Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

GoodNotes: met deze app ontwerp je een bullet journal op je iPad

Met GoodNotes kan iedereen een eigen bullet journal maken, gewoon op de iPad. In deze gids leggen we stap voor stap uit hoe dit werkt.
Bullet journal maken
Icon voor Apps
Apps
Icon voor iPad
iPad
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
45 minuten
Stappen:
33 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
Bekroond met een App Store Award

GoodNotes 5 is een van de winnaars van de App Store Awards 2022. Met deze awards worden de beste en meest invloedrijke apps en games van het jaar bekroond. ‘Digitaal notities maken gaat nog beter met GoodNotes 5, met uitzonderlijk goede ondersteuning voor Apple Pencil’, zo oordeelt Apple.

Maak kennis met GoodNotes 5

Open je GoodNotes voor het eerst? Dan moet je jezelf even voorstellen, door middel van een korte enquête. Zo krijgen de ontwikkelaars meer inzicht in wie GoodNotes gebruikt en kan de app zich beter afstemmen op jouw gebruik. Daarna beland je in het hoofdmenu. Hier vind je het overzicht van al je gemaakte planners, schriften of andere documenten. In de gratis versie mag je er in totaal drie maken, daarna moet je gaan betalen.

Denk je nu: huh, voor GoodNotes moet je toch hoe dan ook betalen? Voorheen wel, maar sinds de komst van GoodNotes 5 in 2019 niet meer. Dit is een compleet nieuwe app in de App Store – de ontwikkelaars hebben de oude verwijderd. Zorg er dus voor dat je de ‘nieuwe’ versie van de app hebt geïnstalleerd. Voor deze feature is dat het handigst op een iPad, maar GoodNotes 5 is er ook voor de iPhone en Mac.

Waar is mijn bullet journal?

ftr_bujo_144
1

Nieuw boekje

Na het openen van de app heb je maar één taak: het maken van de bullet journal. Dit doe je via de blauwe plus boven ‘Nieuw’, daarna tik je op ‘Notebook’. Nu verschijnt er een instellingsmenu. Alle knoppen daarin bespreken we hier.

ftr_bujo_144
2

Lay-out

Wil je een liggend of staand boekje? Kies dit bij ‘Lay-out’, het tweede blok in de menubalk. Slim om mee te beginnen, want het heeft invloed op alle instellingen in dit menu. Wij kiezen ‘Staand’, net als een echte bullet journal.

ftr_bujo_144
3

Papier

Onder het kopje ‘Papier’ bepaal je de sjablonen van de bladzijdes. Voor het agendagedeelte zijn de maand- en weekplanners een uitkomst, maar toch kiezen we nu voor ‘Leeg’. Verderop vertellen we waarom.

ftr_bujo_144
4

Formaat en kleur

Met het eerste blok in de balk bepaal je de kleur en het formaat van het papier. Vooral laatstgenoemde heeft allerlei opties – van A3 tot A7 – al gaan wij simpelweg voor ‘GoodNotes Standaard’. Als kleur kiezen we ‘Wit’.

ftr_bujo_144
5

Herkenningstaal

De bullet journal staat straks vol met afspraken en gebeurtenissen. Die schrijven wij in het Nederlands. Geef in het blok rechts aan welke taal jij zelf gebruikt, zodat GoodNotes notities kan zoeken en converteren.

ftr_bujo_144
6

Omslag

Een boekje is niet af zonder kaft: daar heeft GoodNotes een hele voorraad van. Tik op ‘Omslag’ om ze te bekijken en veeg ze naar links of rechts voor meer kleuren en thema’s. Vink daarna je favoriet aan, de onze is ‘Fruitig’.

ftr_bujo_144
7

Titel

Een fysiek notitieboekje heeft meestal geen eigen naam, maar deze bullet journal wel. Die stel je in bij ‘Titel’. Iets simpels als ‘Bullet Journal 2023’ of ‘Planner 2023’ voldoet al, maar wees vooral zo creatief mogelijk.

ftr_bujo_144
8

Maak aan

De meeste instellingen in dit menu kun je later nog aanpassen, maar ben je voor nu tevreden? Tik dan op ‘Maak aan’. Daarna duiken we in de binnenkant van de bullet journal. Daar vertellen we je zo meer over.

Stel zelf je pagina’s samen

Het boekje zit in elkaar, maar de binnenkant vraagt nog om wat voorwerk. Te beginnen met: de lay-outs van alle pagina’s. Hieronder gaan we aan de slag, maar eerst leggen we de belangrijkste bewerkopties uit.

1

Pen

De bullet journal klieder je pas vol als je een pen hebt. Die vind je bij dit icoontje: tik hier tweemaal op om een vulpen, balpen of penseelpen te selecteren. Daar pas je dan ook de puntscherpte en drukgevoeligheid aan.

2

Kleur

De pen is gekozen, nu de inktkleur nog. Rechts in de knoppenbalk staan standaard al drie opties, maar tik twee keer op dezelfde kleur om een groter kleurenpalet te bekijken. Dit wordt nog uitgebreider bij het tabblad ‘Aangepast’.

3

Gum

Een fout is snel gemaakt – zeker als je geen Apple Pencil gebruikt – maar daar is deze gum voor. Tik twee keer op dit icoontje om een gumsoort te kiezen en verwijder alle ongewenste krabbels door te vegen.

4

Lijndikte

Zelfs de lijndikte van je penseel- en gumstreken kun je aanpassen. Daarvoor zijn standaard drie groottes: dun, dik en een tussenmaat. Zijn ze allemaal niet naar wens? Tik dan tweemaal op dezelfde dikte en versleep het bolletje.

5

Tekst

Wij schrijven onze bullet journal met de hand, maar typen kan ook. Selecteer dit icoontje, tik op de plek waar je een tekst wilt zetten en typ erop los. In de balk bovenin pas je het lettertype, de lettergrootte en meer aan.

6

Pagina toevoegen

Leg twee vingers op de schermrand en veeg de laatste pagina naar links om deze te hergebruiken. Heb je een ander sjabloon nodig? Duw op dit icoontje, ga naar ‘Erna>Meer van Sjablonen’ en kies je favoriet. Tik daarna op ‘Pas toe’.

7

Ongedaan maken

Misschien ken je dit pijltje, want dit is het universele icoontje om je laatste wijziging ongedaan te maken. Dat werkt zowel sneller als nauwkeuriger dan de gum. Zorg er wel voor dat je ondertussen niets anders hebt aangepast.

8

Overzicht

Je bladert tussen pagina’s door met twee vingers te vegen, maar met de vierkantjes linksboven gaat het sneller. Tik hierop en daarna op het tabblad ‘Miniaturen’ voor een overzicht van alle pagina’s. Selecteer er een om die te openen.

Volg de volgorde

Voordat we aan de slag gaan, lopen we eerst door de volgorde van alle soorten pagina’s die je bullet journal krijgt. Doorgaans wordt namelijk een vast systeem gehanteerd – maar je bent vrij om dingen aan te passen. We beginnen met de inhoudsopgave, waarvoor we tijdens het maken van dit boekje het sjabloon ‘Leeg’ hebben gekozen. In het begin doen we daar nog niets mee.

Direct op de pagina daarna volgt het eerste maandoverzicht, oftewel van januari. Dit wordt ook wel de ‘maandelijkse log’ genoemd: een kort schematisch overzicht met daarin alle dagen van die maand. Vervolgens krijgen alle weken in diezelfde maand een eigen, nieuwe pagina. Het sjabloon daarvoor ziet er hetzelfde uit als in een normale agenda, met genoeg ruimte om per dag je afspraken, verjaardagen of andere gebeurtenissen te noteren.

Zodra de laatste week voorbij is, begin je weer met de volgende maandelijkse log. Met daarna ook weer alle weken van die maand. Zo blijf je doorgaan, tot je zelfs december hebt gehad. Uiteindelijk keer je terug naar de inhoudsopgave: daar schrijf je dan de namen van alle twaalf maanden in, met daarnaast steeds de eerste paginanummers van waar deze maanden beginnen. Het duurt dus wel even voordat je de pagina’s op een rijtje hebt, maar dan kun je wel het hele jaar vooruit.

ftr_bujo_144
1

Pagina’s

De pagina’s in de bullet journal voeg je zelf toe en daarvoor houden we dus een vaste volgorde aan. De inhoudsopgave hebben we al, dus swipe de omslag weg om deze lege pagina te openen. Al doen we hier verder nog niets mee.

ftr_bujo_144
2

Maanden

Zoals gezegd start elke maand met een maandelijkse log. Daar heeft GoodNotes al een sjabloon voor: tik op het papiericoontje, kies ‘Erna>Meer van Sjablonen’ en tik onder het kopje ‘Planner’ op ‘Maandplanner C’. Dit wordt januari.

ftr_bujo_144
3

Weken

De maandelijkse log is af, nu de weken van die maand nog. Ga weer naar ‘Erna>Meer van Sjablonen’ en kies ‘Weekplanner A’. Januari 2023 heeft wel zes weken, dus veeg vijf keer vanaf rechts om de overige planners toe te voegen.

ftr_bujo_144
4

Data

Alle planners vul je zelf in. Boven in de maandelijkse log schrijf je de naam van de maand, in het schema eronder noteer je de datums. Per weekplanner noem je eerst welke week van 2023 dit is, daarna geef je elke dag een datum.

ftr_bujo_144
5

Herhalen

Januari is compleet – nu de overige elf maanden nog. Herhaal daarom stappen twee tot en met vier tot zelfs december is geweest. Dat kan meteen, maar ook verspreid over 2023. Zo voeg je steeds een maand toe net voordat die begint.

ftr_bujo_144
6

Inhoudsopgave

Keer terug naar de inhoudsopgave. Hier zet je de namen van alle maanden in, inclusief de eerste paginanummers daarvan. Zo weet je later ook nog waar ze beginnen. Al kunnen de nummers nog wel wat verschuiven naarmate dit artikel!

Houd gewoontes en routines bij

Er is een app voor zowat elke gewoonte of routine die je probeert vol te houden. Denk hierbij aan hoeveel water je hebt gedronken en of je gezond hebt gegeten, maar ook of je hebt gesport of gelezen. Met als gevolg: een toestel vol apps die je amper gebruikt. Dankzij je nieuwe bullet journal mogen die allemaal bij het grofvuil, want hierin kun je elk goed voornemen een eigen schema of tabel geven.

Dit wordt ook wel een ‘habit tracker’ genoemd. Daarin zet je alle dagen van een bepaalde maand en geef je per dag aan of je de routine of gewoonte hebt uitgevoerd, bijvoorbeeld door het vakje ervan in te kleuren of door een kruisje te zetten. Hieronder lees je eerst hoe je een eenvoudige habit tracker maakt. Daarna vertellen we waar je inspiratie opdoet voor wat uitgebreidere versies.

ftr_bujo_144
1

Nieuwe pagina

Elke tracker vraagt om een nieuwe pagina. Die plaats je steeds na de maandelijkse logs, dus navigeer naar de eerste. Tik daarna op het papiericoontje, ga naar ‘Erna>Meer van Sjablonen’, kies ‘Maandplanner C’ en tik op ‘Pas toe’.

ftr_bujo_144
2

Invullen

Op de lijn bovenin schrijf je de naam van de tracker, zoals ‘Watertracker’, ‘Slaaptracker’ of ‘Leestracker’. Het schema vul je weer aan met alle weekdagen en datums. Net zoals je in de maandelijkse logs hebt gedaan.

ftr_bujo_144
3

Tracken

De tracker is af, nu nog invullen. Daar zijn meerdere opties voor. Houd je zoal bij op welke dagen je hebt gesport, dan voldoet een kruis of ingekleurd vakje. Voor je waterinname is juist het aantal glazen of (mili)liters nodig.

Habit trackers voor gevorderden

Voor dit artikel hebben we het maken van een habit tracker relatief eenvoudig gehouden, maar je bepaalt zelf hoe uitgebreid je er een maakt. Zo zijn er wiskundigen die complexe grafieken plotten en daarin alle trackers bij elkaar stoppen. Artistiekelingen maken juist indrukwekkende tekeningen en verdelen die in vakjes met nummers – een voor elke dag van de maand. Die vullen ze in naarmate de tijd verstrijkt. Meestal met slechts een handvol kleuren, met ieder een eigen betekenis.

Eigenlijk zijn deze voorbeelden twee uitersten, want hier tussenin vind je nog duizenden andere mogelijkheden en stijlen. Wil je wat inspiratie opdoen? Dan verwijzen we je door naar Pinterest, waar je met de zoekterm ‘bullet journal habit tracker’ nooit bent uitgekeken.

Pimp je boekje

ftr_bujo_144
1

Dat verdient een sticker

Denk je aan decoreren, dan denk je al gauw aan stickers. In GoodNotes vind je die bij het icoontje met de ster: klik hierop om een menu vol stickervellen te openen. Die zijn geordend op basis van thema’s. Denk hierbij aan ‘Alledaagse stickers’, ‘Tekststempels’, ‘Mindmap-vormen’ en meer. Tik een sticker aan, sleep hem naar de gewenste plek (zoals de kantlijn) en pas eventueel de ­grootte aan.

Overigens kun je sinds iPadOS 16 ook stickers van je eigen foto’s maken, met dank aan de ‘Onderwerp naar voren halen’-functie. Hiermee is het mogelijk om het belangrijkste deel van een afbeelding van zijn achtergrond te halen. Daardoor houd je een digitale sticker over, die je ook in je bullet journal kunt plakken.

Het werkt als volgt: open de app Foto’s, zoek een afbeelding waarin het onderwerp duidelijk wordt uitgelicht en open deze. Leg daarna je vinger op het onderwerp en houd dit even vast, totdat de randen ervan beginnen te gloeien. Tik daarna op kopieer, ga terug naar GoodNotes, leg je vinger op de pagina en kies ‘Plak’. Ook hier geldt: verplaats de sticker of wijzig het formaat indien nodig.

ftr_bujo_144
2

Wat wordt het thema

Bijna elke maand van het jaar staat in het teken van een bepaald thema. Zo denk je bij januari aan Nieuwjaar, april aan de lente, juli aan de zomer, oktober aan Halloween en bij december aan de feestdagen. Die koppelingen kun je ook in je bullet journal verwerken. Gebruik bijvoorbeeld voor heel januari alleen feestelijke kleuren en plak de pagina’s van deze maand vol met stickers of foto’s van vuurwerk, oliebollen en champagneglazen. Het decoreren mag net zo uitbundig of minimalistisch als je zelf wilt, zolang je er maar vrolijk van wordt.

ftr_bujo_144
3

Highlighten maar!

Als een tekst of kader wat meer mag opvallen, is highlighten een eenvoudige oplossing. Daarvoor selecteer je de markeerstift naast de gum. Rechtsboven verschijnen dan drie bolletjes, ieder met een eigen kleur. Tik er een aan om deze kleur te selecteren, tik nogmaals op hetzelfde bolletje voor meer opties.

Toch heb je hier alsnog niet veel keuze. Ga daarom naar ‘Aangepast’: GoodNotes toont nu een uitgebreid kleurenpalet waarmee je zelf de tint bepaalt. Zodra je een keuze hebt gemaakt, veeg je met je vinger of Apple Pencil over de tekst om deze te markeren. Wil je een rechte lijn hebben? Laat dan nog niet meteen los, want na een seconde of twee trekt de app hem strak.

ftr_bujo_144
4

Droedels en krabbels

Met een vleugje creativiteit (en een vaste hand) kun je de foto’s en stickers in je bullet journal afwisselen met zelfgemaakte tekeningen. Daarvoor hoef je echt geen tekenwonder te zijn, want simpele droedels als sterren, bloemen of wolkjes voldoen al. Al bepaal je zelf hoe gedetailleerd deze worden. Niets voor jou? Wellicht dat handgeschreven krabbels wel in je straatje vallen, zoals quotes, inspirerende woorden of zelfs gedichten. Past precies in de kantlijn, maar ook bij dagen waarop je wel een peptalk kunt gebruiken.

ftr_bujo_144
5

Fotofestijn

Een bullet journal wordt pas echt persoonlijk als je kiekjes toevoegt die je zelf hebt geschoten. Zeker foto’s van je familie en vrienden, die je vervolgens bij hun verjaardagen plakt. Al kun je ook plaatjes van het internet plukken: ga je op vakantie, naar een concert of staat er iets anders op de planning, dan kun je ook een afbeelding van de betreffende bestemming, artiest of meer kiezen.

In beide gevallen tik je op het foto-icoontje in de knoppenbalk (het lijkt op een miniatuurlandschap) en geef je GoodNotes toegang tot Foto’s. Rechts in diezelfde balk verschijnen nu je meest recente afbeeldingen, maar tik nogmaals op het icoontje om door je hele fotobibliotheek te scrollen. Plaatje gekozen? Tik hierop, versleep hem naar de juiste plek en pas het formaat aan.

Vullen maar!

ftr_bujo_144
1

Takenlijstje

Elke week zijn er wat taken of klusjes die je écht even moet afronden. Maakt niet uit op welke dag, als het maar gebeurt. Toch schieten die er meestal bij in, en vervolgens worden ze alwéér doorgeschoven naar de volgende week. Plaats daarom steeds een klein takenlijstje in je bullet journal. Gewoon, pal in de weekplanners.

Tik twee keer op de stickerknop, ga naar het tabblad ‘Plaknotities’ en kies een van de gekleurde vakken. Plaats die vervolgens in je weekplanner, op een plek waar nog veel ruimte over is. Daar schrijf of typ je alle taken in. Door de sticker springt dit lijstje nu direct in het oog, dus die klusjes zie jij niet meer over het hoofd.

ftr_bujo_144
2

Team Kleur of Team Symbool?

In een gewone agenda schrijf je doorgaans met de eerste de beste pen die je ziet liggen. Meestal in het blauw, soms afgewisseld met zwart. Maar heb je een druk leven, dan gaan je geschreven teksten nogal op elkaar lijken. Bewaar het overzicht daarom door alle gebeurtenissen te sorteren in categorieën, ieder gekoppeld aan een eigen kleur.

Schrijf alle verjaardagen in je boekje bijvoorbeeld met groen, persoonlijke afspraken met rood, afspraken voor werk met geel, evenementen met blauw – je bepaalt zelf welke en hoeveel categorieën je kiest. Daardoor zie je direct wat je die dag te wachten staat, nog voordat je het hebt gelezen. Ter alternatief: gebruik geen kleuren, maar symbolen. Plaats bijvoorbeeld voor elke afspraak een ster, voor elke verjaardag een ballon en voor elk evenement een bloem.

ftr_bujo_144
3

Legenda

Hoe meer kleuren of symbolen je gebruikt, hoe groter de kans dat je de betekenissen hiervan vergeet. Maak daarom meteen een legenda. Die zet je helemaal vooraan in de bullet journal, dus keer terug naar de omslag. Tik op het papiertje met het plusje, daarna op ‘Erna’ en kies ‘Meer van Sjablonen’. Voor de legenda kiezen we het sjabloon ‘Twee kolommen links’.

Schrijf bovenaan deze nieuwe pagina het woord ‘Legenda’. In de smalle kolom teken je het symbool of kras je de kleur, in de brede kolom daarnaast leg je uit wat dit inhoudt. Dit noteer je voor alle categorieën die je hanteert. Waarschijnlijk houd je wat ruimte over, dus mocht je gedurende 2023 nog meer opties verzinnen, dan vul je de lijst gewoon aan.