Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Haal meer uit de accu van je MacBook

Wist je dat je met wat trucjes nog veel meer uit de accu van je MacBook kunt halen? Geloof je het niet? Pas dan snel onze trucjes toe!
Accu MacBook
Icon voor Batterij
Batterij
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Ontdek stap voor stap hoe het werkt

Accu MacBook
1

Verlaag de schermhelderheid

De grootste stroomvreter op je Mac? Het display! Zet in ‘Systeemvoorkeuren>Batterij>Batterij’ daarom sowieso een vinkje bij ‘Verlaag helderheid van beeldscherm bij gebruik van batterij’.

helderheid verder verlagen
2

Nog lager?

Als je het prima vindt om mee te werken, kun je via het Bedieningspaneel (de knop met de schuifjes rechtsboven) de helderheid nog verder verlagen. Van 100 naar 50 procent geeft je zo’n 25 procent meer accutijd.

Toetsenbordverlichting uit
3

Toetsenbordverlichting

Ook een stroomvreter die je eventueel niet nodig hebt als je blind kunt typen: de achtergrondverlichting van het toetsenbord. Ook deze stel je in via het Bedieningspaneel, met de knop met ondergaande zonnetje.

wifi uitzetten
4

Wifi uit

Na het display is de wifi-chip de grootste energieverslinder. Goed idee om die uit te schakelen als je hem even niet nodig hebt. Klik in het Bedieningspaneel op het pijltje naast ‘Wifi’ en zet de blauwe schakelaar op uit.

Bluetooth uit
5

Bluetooth uit

Het verbruikt veel minder energie dan wifi, maar als je het niet gebruikt, kan uitschakelen van bluetooth de accutijd iets verlengen. Klik gewoon op ‘Bluetooth’ in het Bedieningspaneel.

Power Nap uit
6

Powernap uit

Power Nap is een functie waarmee je Mac ook tijdens het sluimeren e-mails ophaalt en iCloud synchroniseert. Praktisch, maar zonde van je accu. Je schakelt Power Nap uit via ‘Systeemvoorkeuren>Batterij>Batterij’.

Accessoires verwijderen
7

Accessoires verwijderen

Gebruik je randapparatuur bij je Mac die best warm wordt, zoals externe harde schijven of zelfs sommige dockingstations? Dat is een teken dat deze veel energie verbruiken. Verwijder deze dus maar.

Energiezuinige apps gebruiken
8

Energiezuinige apps gebruiken

Via ‘Activiteitenweergave>Energie’ kun je achterhalen welke apps de meeste energie verbruiken. Zo leer je bijvoorbeeld dat Chrome en Firefox veel meer energie verbruiken dan Safari.

Geoptimaliseerd opladen
9

Accu tot 100% opladen

Door de functie ‘Geoptimaliseerd opladen’ wordt de accu van recente MacBook Air en Pro niet meer tot 100 procent opgeladen. Waarom en hoe je dat uitzet, lees je hieronder!

Geoptimaliseerd opladen

Sinds macOS 10.15.5 wordt de accu van MacBook-modellen vanaf 2017 niet meer standaard tot 100 procent opgeladen, want dit laat de accu sneller slijten. Zonder dat je het door hebt, wordt de accu maar tot 80 procent opgeladen. Dat noemt Apple ‘Geoptimaliseerd opladen’ – maar het is niet onder alle omstandigheden praktisch.

Wanneer je het vinkje in ‘Systeemvoorkeuren>Batterij>Batterij’ bij ‘Geoptimaliseerd opladen’ weghaalt, heb je de optie om de functie eenmalig tot de volgende dag te deactiveren, of helemaal. We raden je aan om hier alleen gebruik van te maken als je écht die 100 procent nodig hebt.

 

coconutBattery

In tegenstelling tot macOS dat het soms alleen laat lijken alsof je accu volledig is opgeladen, geeft een app als coconutBattery (via www.coconut-flavour.com) wel altijd het correcte accupercentage weer.