Terug naar Maak zomerse foto’s herfstig
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Maak zomerse foto’s herfstig

Door Laura Grootaarts18 oktober 2018 15:013 min. leestijd0

Elk seizoen heeft zo zijn charmes en eigen kleurenpallet. Van de kersenbloesem en klokjes in het voorjaar, tot de weelderige groene bladerdekken in de zomer. Maar op sommige plekken kom je maar één keer, en dus kun je slechts die ene keer een momentopname maken. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent. Gelukkig is er Apple’s app Foto’s op de Mac.

Foto herfstblad maken

Met Foto’s spring je door de tijd, en maak je van een zomerfoto met slechts een paar handelingen een herfstfoto. Dat kost je tien minuten in plaats van een halfjaar. Het is een kwestie van het aanpassen van de kleuren: het frisse groen van de blaadjes, verander je in een fraaie rode herfsttint. We laten je daarnaast ook zien hoe je de techniek op andere soorten afbeeldingen toepast – zo geef je je auto een bijzonder kek kleurtje.

1. Foto

foto's_herfstig_stap1

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS Sonoma.

Zoek een foto die qua kleuren een beetje overeenkomt met de afbeelding hierboven. Open deze in Foto’s en klik rechtsboven op Bewerk.

2. Selectieve kleur

foto's_herfstig_stap2

Open het paneel ‘Selectieve kleur’. De meeste blaadjes in deze voorjaarsfoto zijn groen, klik dus op het groene blokje. Verschuif de regelaar Tint naar -50 om het groen roder te maken.

3. Levendiger

foto's_herfstig_stap3

De tinten mogen wel wat levendiger. Sleep de slider achter Verzadiging naar ongeveer 55. De slider achter Luminantie trek je naar -20, voor een donkerder en dieper rood.

4. Vijftig tinten groen

foto's_herfstig_stap4

De groene blaadjes aan de bomen hebben diverse schakeringen. Om meer groentinten van kleur te laten veranderen, verander je het bereik. Schuif de Bereik-regelaar naar rechts, naar 1,30.

5. Foto herfstblad maken

foto herfstblad stap5

Tussen de groene blaadjes zitten hier en daar ook wat gele, die moeten ook roder. Tik daarom ook op het gele blokje bij Selectieve kleur. Zet Tint op ongeveer -15 en boost Verzadiging naar 30.

6. Andere foto snel aanpassen

foto's_herfstig_stap6

Ben je blij met de herfstlook in je foto? Klik op ‘Afbeelding>Kopieer aanpassingen’. Pak een andere zomerse foto en kies ‘Plak aanpassingen’ om deze razendsnel te bewerken.

7. Andere objecten

foto's_herfstig_stap7

Laat ook andere objecten van kleur veranderen! Bijvoorbeeld de auto in de foto hierboven. Een soortgelijke afbeelding is praktisch, omdat de kleur verder nauwelijks voorkomt in de rest van de foto.

8. Pipet

foto's_herfstig_stap8

Klik onder opnieuw Selectieve kleur op het pipetje. Tik met het pipetje ergens op het rood van de auto. Het wordt de hoogste tijd voor een nieuw lakje!

9. Een ander kleurtje

foto's_herfstig_stap9

Versleep de regelaar Verzadiging om de kleur van de pixels te veranderen. Om meer kleuren mee te pakken, vergroot je ook hier het bereik. Speel met de regelaars voor het perfecte resultaat.

Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar