop om te tekenen, maar er is een goed alternatief. Ten eerste: omdat Freeform gesynchroniseerd wordt op al je apparaten, kun je tekenen en schrijven op je iPhone of iPad. Je krabbels verschijnen dan automatisch op je Mac.

Maar er is nog een andere manier, die wat onverwachte voordelen biedt. Ga op je Mac via de menubalk in de Freeform-app naar ‘Voeg in>Importeer vanaf iPhone of iPad>Voeg tekening toe’. Je iPhone­­ of iPad verandert in een tekencanvas met wat andere tekengereedschappen, waaronder een liniaal.

Ook kun je vormen ‘bijpoetsen’ door na het tekenen even je vinger op het scherm te houden. Een wiebelige cirkel wordt dan perfect rond. In Freeform op de iPad en iPhone kan dat niet.

Typen in tekstvakken

ftr_freeform_145
1

Tekstvak

Getypte tekst toevoegen is natuurlijk ook een optie. Tik op de knop met het vierkant en de A om een tekstvak in te voegen. Tik vervolgens dubbel om tekst in te voeren.

ftr_freeform_145
2

Opmaak

Selecteer het tekstvak en de opmaakknoppen verschijnen. Pas hiermee de kleur, lettertype en tekstgrootte aan. Je hebt veel meer opties dan bij de teksten op de post-its!

Goed in vorm met de vormenbibliotheek

ftr_freeform_145
1

illustraties

Geen tekentalent? Geen probleem. In Apple’s vormenbibliotheek vind je honderden illustraties voor zo ongeveer iedere gelegenheid. Tik op de knop met het vierkantje en de cirkel ­­– neus maar eens rond.

ftr_freeform_145
2

Andere kleur

Tik op een vorm om die toe te voegen. Met de blauwe hendels vergroot je de vorm. Tik op de vorm en er verschijnt een menu met opmaakmogelijkheden. Kies hier bijvoorbeeld voor een andere kleur.

ftr_freeform_145
3

Omlijning

Met de tweede knop in het opmaakmenu voorzie je de vorm van een rand: er zijn vier lijn­stijlen, waaronder stippellijnen. Bepaal daaronder de dikte van een lijn en kies een kleurtje.

ftr_freeform_145
4

Loskoppelen

Sommige vormen (niet allemaal!) zijn opgebouwd uit meer vormen die je afzonderlijk kunt bewerken. Tik in het opmaakmenu op de knop met de drie puntjes en kies voor ‘koppel los’.

ftr_freeform_145
5

Los bewerken

Je vorm valt nu uiteen in verschillende vormen, die je bijvoorbeeld allemaal een andere kleur kunt geven. Ook de positie en het formaat van de losse onderdelen zijn zo te bewerken.

ftr_freeform_145
6

Typen in een vorm

Je kunt ook typen in een vorm: een kwestie van twee keer tikken op de vorm en dan je tekst invoeren. Via het opmaakmenu open je met de Aa-knop de bewerkmogelijkheden.

ftr_freeform_145
7

Lijnen en pijlen

In de vormenbibliotheek vind je onder ‘Standaard’ lijnen en pijlen. Die hebben extra opmaakstijlen: kies bijvoorbeeld hoe de uiteinden van de lijnen eruitzien en bepaal de verbindingsstijl.

Voeg diverse media toe

ftr_freeform_145
1

Documentscans

Een belangrijk papieren document scan je in en voeg je als pdf toe aan je bord. Het voordeel hiervan, boven foto’s van een document, is dat je bewerkingsopties krijgt die relevant zijn voor scans. Zo kies je specifieke kleurfilters en worden teksten keurig rechtgezet en netjes bijgesneden. Bovendien kunnen er meerdere pagina’s in één document worden opgenomen. Daardoor hoef je niet met een reeks losse foto’s op je bord te werken. De scan-optie vind je ook via de knop met het landschapje.

ftr_freeform_145
2

Foto’s of video’s

Natuurlijk kun je in de Freeform-app foto’s of video’s toevoegen aan je bord. Tik op het icoontje rechts, met het miniatuur berglandschapje. Via ‘Foto’s of video’s’ kies je uit je complete fotobibiotheek. Via de optie ‘Camera’ daaronder maak je direct een nieuwe foto.

En herinner je je nog die nieuwe iOS 16-functie, waarbij je een onderwerp op de foto losknipt van de achtergrond? Die blijkt ideaal voor Freeform. Open de app Foto’s, houd je vinger wat langer op het onderwerp en wacht tot de animatie verschijnt. Tik daarna op ‘Kopieer’. Plak het losgeknipte onderwerp vervolgens op je bord in de Freeform-app: alsof het ervoor gemaakt is!

ftr_freeform_145
3

Link

Ook linkjes kun je toevoegen aan je bord. Er verschijnt dan een miniatuur op je bord en als je daarop tikt, beland je op de bijbehorende website. Hoewel, website … link ook gerust naar allerlei andere content.

