Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Zo gebruik je een externe schijf met Windows, Mac én iPad

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Mac externe schijf Windows

Soms kan het best een gedoe zijn om bestanden te delen tussen al je apparaten. Een externe schijf is dan een handige oplossing, maar als je met verschillende platforms werkt, werkt dit niet altijd even goed. Er is echter een manier om je leven gemakkelijker te maken: een universele externe schijf voor Windows, Mac en iPad.

Lees verder na de advertentie

exFAT op Windows, Mac en iPad

Met behulp van exFAT kun je een externe schijf op je Mac, Windows-computer én iPad gebruiken. exFAT is namelijk een universeel bestandssysteem, en werkt daarom op al deze platforms.

exFAT werkt voor usb-sticks, externe harde schijven of externe solid state drives (SSD). Het instellen ervan kan op een Mac of een Windows-computer (dus niet op een iPad). Let er wel op dat tijdens het proces het opslagapparaat wordt gewist!

exFAT instellen op je Mac

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Eerst kiest je een externe harde schijf uit uit. Verderop in dit artikel lees je welk opslagapparaat je het beste kunt gebruiken. Nadat je je opslagapparaat hebt gekozen, kun je met het Schijfhulpprogramma exFAT instellen om je universele opslag te maken. En zoals eerder genoemd: tijdens het proces wordt het opslagapparaat gewist!

1. Open het Schijfhulpprogramma

Externe schijf Mac instelling

Open op je Mac het Schijfhulpprogramma. Je vindt het Schijfhulpprogramma in ‘Apps>Hulpprogramma’s’. Klik vervolgens op de menubalk bovenin op ‘Weergave’ en daarna op ‘Toon alle apparaten’.

2. Sluit je opslagapparaat aan

Externe schijf Mac

Sluit je opslagapparaat aan. Aan de linkerzijde zie je onder ‘Extern’ je opslagapparaat verschijnen. Klik op het apparaat en vervolgens op ‘Wis’ rechtsboven in het venster.

3. Stel exFAT in

exFAT Mac

Eerst moet je een naam invoeren voor je universele opslag. Deze naam mag maximaal elf karakters hebben. Kies vervolgens als indeling ‘GUID-partitie-indeling’ en als structuur ‘ExFAT’. Alles staat nu goed ingesteld! Klik op ‘Wis’ om je universele opslag aan te maken. Wanneer dit proces klaar is, druk je op ‘Gereed’. 

Je universele opslag is nu klaar voor gebruik op je Mac, Windows-computer én je iPad!

Wil je meer van dit soort nuttige Mac-tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

exFAT instellen op Windows

Je kunt exFAT ook instellen op je opslagapparaat via Windows.

  • Open de Verkenner.
  • Navigeer naar ‘Deze PC’.
  • Sluit je opslagapparaat aan.
  • Onder ‘Apparaten en stations’ zie je je opslagapparaat verschijnen. Klik er met de rechtermuisknop op en daarna op ‘Formatteren…’.
  • Klik op het keuzemenu onder ‘Bestandssysteem’ en selecteer ‘exFAT’.
  • Vul onder ‘Volumenaam:’ een naam in voor je opslagapparaat. Deze naam mag maximaal elf karakters hebben.
  • Klik op ‘Starten’.
  • Klik tweemaal op ‘OK’.

4 goede externe harde schijven voor de Mac

Verreweg de beste optie voor je universele opslag is een externe SSD. De afgelopen jaren zijn deze steeds betaalbaarder geworden. Een SSD is een soort harde schijf, maar dan zonder een mechanische leeskop en schijf. In plaats daarvan staan je bestanden op geheugenchips, die vele malen sneller zijn dan een traditionele schijf. En omdat een SSD dus geen bewegende onderdelen heeft, is hij muisstil. Ben je op zoek naar een goede externe SSD? Deze vier zijn populair en raden we aan:

Een usb-stick heeft net als een SSD geheugenchips, maar heeft als nadeel dat de snelheden meestal een stuk lager zijn. Ook gaan ze vaak minder lang mee en is de opslagruimte over het algemeen beperkter. Een voordeel is natuurlijk wel dat ze lekker compact zijn.

De ‘goede oude’ externe harde schijf is ook een optie. Deze biedt nog steeds de laagste prijs per gigabyte (vooral bij extra grote opslagcapaciteiten), maar heeft als nadeel dat de snelheid te wensen overlaat (met name na een paar jaar). Je moet er ook wat voorzichtiger mee omgaan, omdat de schijf bij vallen beschadigd kan raken.

De ene poort is de ander niet

Het is natuurlijk van belang dat je je universele opslag op al je apparaten kunt aansluiten. Alle moderne Macs en de meeste moderne Windows-computers hebben een usb-c-aansluiting. Oudere Macs en Windows-computers hebben een traditionele usb-poort.

Gelukkig worden bijna alle externe SSD’s en harde schijven tegenwoordig geleverd met een kabeltje voor zowel usb-c als usb. Ook usb-sticks krijg je tegenwoordig met beide aansluitingen, zoals de Dual Drive van SanDisk. Hierdoor sluit je ze gemakkelijk op verschillende apparaten aan.

Mocht je nog een oude externe schijf of usb-stick hebben liggen die je wilt gebruiken op een apparaat met alleen usb-c, zoals een nieuwere Mac, iPad Pro (2018 en nieuwer) of iPad Air (2020 en nieuwer), dan heb je een usb-c-naar-usb-adapter nodig.

Let op met Lightning

Terwijl de iPad Pro, iPad mini en de iPad Air tegenwoordig een usb-c-aansluiting hebben, beschikken oudere modellen en de huidige 10,2-inch iPad nog over een Lightning-aansluiting. Voor die apparaten heb je dus altijd een adapter nodig. Je kunt dan het beste Apple’s Lightning-naar-USB-3-camera-adapter gebruiken, omdat die als enige genoeg stroom levert voor externe opslagapparaten.