Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Een kleurrijke foto in kunstzinnig zwart-wit maken op je Mac

Mac foto zwart-wit maken
Icon voor Foto's
Foto's
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

De Foto’s-app zit boordevol gereedschappen waarmee je je foto’s omzet in contrastrijk zwart-wit. Hiermee vestig je de aandacht op de vormen en texturen in je foto’s. Een zwart-witversie van een foto kan ook een retrocameragevoel oproepen, vooral als je filmkorrels aan de foto toevoegt. Bij het maken van een opvallende foto in zwart-wit is Foto’s voor je Mac een betere keuze dan de iOS-versie, dankzij unieke gereedschappen voor het aanpassen van de tint. Zo gaat het in zijn werking!

Mac foto zwart-wit maken
ws_foto_139
1

Beetje saai

De macOS-versie van Foto’s heeft een uniek paneel voor zwart-wit waarmee je het contrast van grijstinten selectief kunt aanpassen, om zo de aandacht op de belangrijkste onderwerpen te vestigen.

De snelste manier om een zwart-witfoto te creëren is door onder ‘Kleur’ de Verzadiging-schuifbalk helemaal naar links te slepen. Je foto wordt dan wel een beetje een saaie brij van grijstinten.

ws_foto_139
2

Geef een boost

Onder ‘Opties’ trek je de schuifbalk achter ‘Gloed’ een heel eind naar rechts. Hiermee geef je je onderwerp een boost en knalt het er wat meer uit tegen de achtergrond. Zo steekt onze alpaca wat beter af.

Instructiefoto: Scherper
3

Scherper

Geef de zwart-witte afbeelding nog meer ‘oomph’ door de schuifbalken onder het kopje ‘Scherper’ naar rechts te verslepen. Speel met de sliders of klik op het ‘auto’-knopje om je foto te voorzien van meer definie.

Instructiefoto: Vage achtergrond
4

Vage achtergrond

Foto in Portretmodus gemaakt? Klik linksonder op ‘Portret’ en rechts daarvan op ‘High-key mono’. Zo schakel je over naar een monochrome versie die de achtergrond wit maakt. In de zijbalk rechts speel je met de schuifbalken onder ‘Portret’. Maak een mooie vage achtergrond.

Instructiefoto: Zwart-wit
5

Zwart-wit

Je kunt ook de schuifbalken onder ‘Zwart-wit’ verslepen voor een monochrome look. Versleep ‘intensiteit’ een eindje naar rechts om huidtinten op te lichten zodat het gezicht meer opvalt.

Instructiefoto: Meer definitie
6

Meer definitie

‘Neutraal gamma’ maakt de randen van objecten subtiel lichter of donkerder voor meer definitie. Sleep ‘Tint’ naar rechts om het algemene contrast te verhogen. Hierdoor komt het hoofdonderwerp er nog beter uit.

Instructiefoto: Korrel
7

Korrel

Sleep ‘Korrel’ naar rechts om de filmkorrel van oude foto’s na te bootsen. Gebruik de schuifknop ‘Sterkte’ van het paneel ‘Vignettering’ om details aan de randen weg te laten zodat we ons concentreren op het hoofdonderwerp.

Mac foto zwart-wit maken
8

Selectieve kleur

Met ‘Selectieve kleur’ kun je alle kleur uit je foto halen – op één tint na. Zo kun je een voorwerp met een knalkleur nog meer laten opvallen. Klik op het pipetje om te beginnen en klik daarmee op de kleur die je wilt uitlichten.

Mac foto zwart-wit maken
9

Verzadiging

Klik nu één voor één op alle gekleurde blokjes – behalve het eerste, want dat is de kleur die moet knallen. Zet bij alle blokjes de slider bij ‘Verzadiging’ helemaal naar links. Zo blijft alleen de gekozen kleur zichtbaar.

Foto zwart-wit maken op je Mac: gaat het werken?

Gaat een foto werken in zwart-wit? Om alvast een aardige indruk te krijgen, kun je op je iPhone al tijdens het fotograferen kiezen voor een zwart-witfilter. Dat filter haal je overigens ook zo weer weg, zodat je foto in kleur is. Vervolgens perfectioneer je het op je Mac.

Filters

Wil je het gemakkelijker doen? Via deze knop vind je filters waarmee je snel je foto zwart-wit maakt. Kies voor Mono, Zilvertint en Noir. Deze filters ken je misschien al van iOS.