Een podcast uit de app Podcasts, een liedje of playlist uit Apple Music, een app uit de App Store: via het Deel-icoon vind je de optie ‘Kopieer link’ en dan plak je die zó in Freeform. Dat kan via de knop met het landschap en dan ‘Link’. Maar ook door je vinger langer op het canvas te houden en dan op ‘Plak’ te tikken.

ftr_freeform_145
4

Bestanden

De laatste optie in het menu met het landschapje is ‘Voeg in uit’: daarmee voeg je alle mogelijke bestanden toe. Op je iPad vind je die bijvoorbeeld in je iCloud Drive of in apps als Dropbox. Een document uit Pages, Numbers of Keynote, een pdf, een video die je hebt ­geëxporteerd uit iMovie – het kan allemaal! Ook nu kun je die ­bestanden en documenten openen vanaf je bord.

Werk samen aan een bord

ftr_freeform_145
1

Samenwerken

Gezamenlijk ideeën verzamelen? Nodig anderen uit. Dat doe je via het Deel-icoon rechtsboven: stuur bijvoorbeeld een bericht of e-mail. De ontvanger opent het linkje en belandt op het bord.

ftr_freeform_145
2

Wijzigen

Bij de knoppen rechtsboven verschijnt nu de avatar van degene met wie je samenwerkt. Deze persoon kan direct aan de slag met alle gereedschappen: de wijzigingen verschijnen live in beeld.

ftr_freeform_145
3

Even overleg

Vaak is het handig om even snel iets te overleggen. Dat kan digitaal: via de avatar van de deelnemer open je een paneel met opties om een berichtje te sturen en te (video)bellen.

ftr_freeform_145
4

Beheer je bord

Via hetzelfde paneel ga je naar ‘Beheer gedeeld bord>Opties voor delen’. Hier geef je aan of deelnemers al dan niet wijzigingen mogen aanbrengen en of deelnemers anderen mogen uitnodigen.

ftr_freeform_145
5

Stoppen met delen

Is het bord klaar of heb je geen input van anderen meer nodig? Stop dan met delen. Tik helemaal onderaan in weer hetzelfde paneel op ‘Deel niet meer’.

Je eigen apparaten

Hierboven hebben we uitgelegd hoe je met anderen samenwerkt. Maar misschien denk je: het lukt nog niet eens om op al mijn eigen apparaten dezelfde borden tevoorschijn te toveren. Mogelijk moet je dan nog iets veranderen aan de ­instellingen van je apparaten. Ga op alle apparaten naar ‘Instellingen’ en kies je naam om bij je Apple ID te komen. Ga vervolgens naar iCloud en check bij de apps die iCloud gebruiken of het schuifje achter Freeform aan staat. Eventueel moet je daarna je apparaten nog herstarten.

PDF

Op dit moment kun je alleen met Apple-gebruikers samenwerken aan een bord. Wel kun je een pdf van het bord maken en die met andere delen. Hiervoor tik je op de naam van het bord en “Exporteer als pdf”.

Inspiratie

1

To-dolijst

Er zijn talloze apps om to-dolijstjes mee te maken,­­ maar Freeform is net zo handig. Noteer al je taken op plaknotities. Heb je een taak voltooid, dan geef je de post-it een andere kleur. Dit is ook handig bij to-dolijstjes die dagelijks, wekelijks of maandelijks terugkeren: als je alle post-its hebt ‘omgekeerd’, begin je gewoon weer opnieuw.

ftr_freeform_145
2

Voor de globetrotters

Freeform is ideaal voor het plannen van je reis. Stel een bucketlist op met landen of steden die je nog wilt bezoeken. Of plan je reis tot in detail: wat wil je zien? Wat ga je doen? Waar wil je eten? Of maak een paklijst, zodat je niets vergeet. Ga je met je hele gezin of een groep mensen op pad, dan kan iedereen meedenken over de planning.

ftr_freeform_145
3

Moodboard

Organiseer je een evenement, zoals een bruiloft of buurtfeest? Wil je een ruimte in je huis opnieuw inrichten? Of gaat je tegeltuin eindelijk op de schop? Begin met een moodboard. Dit is een collage van kleuren, beelden, teksten en andere elementen die samen een sfeer, stijl of emotie weergeven. Dankzij Freeform is het niet meer nodig om je tijdschriften of lapjes stof aan flarden te knippen.

ftr_freeform_145
4

Dagplanner

Een dagplanner helpt om je tijd te beheren en prioriteiten te stellen. Het geeft je een overzicht van wat je moet doen en wanneer, zodat je productiever werkt en stress vermindert. Bovendien kun je gemakkelijk afspraken en verplichtingen bijhouden, waardoor je nooit iets belangrijks vergeet. Je kunt de dagplanner voor gebruik dupliceren, zodat je iedere dag met een schone lei begint.