Terug naar Zo gebruik je een externe schijf met Windows, Mac én iPad
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Zo gebruik je een externe schijf met Windows, Mac én iPad

Door Ward Edema1 oktober 2021 14:114 min. leestijd2

Soms kan het best een gedoe zijn om bestanden te delen tussen al je apparaten. Een externe schijf is dan een handige oplossing, maar als je met verschillende platforms werkt, werkt dit niet altijd even goed. Er is echter een manier om je leven gemakkelijker te maken: een universele externe schijf voor Windows, Mac en iPad.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Externe schijf

exFAT op Windows, Mac en iPad

Met behulp van exFAT kun je een externe schijf op je Mac, Windows-computer én iPad gebruiken. exFAT is namelijk een universeel bestandssysteem, en werkt daarom op al deze platforms.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

exFAT werkt voor usb-sticks, externe harde schijven of externe solid state drives (SSD). Het instellen ervan kan op een Mac of een Windows-computer (dus niet op een iPad). Let er wel op dat tijdens het proces het opslagapparaat wordt gewist!

De juiste ‘schijf’ kiezen

Verreweg de beste optie voor je universele opslag is een externe SSD. De afgelopen jaren zijn deze steeds betaalbaarder geworden. Een SSD is een soort harde schijf, maar dan zonder een mechanische leeskop en schijf. In plaats daarvan staan je bestanden op geheugenchips, die vele malen sneller zijn dan een traditionele schijf. En omdat een SSD dus geen bewegende onderdelen heeft, is hij muisstil. Ben je op zoek naar een goede externe SSD? Wij zijn fan van de Samsung T7 Portable SSD.

Een usb-stick heeft net als een SSD geheugenchips, maar heeft als nadeel dat de snelheden meestal een stuk lager zijn. Ook gaan ze vaak minder lang mee en is de opslagruimte over het algemeen beperkter. Een voordeel is natuurlijk wel dat ze lekker compact zijn.

De ‘goede oude’ externe harde schijf is ook een optie. Deze biedt nog steeds de laagste prijs per gigabyte (vooral bij extra grote opslagcapaciteiten), maar heeft als nadeel dat de snelheid te wensen overlaat (met name na een paar jaar). Je moet er ook wat voorzichtiger mee omgaan, omdat de schijf bij vallen beschadigd kan raken.

De ene poort is de ander niet

Het is natuurlijk van belang dat je je universele opslag op al je apparaten kunt aansluiten. Alle moderne Macs en de meeste moderne Windows-computers hebben een usb-c-aansluiting. Oudere Macs en Windows-computers hebben een traditionele usb-poort.

Gelukkig worden bijna alle externe SSD’s en harde schijven tegenwoordig geleverd met een kabeltje voor zowel usb-c als usb. Ook usb-sticks krijg je tegenwoordig met beide aansluitingen, zoals de Dual Drive van SanDisk. Hierdoor sluit je ze gemakkelijk op verschillende apparaten aan.

Mocht je nog een oude externe schijf of usb-stick hebben liggen die je wilt gebruiken op een apparaat met alleen usb-c, zoals een nieuwere Mac, iPad Pro (2018 en nieuwer) of iPad Air (2020), dan heb je een usb-c-naar-usb-adapter nodig.

Let op met Lightning

Terwijl de iPad Pro (2018 en nieuwer) en de iPad Air (2020) een usb-c-aansluiting hebben, beschikken oudere modellen en de huidige 10,2-inch iPad en iPad mini nog over een Lightning-aansluiting. Voor die apparaten heb je dus altijd een adapter nodig. Je kunt dan het beste Apple’s Lightning-naar-USB-3-camera-adapter gebruiken, omdat die als enige genoeg stroom levert voor externe opslagapparaten.

exFAT instellen op je Mac

Nadat je je opslagapparaat hebt gekozen, kun je met het Schijfhulpprogramma exFAT instellen om je universele opslag te maken. En zoals eerder genoemd: tijdens het proces wordt het opslagapparaat gewist!

1. Open het Schijfhulpprogramma

Externe schijf Mac instelling

Open op je Mac het Schijfhulpprogramma. Je vindt het Schijfhulpprogramma in ‘Apps>Hulpprogramma’s’. Klik vervolgens op de menubalk bovenin op ‘Weergave’ en daarna op ‘Toon alle apparaten’.

2. Sluit je opslagapparaat aan

Externe schijf Mac

Sluit je opslagapparaat aan. Aan de linkerzijde zie je onder ‘Extern’ je opslagapparaat verschijnen. Klik op het apparaat en vervolgens op ‘Wis’ rechtsboven in het venster.

3. Stel exFAT in

exFAT Mac

Eerst moet je een naam invoeren voor je universele opslag. Deze naam mag maximaal elf karakters hebben. Kies vervolgens als indeling ‘GUID-partitie-indeling’ en als structuur ‘ExFAT’. Alles staat nu goed ingesteld! Klik op ‘Wis’ om je universele opslag aan te maken. Wanneer dit proces klaar is, druk je op ‘Gereed’. 

Je universele opslag is nu klaar voor gebruik op je Mac, Windows-computer én je iPad!

exFAT instellen op Windows

Je kunt exFAT ook instellen op je opslagapparaat via Windows.

 • Open de Verkenner.
 • Navigeer naar ‘Deze PC’.
 • Sluit je opslagapparaat aan.
 • Onder ‘Apparaten en stations’ zie je je opslagapparaat verschijnen. Klik er met de rechtermuisknop op en daarna op ‘Formatteren…’.
 • Klik op het keuzemenu onder ‘Bestandssysteem’ en selecteer ‘exFAT’.
 • Vul onder ‘Volumenaam:’ een naam in voor je opslagapparaat. Deze naam mag maximaal elf karakters hebben.
 • Klik op ‘Starten’.
 • Klik tweemaal op ‘OK’.

Klaar!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Zonder te willen afdoen aan de zin van het artikel:

Je kunt uiteraard ook denken aan cloud-opslag (al was het maar in een verborgen hoekje van je eigen website), aan een NAS, aan geheugenkaartjes (en kaartlezers, natuurlijk) in plaats van harde schijven, en wellicht kun je geheugenkaartjes (al dan niet middels een kaartlezer) aansluiten op je access point thuis.

Denk wel om back-ups! Verder weet ik niet, hoe eenkennig iOS nu nog is inzake bestandstypen op externe opslag buiten de cloud.

Silvan
Lezer
Silvan

Fan van de Samsung T7Ssd?? Beetje raar. Die ssd drive staat bekend om zijn traagheid en wordt zonder dat je ook maar iets doet erg heet!