Terug naar 27 tips zodat de batterij van je iPhone langer meegaat
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

27 tips zodat de batterij van je iPhone langer meegaat

Door Laura Grootaarts7 maart 2022 09:0017 min. leestijd0

Je herkent het vast: je staat op het punt om de deur uit te gaan, maar ineens blijkt de batterij van je iPhone alwéér leeg te zijn. En hoe ouder je toestel is, hoe minder de accu presteert en hoe erger dit wordt. Daarom hebben we 27 batterij-tips voor je verzameld, zodat je alles uit de accu van je iPhone haalt. En als bonus geven we je ook trucjes voor je MacBook-accu.

ftr_136_batterij


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Check je batterijpercentage

Lange dagen van huis vragen om een volle batterij. Tussendoor check je de stand van zaken – en dat kan op diverse manieren.

In de statusbalk

De snelste manier om te zien hoe ver je iPhone is opgeladen, is via de statusbalk. Het batterij-pictogram geeft al een aardige indicatie, maar het liefst zie je natuurlijk het precieze percentage. Op een iPhone met een thuisknop zet je het percentage naast het batterij-pictogram: ga naar ‘Instellingen>Batterij’ en zet de schakelaar bij ‘Batterijpercentage’ op groen.

Bij een iPhone met Face ID mis je die optie omdat de notch in de weg zou zitten. Hier veeg je vanaf de rechterbovenhoek naar beneden voor het percentage.

Met de Batterijen-widget

Houd je vinger wat langer op het scherm, totdat de app-icoontjes gaan wiebelen en tik dan op het plusje dat bovenin verschijnt. Tik in de lijst op de widget ‘Batterijen’ en kies een formaat. Tik op ‘+ Voeg widget toe’, sleep de widget naar de plek waar je hem hebben wilt en tik op ‘Gereed’.

De widget toont – afhankelijk van het gekozen formaat – niet alleen de batterijstatus van je iPhone of iPad, maar ook die van de daarmee verbonden bluetooth-accessoires, zoals je Apple Watch, Apple Pencil of bluetooth koptelefoon.

ftr_136_batterij

Via Siri

Siri weet alles, dus ook wat je batterijpercentage is. Vraag het hem gewoon en je krijgt het correcte antwoord.

Wat betekenen de kleuren van de batterij?

In de Batterijen-widget en het ­batterij-pictogram kun je verschillende kleuren tegenkomen:

  • Groen: je hebt nog ruim voldoende batterij (meer dan twintig procent).
  • Rood: de batterij begint leeg te raken (minder dan twintig procent) en de energiebesparingsmodus is niet actief.
  • Geel: de energiebesparingsmodus is actief. Hierover lees je onder meer.

Verder kun je een bliksemschicht tegenkomen. Dat betekent dat een apparaat wordt opgeladen.

Energie­besparings­modus

ftr_136_batterij

In de energiebesparingsmodus verbruikt je accu minder stroom. Minder urgente achtergrondtaken zoals AirDrop, het ophalen van e-mail, het syncen van je ­iCloud-fotobibliotheek en het updaten van apps worden tijdelijk op een lager pitje gezet. Je krijgt de vraag of je deze spaarstand wilt activeren als de lading onder de twintig procent zakt, en nog eens bij tien procent.

Heb je een lange dag voor de boeg, dan kun je hem zelf activeren, zelfs als je iPhone nog helemaal is opgeladen. Dat doe je via ‘Instellingen> Batterij>Energiebesparingsmodus’. Of je zet de regelaar in je Bedieningspaneel aan via ‘Instellingen>Bedieningspaneel’. De energiebesparingsmodus was er al een tijdje voor de iPhone, maar is sinds ­iPadOS 15 ook beschikbaar op de iPad.

Check je batterijconditie

ftr_136_batterij

In dit artikel geven we je heel veel tips om langer met je batterij vooruit te kunnen. Maar als je batterij al een heel eind versleten is, dan is dit een druppel op de gloeiende plaat. Check dus eerst of je batterij nog in een goede conditie verkeert, via ‘Instellingen>Batterij>Batterijconditie’.

Je ziet hier bij ‘Maximumcapaciteit’ wat de capaciteit is ten opzichte van hoe de batterij in nieuwstaat was. Zakt het percentage hier onder de tachtig procent? Of kan iOS de conditie van de batterij helemaal niet meer bepalen? Dan wordt het tijd voor een nieuwe batterij.

Als de capaciteit van je batterij vermindert, wordt het steeds lastiger voor je iPhone om nog maximaal te presteren. Op het Batterijconditie-scherm zie je daarom ook hoe het staat met de piekprestaties van je toestel.

Soms gebeurt het dat je iPhone is uitgeschakeld omdat de benodigde stroompiek niet meer geleverd kon worden. Dan staat er onder Piekprestaties dat de energiebeheerfunctie actief is om vastlopers in het vervolg te voorkomen. Je iPhone is dan wel wat trager. En als je dat niet wilt, kun je dat hier ook weer uitschakelen. Op het gevaar af dat je iPhone dan nog eens crasht.

Batterijmythes ontrafeld

1 ‘Apple vertraagt je iPhone met iOS-updates’

Boze tongen beweren dat Apple je iPhone bewust vertraagt zodat jij een nieuwe en snelle iPhone gaat kopen. Het is ieder najaar de meest gehoorde klacht als de grote iOS-update van het jaar verschijnt: de batterij loopt veel sneller leeg dan normaal. Maar … na een (grote) update doet je telefoon nog van alles op de achtergrond, en dat slurpt energie. En misschien ben je zelf ook wat meer bezig met je telefoon om alle nieuwe functies uit te proberen.

Het is wel zo dat Apple iPhones met een verslechterde accu minder piekprestaties laat leveren – zie ‘Check je batterijconditie’ hierboven. Maar dat is dus bedoeld om vastlopers te voorkomen.

2 ‘Sluit openstaande apps af want die vreten batterij’

Sluit je constant je apps, omdat je denkt dat dat wonderen doet voor de batterij? Is nergens voor nodig, laat ze lekker open staan. De apps die open staan, vragen helemaal niks van je iPhone. Ze constant afsluiten en opnieuw opstarten, vergt veel meer van je batterij.

Apple zelf heeft bevestigd dat je ze beter open kunt laten staan. Als het wel zinnig was geweest om ze te sluiten, hadden ze aan de Appkiezer wel een optie als ‘Sluit alle apps’ toegevoegd. Op Apple’s support-site staat uitdrukkelijk: ‘U moet een app alleen stoppen als deze niet meer reageert.’

3 ‘Draadloos opladen is slechter’

Of draadloos opladen echt de levensduur van je accu verkort? Daarover wordt nog steeds stevig gediscussieerd. En het feit dat die discussie al jaren bezig is, bewijst op zich al dat de verschillen tussen bedraad en draadloos opladen niet significant zijn.

Toch heeft draadloos opladen wat nadelen. Je moet je iPhone vaak heel precies op de oplader leggen, anders gebeurt er niks. Het opladen duurt erg lang. Soms wordt er veel warmte gegenereerd, en dat is sowieso niet best voor je batterij.

4 ‘Je moet je iPhone niet de hele nacht opladen’

Het type batterij van tegenwoordig kun je niet meer ‘overladen’. Je iPhone is zo slim om bij 100% gewoon te stoppen met opladen. Wat er wel gebeurt, is dat je iPhone dan weer een procentje of wat terugzakt, weer oplaadt, weer terugzakt … Kortom: je batterij is er maar druk mee, en veroudert dus wat sneller.

Daarom hebben iPhones tegenwoordig de functie ‘Geoptimaliseerd opladen’. Je schakelt deze in en uit via ‘Instellingen>Batterij>Batterijconditie>Geoptimaliseerd opladen’. Standaard staat deze functie aan. Met ‘Geoptimaliseerd opladen’ wordt je batterij opgeladen tot tachtig procent. Daarna volgt een pauze. Pas later wordt het opladen weer hervat, zodat hij op honderd procent is precies op het moment dat jij je iPhone nodig hebt.

Hoe dat kan? De iPhone leert op basis van machine learning wat je ‘oplaadroutine’ is, en wanneer je de iPhone voor het eerst oppakt. Dit werkt natuurlijk alleen maar goed als je een honkvast en geregeld leven hebt. Apple noemt het een functie voor ‘thuis en op het werk’.

5 ‘Bluetooth is een energievreter en je hebt het nergens voor nodig’

Sommige mensen zetten bluetooth uit omdat het energie zou slurpen. Maar in de praktijk bespaar je hier hooguit een kwartiertje per dag mee. Bovendien mis je vaak precies de functies die je iPhone nou net zo handig maken. Want bluetooth is echt niet alleen voor het koppelen van accessoires als je Apple Watch en AirPods.

Veel vragen die de iCreate-redactie bereiken zijn van het type ‘iets (lees: AirDrop – Handoff – wifi of contacten delen – iPhone overzetten – Zoek mijn) doet het niet’, en vaak is het uitzetten van bluetooth de boosdoener. Een speciale vermelding hier voor de app CoronaMelder die je een seintje geeft als je in nauw content bent geweest met iemand die corona heeft. Deze gebruikt een speciale en energiezuinige vorm van bluetooth, dit vraagt bijna niks van je accu.

6 ‘Opladen met een hoesje kan geen kwaad’

Je iPhone opladen terwijl hij in een hoesje zit, is geen goed idee. Want dit kan extra warmte genereren, en dat heeft uiteindelijk een negatieve invloed op je batterijcapaciteit. Wordt je iPhone tijdens het opladen erg warm, dan kun je het hoesje er beter even vanaf pellen, zo adviseert Apple. Laad je draadloos op, dan is het verwijderen soms zelfs noodzakelijk omdat je iPhone geen contact maakt met de lader.

De belangrijkste batterijvreters

Beeldscherm zo fel mogelijk zetten

ftr_136_batterij

Heb je je scherm op maximale helderheid staan, dan kost dat veel accu. Zo’n fel scherm is niet eens fijn voor de ogen. Verminder dus de helderheid: open het Bedieningspaneel en trek de helderheidsregelaar (die met het zonnetje) een flink eind naar beneden. Of zorg ervoor dat dit automatisch gebeurt: ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid>Weergave en tekstgrootte’ en zet de schakelaar achter ‘Pas automatisch aan’ op groen.

Alles via 5G

Met een iPhone 12 of iPhone 13 kun je gebruikmaken van 5G (als dat in je abonnement zit). Dat kost wel veel batterij. Om dat te beperken ga je naar ‘Instellingen>Mobiel netwerk>Opties mobiele data>Gesprekken en data’. De eerste optie, ‘5G on’, gebruikt 5G als het beschikbaar is, wat veel batterij kan kosten. De derde optie, ‘4G’, is natuurlijk een beetje zonde, omdat je dan 5G uitzet en niet meer profiteert van de voordelen. ‘5G Auto’ is de gulden middenweg.

Slaapstand pas na minuten activeren

ftr_136_batterij

Als je even niks doet met je iPhone, dan dimt na een tijdje het scherm en wordt je toestel vergrendeld. De tijd voordat je toestel gaat sluimeren, kun je maar het best zo kort mogelijk houden door het automatisch slot supersnel te activeren. Ga naar ‘Instellingen>Scherm en helderheid>Automatisch slot’ en kies bij voorkeur voor ’30 seconden’.

Internetten via je mobiele netwerk

ftr_136_batterij

Gebruik je internet op je iPhone? Doe dan zo veel mogelijk via wifi, want dat is energiezuiniger dan een verbinding via een mobiel netwerk (en het scheelt nog data ook). Ook is het een goed idee om niet alle apps mobiele data te laten gebruiken. Ga naar ‘Instellingen>Mobiel netwerk’ en veeg naar de app-lijst.

Bij apps die je toch uitsluitend thuis via wifi gebruikt, kun je de schuif het best op grijs zetten. Wil je het serieus aanpakken, dan kun je via het Bedieningspaneel de Vliegtuigmodus activeren en daarna op dezelfde plek wifi weer aanzetten.

Til op om te activeren

ftr_136_batterij

Sta jij vaak op, en neem je je iPhone dan steeds mee? Dan zul je merken dat het scherm van je telefoon iedere keer weer oplicht. Zonde als je dan vervolgens toch niks met je iPhone doet. Je kunt voorkomen dat je iPhone steeds aanspringt: ga naar ‘Instellingen>Scherm en helderheid’ en zet de schakelaar achter ‘Til op om te activeren’ op grijs.

Je favoriete apps

ftr_136_batterij

De accu gaat het hardst leeg omdat je je iPhone veel gebruikt – logisch ook. Via ‘Instellingen>Batterij’ zie je het batterijgebruik per app. Tik eens op een van de ‘boosdoeners’ voor meer informatie. Een van onze favorieten is Instagram en in het lijstje zie je dat deze app in de voorbije tien dagen ruim vier uur op het scherm is geweest.

Om batterij te besparen, kun je jezelf wat proberen te beheersen. Eventueel door Schermtijd in te stellen voor deze app. Interessanter is echter de melding dat de app dik twee uur op de achtergrond actief is geweest. Zonder dat je er zelf iets mee gedaan hebt, dus. In de volgende tip lees je hoe je dit voorkomt.

Onduidelijke achtergrondactiviteit

ftr_136_batterij

Veel apps spoken van alles uit op de achtergrond en snoepen ondertussen van je accu. En natuurlijk is het handig dat bijvoorbeeld updates automatisch worden opgehaald, dat fitness-apps je activiteiten in de gaten houden en dat WhatsApp controleert op nieuwe berichten. Maar waarom bijvoorbeeld een app als Instagram op de achtergrond actief is …?

Het kan vaak geen kwaad om de achtergrondactiviteit van apps te beperken. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen>Algemeen>Ververs op achtergrond’. Met de schakelaar bovenin kun je in één keer alle achtergrondactiviteit stoppen, dat is wat drastisch. Via de lijst onderin bepaal je het per app.

Eindeloze stroom notificaties

ftr_136_batterij

Iedere zichzelf respecterende app overlaadt je met (push)notificaties en meestal zit je er niet eens op te wachten. Via ‘Instellingen>Berichtgeving’ geef je per app aan of je meldingen toestaat. Ook handig: als je de iPhone met het scherm naar beneden neerlegt, licht het scherm niet meer op bij iedere melding; je hoort de meldingen nog wel.

Ook is het verstandig om je mail minder vaak op te halen. Ga naar ‘Instellingen>Mail>Accounts>Nieuwe gegevens’ en zet ‘Push’ op grijs. Onderaan geef je aan volgens welk schema je mail wordt opgehaald, of dat je de mail misschien zelfs handmatig wilt ophalen.

Apps die willen weten waar je uithangt

ftr_136_batterij

En dat is nergens voor nodig, toch? Oké, voor bijvoorbeeld navigatie- of weer-apps heeft het toegevoegde waarde, maar veel andere apps hoeven het niet te weten. Via ‘Instellingen>Privacy>Locatievoorzieningen’ geef je aan of en welke apps je locatie mogen bepalen. Tik helemaal onderaan ook nog op ‘Systeem’ en dan ‘Belangrijke locaties’. Zet de schuif hier op grijs en je voorkomt dat je iPhone constant bijhoudt welke plekken je bezoekt.

