Terug naar Cyberaanval Rusland: bescherm je Mac tegen Russische malware
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Cyberaanval Rusland: bescherm je Mac tegen Russische malware

Door Ward Edema24 februari 2022 10:304 min. leestijd0

Met de huidige ontwikkelingen is de kans op een cyberaanval uit Rusland aanwezig: zo bescherm je je Mac tegen Russische malware.

Cyberaanval Rusland

Cyberaanval Rusland

Op honderden computers in Oekraïne, Letland en Litouwen gaat volgens persbureau Reuters nieuwe malware rond die de volledige inhoud van de computer wist. Dit is ontdekt door onderzoekers van beveiligingsbedrijf ESET. De kans is groot dat deze cyberaanval al maanden werd voorbereid.

Wegens de huidige ontwikkelingen in Oekraïne denkt men dat het om een cyberaanval uit Rusland gaat. Het akelige van malware en andere virussen is dat ze zich niet houden aan landsgrenzen: in principe is elke computer ter wereld daardoor kwetsbaar – dus ook je Mac in Nederland of België.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Bescherm je Mac tegen Russische malware

Malware, dus ook Russische malware, is over het algemeen lastig te detecteren. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Hou je aan de volgende basisregels om je Mac te beschermen.

1. Let op je downloads

Wanneer je iets downloadt van het internet, met name software, is het van belang dat je zeker weet dat de software betrouwbaar is. Zelfs bekende apps, zoals Spotify, VLC en Discord, kunnen kwalijk zijn als je ze downloadt via onbetrouwbare bronnen zoals grote downloads-websites.

Hou je daarom altijd aan de officiële websites van dit soort apps wanneer je ze downloadt. Check bovendien bij het installeren of de identiteit van de ontwikkelaar geverifieerd is: dit geeft je Mac aan zodra je het installatiebestand opent.

2. Apps uit de App Store installeren

Rusland malware

Het is nog veiliger om je altijd te houden aan de App Store. Wanneer je een app installeert via de App Store, weet je namelijk altijd zeker dat de app grondig gecheckt is door Apple en dat het geen virussen kan bevatten.

Je kunt ook je Mac zo instellen dat dit de enige mogelijkheid is, en dat er geen apps van het internet geïnstalleerd kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld verstandig als je Mac meerdere gebruikers heeft, of door een kind gebruikt wordt. Je stelt het in bij ‘Systeemvoorkeuren>Beveiliging en privacy>Algemeen>Sta apps toe die zijn gedownload bij’. Selecteer hier ‘App Store’.

3. Downloads niet automatisch openen

Het standaard gedrag van Safari beschermt je Mac tegen het automatisch openen van kwalijke bestanden die malware kunnen installeren, maar je kunt dit per ongeluk gewijzigd hebben. Controleer daarom of de volgende instelling goed staat: ‘Safari>Voorkeuren>Algemeen>Open “veilige” bestanden na downloaden’. Dit moet níet aangevinkt zijn.

4. Geen linkjes in Mail aanklikken

Deze ligt hopelijk voor de meesten voor de hand, maar je moet nooit zomaar linkjes in je mails aanklikken. Deze links kunnen je onder andere doorleiden naar schadelijke software. Controleer daarom altijd goed de afzender van de mail voordat je iets aanklikt: neppe mails kunnen er bijzonder overtuigend uitzien, maar het mailadres van de afzender verklapt het meestal als er iets geks aan de hand is.

5. Updates, updates, updates

Russische malware

Onze laatste tip: blijf altijd up-to-date. Dit geldt zowel voor systeemupdates, als voor updates van je apps. Controleer of er updates zijn via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’, maar ook via ‘App Store>Updates’. Bij apps die niet uit de App Store komen, vind je de update-opties meestal in de menubalk onder ‘Help’.

Zorg er ook in ieder geval voor dat je Mac automatisch beveiligingsupdates installeert. Dit doe je via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update>Geavanceerd’. Hier moet ‘Installeer systeembestanden en beveiligingsupdates’ aangevinkt zijn. Het beste is overigens als álle blokjes in dit menu zijn aangevinkt.

Meer tips?

Wil je in de toekomst meer lezen over het beschermen van je Mac, en al het laatste nieuws rondom Apple direct in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Bron: Reuters

 

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar