Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Monteer een flitsende fietsfilm

Afbeelding van Monteer een flitsende fietsfilm
Icon voor iMovie
iMovie
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

We zeggen het wel vaker: aan je iPhone ligt het niet. De camera doet niet zo gek veel onder voor de professionele bakbeesten – zeker als de (licht)omstandigheden goed zijn. Er zijn zelfs complete films opgenomen met niets meer dan de lens van een iPhone.

Toch is niet elke videoclip die gefilmd is met een iPhone, ook meteen Hollywood-waardig beeld. Filmmakers onderscheiden zich in het gebruik van filmtechnieken. Ze kiezen voor een afwijkende kadrering, filmen vanuit verschillende perspectieven en zetten al dan niet een camerabeweging in. En zo weten ze zelfs de meest basale gebeurtenis nog spannend te maken. Dat is wat we in deze workshop doen bij het maken van een fietsfilm, dus demarreer snel naar stap 1!

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: Eerste clip
1

Eerste clip

Maak een Event aan in Final Cut Pro en importeer de gedownloade clips. Sleep Clip01 naar de tijdlijn. Omdat het gaat om een 10-bit HDR-clip, krijg je een waarschuwing dat lichte delen overbelicht zijn. Klik op ‘OK’.

Instructiefoto: HDR naar SDR
2

HDR naar SDR

Toets Cmd+5 om de Effects Browser te openen. Activeer de categorie ‘Color’ en sleep HDR-tools over Clip01 heen. In de Video Inspector stel je Mode in op ‘HLG to Rec. 709 SDR’. Doe dit straks bij alle HDR-clips.

Instructiefoto: Korte clips
3

Korte clips

Voeg de eerste vijf clips toe. Het is een aaneenschakeling van korte clips, waarbij je ziet hoe de fietser zich startklaar maakt. Met de korte shots bereik je een dynamisch resultaat; het houdt je video spannend.

Instructiefoto: Bokeh-effect
4

Bokeh-effect

Voeg Clip06 toe. Bij deze clip tikten we op het iPhone-scherm om de focus te vergrendelen op de bloemen. Zo blijven de narcissen scherp en zie je de hoofdrolspeler in bokeh-effect door het beeld zoeven.

Instructiefoto: Tracking
5

Tracking

Voor Clip07 tot 09 sprong de filmer op te fiets om wat tracking shots op te nemen. Vanuit de hand gefilmd, maar de beeldstabilisatie in de iPhone 12 Pro deed zijn werk en zorgde voor stabiele opnamen.

Instructiefoto: Pan en tilt
6

Pan en tilt

Vertel het verhaal ook door te spelen met camerabewegingen. Clip08 demonstreert de pan-techniek. Bij Clip09 zie je de tilt-beweging, waarbij de camera van onder naar boven beweegt.

Instructiefoto: POV-opname
7

POV-opname

Voeg Clip10 toe aan de tijdlijn. Het is een point of view-opname (POV), waarbij het voor de kijker lijkt alsof je de blik van de fietser aanneemt. Het maakt je video-productie gelijk wat meeslepender.

Instructiefoto: Slowmotion
8

Slowmotion

Om wat extra variatie in te brengen, fietsen we er nog een slowmotion in. Clip11 is opgenomen met 240 fps. Zo kun je het beeld vertragen (via ‘Modify>Retime’) en blijft het beeld vloeiend.

Instructiefoto: Vogelperspectief
9

Vogelperspectief

Voeg Clip11 en 12 toe. De iPhone is op een selfiestick gezet om een hoog standpunt te krijgen. Zo weet je ook het prachtige landschap te vangen en sluit je je fiets-film in stijl af.

De goede planning voor je fietsfilm in één oogopslag

Plan

Denk voordat je gaat filmen, goed na over hoe je het verhaal in beeld wilt brengen. Wat is het begin, midden en einde? En hoe breng je het in beeld? Door een goed plan te hebben, voorkom je te veel opnames – of dat je juist wat mist.

Beeldkader

Afwisselen met beeldkaders is altijd goed. Begin bijvoorbeeld met een close-up van het opzetten van de helm. Maak dan een medium-shot van de fietser (hij of zij is dan voor de helft in beeld) en eindig met een totaalshot, waarbij je wat van het landschap ziet.

Veel shots

Natuurlijk kun je je fietsavontuur in één take vangen, maar het wordt leuker als je veel korte clips gebruikt. In deze film van nog geen veertig seconden zijn dertien clips gebruikt. Het is het recept voor een flitsende video.

Camerabeweging

Camerabewegingen kunnen leuk zijn, maar zwaai niet zomaar bij elke opname met je iPhone rond. Dit maakt je videoproductie onrustig. Zet de beweging alleen in als het functioneel is, bijvoorbeeld om te laten zien waar de fietser naartoe gaat.

Kopieer aanpassingen

In stap 2 veranderen we de HDR-weergave van een clip naar SDR. Dit hoef je niet per clip afzonderlijk in te stellen. Kopieer eerst de clip waar je stap 2 hebt toegepast. Selecteer dan de overige clips die in de tijdlijn staan en kies in het menu voor ‘Edit>Paste effects’ om dit in bulk te doen.