Geen gebruik maken van de donkere modus

Deze geldt voor iPhones met een oled-scherm: de donkere modus ziet er niet alleen chic uit, maar is ook energiezuiniger omdat zwarte pixels als het ware gedeactiveerd zijn en dus geen energie kosten. Activeer de donkere modus via ‘Instellingen>Scherm en helderheid’.

Helemaal mooi is het als je ook kiest voor een zwarte achtergrond. Bij ‘Instellingen>Achtergrond>Kies een nieuwe achtergrond>Stilstaand’ heeft Apple een gitzwarte achtergrond voor je klaargezet – hij staat hier helemaal onderaan in het overzicht. Sowieso kun je de dynamische achtergronden beter mijden als je het maximale uit je accu wilt halen.

Energiebesparende Opdrachten

Super-Low Battery Mode

Snel een hoop energievretende functies op je iPhone uitschakelen? Daarvoor gebruik je de Opdracht Super Low Battery Mode, te downloaden via icreatemagazine.nl/super-batterij. Speel de opdracht af om deze extreme batterijbesparingsmodus te activeren. Speel hem nog een keer af en je krijgt de optie om alle maatregelen weer te deactiveren.

Energiebesparingsmodus automatisch aanzetten

ftr_136_batterij

De eerder besproken energiebesparingsmodus kun je activeren via een melding die verschijnt als je batterijpercentage onder de twintig of tien procent zakt. Of je zet hem via de Instellingen of het Bedieningspaneel handmatig aan op het moment dat jij dat wilt. Er is nog een optie: maak in de app Opdrachten een automatisering die deze spaarstand activeert als de batterij onder een door jou gekozen waarde zakt.

1 Automatisering

ftr_136_batterij

Open de app Opdrachten en tik onderin op ‘Automatisering’. Tik nu bovenin op de grote blauwe knop met ‘Persoonlijke automatisering’. Zoek in de lijst die verschijnt naar ‘Batterijniveau’ en tik erop.

2 Batterijniveau

ftr_136_batterij

Geef met de slider aan bij welk percentage je de energiebesparingsmodus wilt activeren, bijvoorbeeld 70%. Tik vervolgens op de derde optie: ‘Lager is dan …’ en tik rechtsboven op ‘Volgende’.

3 Voeg taak toe

ftr_136_batterij

Tik in het volgende scherm op ‘Voeg taak toe’ en zoek bij de taken naar ‘Stel energiebesparingsmodus in’ – voeg deze toe. De automatisering luidt nu: ‘Wanneer batterijniveau lager is dan 70%>Voer uit>Stel energiebesparingsmodus in’.

4 Echt automatisch

ftr_136_batterij

Om het je helemaal gemakkelijk te maken, zet je de schakelaar achter ‘vraag vóór uitvoeren’ op grijs. Zakt de accu onder de gekozen waarde, dan wordt de spaarstand automatisch ingeschakeld.

Haal meer uit je MacBook

ftr_136_batterij

1 Rustig aan met de helderheid

Staat het beeldscherm van je Mac extreem helder, dan kost dat meer energie. Schroef de helderheid van het beeldscherm dus terug via bijvoorbeeld het Bedieningspaneel of de knoppen op je toetsenbord. Vink ook de volgende optie aan bij ‘Systeemvoorkeuren>Batterij>Batterij’: ‘Verminder helderheid van beeldscherm bij gebruik van batterij’. In hetzelfde scherm kun je aangeven na hoeveel tijd het beeldscherm wordt uitgeschakeld.

2 Geoptimaliseerd opladen

Op de wat nieuwere MacBooks kun je net zoals op de iPhone kiezen voor ‘geoptimaliseerd opladen’. Ook je Mac laadt dan niet direct helemaal op, maar pauzeert bij tachtig procent, daarbij rekening houdend met je dagelijkse leefpatroon. Vink de optie aan via ‘Systeemvoorkeuren>Batterij>Batterij’.

Zie je de optie niet? Geoptimaliseerd opladen is beschikbaar vanaf macOS Big Sur op MacBook Pro-modellen van 2016 of later en MacBook Air-modellen van 2018 of later: de kleine 12-inch MacBook is dus helaas uitgesloten.

3 Energiebesparingsmodus

Net zoals de iPhone heeft de Mac een energiebesparingsmodus. Staat deze aan, dan wordt om te beginnen de kloksnelheid van het systeem teruggedraaid. Daarnaast wordt het scherm van je Mac gedimd. Voor deze functie heb je een MacBook Air (eind 2018 of nieuwer) en MacBook Pro (begin 2016 of nieuwer) nodig met macOS Monterey.

4 Toetsenbordverlichting

Om je het typen gemakkelijker te maken, heeft je Mac toetsenbordverlichting. Staat die erg fel, dan dim je he via de F5-knop of het bedieningspaneel. Via de Systeemvoorkeuren zorg je ervoor dat de verlichting na een bepaalde periode van inactiviteit uitgaat: ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Toetsenbord’ en vink hier ‘Schakel toetsenbordverlichting uit na …’ aan.

Batterijstatus-menu

ftr_136_batterij

De meest relevante informatie over je batterij wordt weergegeven in het Batterijstatus-menu in de menubalk van je MacBook. Je ziet hier hoeveel lading je batterij nog heeft, welke apps op dit moment enorm veel energie slurpen en of je batterij onderhoud nodig heeft. Ook klik je vanuit dit menu meteen door naar de Batterijvoorkeuren.

Zie je het batterijtje niet in de menubalk staan? Voeg het dan toe via ‘Systeemvoorkeuren>Batterij>Batterij’. Hier zet je een vinkje voor ‘Toon batterijstatus in menubalk’.

Gebruik bij voorkeur Apple-apps

Bij Apple zijn de software en de hardware optimaal op elkaar afgestemd. Je zult merken dat apps van Apple stukken efficiënter werken dan die van de meeste andere ontwikkelaars. Gebruik dus – als de omstandigheden het toelaten – liever Pages, Numbers & Keynote dan Word, Excel & PowerPoint, liever Safari dan Chrome en liever Mail dan Outlook.

Sluit apps af die je niet gebruikt

Vergeet alles wat je zojuist gelezen hebt over het afsluiten van apps op de iPhone, want op de Mac is dat niet van toepassing. Daar kun je de apps die je niet gebruikt maar beter wel afsluiten, want alle openstaande apps verbruiken energie.

ftr_136_batterij

Check de conditie van je batterij

Toen je Mac vers uit de verpakking kwam, kon je met gemak een hele werkdag doorkomen op één batterijlading. Maar tegenwoordig ben je al blij als je het einde van een Teams-vergadering haalt. Op een gegeven moment heeft de batterij van je MacBook echt zijn beste tijd gehad. Je krijgt dan een waarschuwing via ‘Systeemvoorkeuren>Batterij>Batterij’.

Hier is dan een gevarenbordje te zien en verschijnt het blokje ‘Belangrijke batterij-informatie’, met daarin de omschrijving van het probleem. Via de button ‘Serviceopties’ kun je direct een afspraak maken voor het repareren van je Mac.

Ook het aantal laadcycli zegt iets over de toestand van je batterij. Iedere MacBook heeft een maximaal aantal laadcycli. Is dat aantal bereikt, dan wordt de batterij als ‘op’ beschouwd. Het maximale aantal cycli is afhankelijk van je MacBook-model: check dit via icreatemagazine.nl/laadcycli (scrol hier een stukje naar beneden voor een tabel).

Op hoeveel cycli zit jouw Mac nu? Dat check je via het appeltje linksboven en: ‘Over deze Mac>Systeem­overzicht’. Klik in de navigatiebalk links onder ‘Hardware’ op ‘Voeding’. In het hoofdscherm zoek je naar ‘Aantal cycli’.

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar