Leuk, al die updates die Apple om de haverklap uitbrengt. Maar het heeft ook zo zijn nadelen. Want ben je met het hele gezin constant aan het downloaden, dan heeft de internetsnelheid daar flink onder te lijden. Er is een manier om het update-proces te versnellen!
Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen.
Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
PremiumVerder lezen?
Capaciteit
Voordat je de stappen volgt om je Apple-apparaten sneller te updaten, controleer je hoeveel ruimte je Mac nog heeft. Klik op het Apple-logo in de menubalk, en daarna op ‘Over deze Mac’. Selecteer in dit venster ‘Opslag’. Daar staat hoeveel opslag er nog beschikbaar is.
1 Systeemvoorkeuren
De voorziening Materiaalcaching activeer je in macOS, dus start je Mac gauw op. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’: klik nu onder in het menu op ‘Delen’, oftewel het icoontje met het blauwe mapje.
2 Materiaalcaching
In het menu links staat een kolom vol voorzieningen. Heb je hier nog nooit aan gesleuteld, dan is geen enkele functie geactiveerd. Daar maken we nu verandering in: vink het blokje naast ‘Materiaalcaching’ aan. Activeer je dit, dan duurt het even voordat al je Apple-toestellen de cache met het opgeslagen materiaal hebben gevonden. Ja, inclusief je Mac.
3 Opnieuw opstarten
Schrik niet: nu Materiaalcaching is geactiveerd, verschijnt er plots een pop-up dat je Mac opnieuw moet worden opgestart. Selecteer hier ‘OK’, klik linksboven in de hoek op de appel en kies ‘Herstart’.
4 Wel of niet
Aangeven welk materiaal in de cache komt, doe je ook bij ‘Delen>Materiaalcaching’. Specifiek bij de schakelaar naast ‘Cache’. Klik hierop en er verschijnen drie opties waarmee je zelf bepaalt wat voor materiaal wordt bewaard in de cache. ‘Alleen gedeeld materiaal’ gaat over apps en updates, ‘Alleen iCloud-materiaal’ over bestanden als foto’s en documenten, en ‘Al het materiaal’ over alles.
5 Internetverbinding
Activeer ‘Internetverbinding’: de volgende keer dat je een iOS-apparaat via een kabel koppelt aan je Mac, wordt je materiaal meteen gedeeld. ‘Draadloos’ caching blijft ook – de optie is vooral bedoeld voor backups of updates.
6 Maak wat ruimte vrij
Hoeveel ruimte je nodig hebt voor Materiaalcaching? Dat heb je zelf in handen: klik op ‘Opties’ en verander de cachegrootte. Let op, je wilt niet dat je Mac bomvol staat, dus maak dit een stuk kleiner dan de interne opslag van je Mac!
7 Ontrafelen
‘Opties’ is niet altijd genoeg: houd option of de alt-toets ingedrukt en de knop verandert in ‘Geavanceerde opties’. Het tabblad ‘Opslag’ is daar nog steeds, maar er zijn drie tabbladen bijgekomen: ‘Clients’, ‘Peers’ en ‘Parents’.
8 Wie van de drie
De tabbladen voor ‘Clients’ en ‘Peers’ zijn bedoeld voor werkomgevingen of complexe netwerken, in tegenstelling tot ‘Parents’. De standaardinstellingen zijn overigens prima, dus sla deze stap over als je de opties niet kent.
9 Opnieuw opstarten
Je Mac was eerder al opnieuw opgestart – nu nog je iPad, iPhone of andere Mac. Zo zien de apparaten direct dat Materiaalcaching is geactiveerd. Overigens is dit niet vereist: ze herkennen de optie na een herstart alleen sneller.
Apple-apparaten sneller updaten met een ethernet-kabel
Er is wellicht één struikelblok: een Ethernet-kabel. Apple adviseert namelijk om Materiaalcaching alleen te configureren wanneer je Mac zo’n kabeltje gebruikt om met een netwerk te verbinden. Strikt noodzakelijk is het niet: de configuratie van Materiaalcaching werkt ook via wifi, al zijn de prestaties dan meestal wel minder. Volledig draadloos is Apple dus voorlopig nog niet, zo blijkt maar weer.
Praat mee!