Terug naar Al je Apple-apparaten veel sneller updaten via je Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Al je Apple-apparaten veel sneller updaten via je Mac

Door Annemiek Lourensen30 juni 2022 09:004 min. leestijd0

Leuk, al die updates die Apple om de haverklap uitbrengt. Maar het heeft ook zo zijn nadelen. Want ben je met het hele gezin constant aan het downloaden, dan heeft de internetsnelheid daar flink onder te lijden. Er is een manier om het update-proces te versnellen!

Apple apparaten sneller updaten


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Met ‘Materiaalchaching’ verminder je het internetverkeer door bestanden, app- of systeemupdates voor iOS, iPadOS en macOS één keer te ­downloaden en op te slaan op je Mac. Wanneer een ander toestel in je netwerk dit materiaal ook wil downloaden, haalt hij dit simpelweg uit de materiaalcache. Oftewel: de eerste ­download heeft een normale downloadsnelheid, terwijl het voor de daaropvolgende apparaten een stuk sneller gaat. Zo kun je al je Apple-apparaten veel sneller updaten!

Capaciteit

Voordat je de stappen volgt om je Apple-apparaten sneller te updaten, controleer je hoeveel ruimte je Mac nog heeft. Klik op het Apple-logo in de menubalk, en daarna op ‘Over deze Mac’. Selecteer in dit venster ‘Opslag’. Daar staat hoeveel opslag er nog beschikbaar is.

1 Systeemvoorkeuren

Apple-apparaten sneller updaten

De voorziening Materiaalcaching activeer je in macOS, dus start je Mac gauw op. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’: klik nu onder in het menu op ‘Delen’, oftewel het icoontje met het blauwe mapje.

2 Materiaalcaching

Apple-apparaten sneller updaten

In het menu links staat een kolom vol voorzieningen. Heb je hier nog nooit aan gesleuteld, dan is geen enkele functie geactiveerd. Daar maken we nu verandering in: vink het blokje naast ‘Materiaalcaching’ aan. Activeer je dit, dan duurt het even voordat al je Apple-toestellen de cache met het opgeslagen materiaal hebben gevonden. Ja, inclusief je Mac.

3 Opnieuw opstarten

Apple-apparaten sneller updaten

Schrik niet: nu Materiaalcaching is geactiveerd, verschijnt er plots een pop-up dat je Mac opnieuw moet worden opgestart. Selecteer hier ‘OK’, klik linksboven in de hoek op de appel en kies ‘Herstart’.

4 Wel of niet

Apple-apparaten sneller updaten

Aangeven welk materiaal in de cache komt, doe je ook bij ‘Delen>Materiaalcaching’. Specifiek bij de schakelaar naast ‘Cache’. Klik hierop en er verschijnen drie opties waarmee je zelf bepaalt wat voor materiaal wordt bewaard in de cache. ‘Alleen gedeeld materiaal’ gaat over apps en updates, ‘Alleen ­iCloud-materiaal’ over bestanden als foto’s en documenten, en ‘Al het materiaal’ over alles.

5 Internetverbinding

ws_systeem_139

Activeer ‘Internetverbinding’: de volgende keer dat je een iOS-apparaat via een kabel koppelt aan je Mac, wordt je materiaal meteen gedeeld. ‘Draadloos’ caching blijft ook – de optie is vooral bedoeld voor backups of updates.

6 Maak wat ruimte vrij

ws_systeem_139

Hoeveel ruimte je nodig hebt voor Materiaalcaching? Dat heb je zelf in handen: klik op ‘Opties’ en verander de cachegrootte. Let op, je wilt niet dat je Mac bomvol staat, dus maak dit een stuk kleiner dan de interne opslag van je Mac!

7 Ontrafelen

ws_systeem_139

‘Opties’ is niet altijd genoeg: houd option of de alt-toets ingedrukt en de knop verandert in ‘Geavanceerde opties’. Het tabblad ‘Opslag’ is daar nog steeds, maar er zijn drie tabbladen bijgekomen: ‘Clients’, ‘Peers’ en ‘Parents’.

8 Wie van de drie

ws_systeem_139

De tabbladen voor ‘Clients’ en ‘Peers’ zijn bedoeld voor werkomgevingen of complexe netwerken, in tegenstelling tot ‘Parents’. De standaardinstellingen zijn overigens prima, dus sla deze stap over als je de opties niet kent.

9 Opnieuw opstarten

ws_systeem_139

Je Mac was eerder al opnieuw opgestart – nu nog je iPad, iPhone of andere Mac. Zo zien de apparaten direct dat Materiaalcaching is geactiveerd. Overigens is dit niet vereist: ze herkennen de optie na een herstart alleen sneller.

Apple-apparaten sneller updaten met een ethernet-kabel

Er is wellicht één struikelblok: een ­Ethernet-kabel. Apple adviseert namelijk om Materiaalcaching alleen te configureren wanneer je Mac zo’n kabeltje gebruikt om met een netwerk te verbinden. Strikt noodzakelijk is het niet: de configuratie van Materiaalcaching werkt ook via wifi, al zijn de prestaties dan meestal wel minder. Volledig draadloos is Apple dus voorlopig nog niet, zo blijkt maar weer.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar