Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Apple Music Sing: zing mee met Apple’s nieuwe karaoke-functie

Apple Music Sing
Icon voor Apple Music
Apple Music
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Afgelopen december werden we verrast met Apple Music Sing, een gloednieuwe karaoke-functie waarmee Apple Music-abonnees kunnen meezingen met hun favoriete nummers. De songteksten worden hierbij in real-time weergegeven, terwijl de stem van de artiest wordt weggefilterd door een kunstmatige intelligentie. Hieronder ontdek je alles over de functie!

Apple Music Sing

Verzamel je instrumenten

Welke Apple-apparaten zijn compatibel met Apple Music Sing en hoe krijg je toegang tot de karaoke-functie? Ontdek hier al je benodigdheden. Apple Music Sing

Dit zijn alle compatibele iPhones …

Goed nieuws voor alle nachtegaaltjes die hun karaoke-machine overal mee naartoe willen nemen: Apple Music Sing is compatibel met de iPhone! Althans, met een handvol iPhones. De functie is namelijk alleen beschikbaar op de iPhone 11 en nieuwer, plus op de iPhone SE 2022.

Op deze toestellen moet je vervolgens ook iOS 16.2 of nieuwer installeren. Heb je deze software-update wel geïnstalleerd, maar bijvoorbeeld op een iPhone X? Dan moeten we je dus toch teleurstellen.

… en iPads!

Ook een iPad kun je omtoveren tot karaoke-machine. Dit is zelfs nog fijner, zeker bij uptempo-nummers waarbij songteksten vliegensvlug voorbijrazen. De teksten worden hier namelijk groter weergegeven, waardoor ze een stuk beter leesbaar zijn dan op je iPhone. En houd je een feestje waarbij iedereen tegelijk wil zingen, dan hoef je niet allemaal op één piepklein iPhone-schermpje te duiken.

Ook hier geldt dat je iPadOS 16.2 of nieuwer nodig hebt. Maar zelfs als je dit hebt geïnstalleerd, is de functie alleen compatibel met een handvol modellen. Het gaat om de volgende:

Ook voor de Apple TV

Voor de Apple TV houden we het kort: er is slechts één model dat compatibel is. Het gaat om de Apple TV 4K 2022, die pas beschikbaar is sinds afgelopen november. Heb jij hem al in huis? Mooi, dan is er niets aan de hand.

De functie ontbreekt helaas op alle oudere modellen, maar toch is er een manier om je Apple TV om te toveren tot karaoke-monitor. Daarvoor heb je nog wel een van de compatibele iPhones of iPads nodig. Verderop in dit artikel lees je hoe het werkt.

Must-have: Apple ­Music-abonnement

De naam zegt het al, maar Apple Music Sing is geïntegreerd in Apple Music. Dat betekent: wil je de karaoke-functie gebruiken, dan moet je je eerst abonneren op deze muziekdienst. Dat doe je via de ­Muziek-app op je iPhone of iPad.

Open deze app, ga naar het tabblad ‘Luister nu’ en tik op de aanbieding voor een (proef)abonnement. Kies vervolgens welk abonnement je wilt, daarna log je in met je Apple ID. Bevestig nog even je betaal­methode en sluit je abonnement af door op ‘Abonneer’ te tikken.

Je nieuwe abonnement is gekoppeld aan je Apple ID, dus Apple Music is direct beschikbaar op alle apparaten waarop je bent ingelogd. Als je nooit eerder abonnee bent geweest, kun je de muziekdienst nu zelfs een maand gratis proberen. Daarna betaal je maandelijks een vast bedrag (afhankelijk van je gekozen abonnement).

Maar voordat het zover is, lees je hieronder hoe je Sing gebruikt. Zie je het toch niet zo zitten om een Apple Music-abonnement af te sluiten? Lees dan alsnog verder, want op het eind van dit artikel noemen we wat alternatieven voor Apple’s karaoke-functie.

Kies je nummer

Veruit de meeste nummers in Apple Music zijn compatibel met Sing, maar zo nu en dan kom je een uitzondering tegen. Op de nummers in deze afspeellijsten kun je altijd rekenen.

Speciale Sing-afspeellijsten

De catalogus van Apple Music breidt zich constant uit. Zo heeft de app afgelopen oktober nog een bizarre mijlpaal bereikt: 100 miljoen beschikbare nummers, die abonnees altijd en overal kunnen afspelen. Het merendeel daarvan is ook compatibel met Apple Music Sing. Volgens Apple gaat het om wel tientallen miljoenen nummers – of zo’n 80 procent van de hele catalogus.

Is je muzieksmaak nogal niche, dan valt jouw lievelingsnummer wellicht net buiten de boot. Om meteen een compatibel nummer te vinden, heeft de muziekdienst een compleet nieuwe sectie geïntroduceerd, speciaal voor Sing. Die vind je door de app te openen, naar het tabblad ‘Zoek’ te gaan en op de categorie ‘Sing’ te tikken.

De themapagina begint met een korte introductie, maar scrol naar beneden en je vindt meer dan vijftig gethematiseerde afspeellijsten. Deze staan vol nummers waarmee je de karaoke-functie sowieso kunt gebruiken. De playlists worden regelmatig bijgewerkt, zijn verdeeld in drie categorieën en er is één uitgelichte afspeellijst. Hieronder vatten we je opties kort samen.

Uitgelichte afspeellijst

Apple Music Sing

Ongeveer halverwege de categorie Sing zie je het kopje ‘Uitgelichte afspeellijst’. Tik hierop en je belandt in een playlist die Apple Music in het zonnetje heeft gezet, vol met nummers die ondersteuning hebben voor Sing. Op moment van schrijven gaat het om ‘Zing de hits’, een afspeellijst met recente (en minder recente) pophits waarmee je de longen uit je lijf schreeuwt.

Geknipt voor Sing

Apple Music Sing

‘Tijdloze favorieten’, ‘Filmmuziek’, ‘Klassiekers voor de luchtgitaar’ – in de sectie ‘Geknipt voor Sing’ vind je een afspeellijst voor elke gelegenheid of stemming. Houd je bijvoorbeeld een karaoke-feestje? Zet dan een afspeellijst als ‘Feestnummers’ op, zodat al je gasten kunnen genieten van foute meezingers.

Sing op Genre

Apple Music Sing

Of je nu houdt van een specifiek genre of juist een zeer veelzijdige muzieksmaak hebt: Apple Music heeft een Sing-afspeellijst voor meer dan dertig populaire genres, van dance tot Franse rap – er zit vast iets bij voor jou. Is er een genre waarover je meer wilt weten? Dan kun je de playlists zelfs gebruiken om je muzikale horizon te verbreden. Zoals met deze Indie-afspeellijst!

Sing op decennium

Apple Music Sing

Mis je de muziek uit die goeie ouwe tijd? Sing brengt je terug naar het verleden, want onderaan de pagina vind je voor ieder decennium een individuele afspeellijst. Ze lopen vanaf de jaren zestig tot en met nu, oftewel de jaren twintig. Wat ons betreft is de jaren zeventig-playlist het hoogtepunt, vol klassiekers van Fleetwood Mac, ABBA, Elton John en meer.

Onze go-to karaoke-nummers

Ook op de redactie van iCreate houden we van een pakkende meezinger. Hieronder vind je onze go-to karaoke-nummers. Die zijn uiteraard beschikbaar in Apple Music Sing!

‘Musica leggerissima’ – Colapesce & Dimartino

Sven: Tijdens een van mijn vakanties in Italië liep ik langs een karaokebar aan het strand. Binnen zongen twee dronken Italianen luidkeels het nummer ‘Musica leggerissima’. Deze oorworm bleef sindsdien in mijn hoofd zitten, maar nooit zou ik durven om in een openbaar toegankelijke bar Italiaans te zingen. Hoeft ook niet, want het nummer staat gewoon op Apple Music. Wordt ‘easy-listening muziek’ – dat betekent de naam – ook meteen ‘easy-singing muziek’.

‘Down Under’ –  Men At Work

Laura: Een Mama Appelsap betekent dat je een regel in een liedje compleet verkeerd verstaat en je geen idee hebt wat er écht gezongen wordt. Gaat je met Apple Music Sing nooit meer overkomen natuurlijk. Nou, eerlijk: ik blijf de allereerste zin van Men At Works ‘Down Under’ tegen beter weten in gewoon meeblèren als ‘Ik zat alleen in een vuile kameel’.

‘Livin’ on a Prayer’ – Bon Jovi

Koen: Met het catchy refrein, de energieke beat en een krachtige rock sound is ‘Livin’ on a Prayer’ een geweldig karaoke-nummer. Het wordt vaak gedraaid tijdens feestjes en is een nummer dat (zelfs met mijn anti-talent) gemakkelijk te zingen is.

‘Watermelon Sugar’ –  Harry Styles

Annemiek: Oplettende iCreate-lezers hebben het vast wel eens gespot: zie je bij ons een schermafbeelding van een liedje dat wordt afgespeeld, dan is dit vrijwel altijd ‘Watermelon Sugar’. Een verklaring heb ik hier niet voor – ook voor onze redactie blijft het een mysterie waarom dit nou het uitverkoren nummer is geworden. Al kan ik je wel vertellen: voorlopig gaat het niet meer uit je hoofd.

‘Avond’ – Boudewijn de Groot

Ward: Zijn er betere nummers van De Groot? Uiteraard. Maar je kunt niet ontkennen dat dit stukje Hollandsche glorie bij werkelijk iedereen in het geheugen zit – en het refrein perfect is om luidkeels mee te zingen.

Zingen maar!

Zijn je stembanden al opgewarmd? Mooi, want het podium staat op je wachten. Hieronder nemen we je mee door de interface van Sing, daarna leggen we de functie stapsgewijs uit.

Real-time songteksten

Apple Music Sing

Voordat je Sing kunt gebruiken, móét je eerst de songteksten activeren. Die vind je bij het tekstwolkje linksonder. Bij de karaoke-functie worden deze teksten in real-time weergegeven. Oftewel: de lettergrepen die de artiest op dat moment zingt, veranderen van kleur.

Sing

Je activeert Sing met het microfoon-icoontje. Dit verschijnt dus pas als de teksten lopen en je een compatibel nummer hebt. Daarna wordt de stem van de artiest weggehaald door een AI, zodat je vooral de achtergrondmuziek hoort.

Achtergrondkoortje

Apple Music Sing

Bij sommige nummers hoor je tegelijkertijd meerdere zanglijnen over elkaar heen. De vocalen die dan meer op de achtergrond treden, noemt Apple ook wel het ‘Achtergrondkoortje’. In Sing herken je deze lijnen aan de kleine letters.

Aanpasbare zang

Met deze schuifregelaar voor de ‘Aanpasbare zang’ bepaal je in hoeverre de stem van de artiest toch nog hoorbaar is tijdens je karaoke-sessie. Wie weet, misschien vind je het wel een handige richtlijn. De AI kan de zangstem helaas niet 100 procent weghalen – er blijft altijd een restant achter – al moet je goed luisteren om dit op de laagste stand nog te horen.

Apple Music Sing met AirPlay

Heb je een Apple TV, maar niet het nieuwe model uit 2022? Dan kun je Sing alsnog op je grote scherm projecteren, met dank aan AirPlay. Pak je compatibele iPhone of iPad erbij en volg de eerste vijf stappen die onder deze alinea staan. Tik vervolgens op het AirPlay-icoontje (onder bij het nummer dat wordt afgespeeld) en selecteer jouw Apple TV.

Pak nu je afstandsbediening. Navigeer op je Apple TV naar de Apple Music-app, klik op ‘Huidige’ en daarna op de albumhoes. Zie je de teksten al lopen?

Zo activeer je Apple Music Sing

1 Catalogus

Apple Music Sing

Open Apple Music, ga naar het tabblad ‘Bibliotheek’ en speel een van je favoriete nummers af. Heb je wat inspiratie nodig of wil je meteen een compatibel karaoke-liedje vinden? Scrol in dit artikel dan terug naar de sectie ‘Kies je nummer’.

2 Songteksten

Apple Music Sing

Tik onderin op het nummer dat wordt afgespeeld: je ziet nu de albumhoes en wat bedieningsknoppen. En het microfoontje? Dat verschijnt pas zodra je de songteksten activeert, dus tik op het icoontje met de aanhalingstekens.

3 Sing

Apple Music Sing

De teksten beginnen meteen te lopen – maar wacht, nog niet zingen nu! Sing staat namelijk nog uit, dus de oorspronkelijke artiest zingt nog volop mee. Tik op het microfoontje om de functie te activeren en de zangstem te dempen.

4 Aanpasbare zang

Apple Music Sing

Nu Sing geactiveerd is, verandert het microfoon-icoontje in een schuifregelaar voor de Aanpasbare zang. Leg je vinger hierop en sleep omhoog om de zangstem beter te horen of naar beneden om hem verder te dempen.

5 Zing mee!

Apple Music Sing

Nu is het tijd om te stralen – laat je stem maar horen! Zing mee door de songteksten op het scherm te volgen. Onthoud: de lettergrepen verkleuren op het moment dat je ze moet zingen, net als bij een echte karaoke-machine.

6 Duetweergave

Apple Music Sing

Speel je een duet af, dan splitst Sing de songtekst in tweeën. Zo verschijnt jouw tekst bijvoorbeeld links in het scherm, en die van je duetpartner rechts. Zulke nummers vind je zoal in de Sing-afspeellijst ‘Iconische duetten’.

7 Mic drop

Apple Music Sing

Zo, ben jij je stem ook al kwijt? Dan wordt het tijd om Sing aan de kant te leggen. Tik nogmaals op het icoontje met de microfoon om de oorspronkelijke zangstem terug te brengen en de functie uit te schakelen.

Bouw je eigen karaoke-kamer

Om je optredens naar een hoger niveau te tillen, heb je de juiste gadgets nodig. Wij hebben er wat op een rij gezet. Voor je het weet, heb je een kamer vol karaoke-spullen!

Opstijgende iPad | € 149,95

ftr_karaoke_146

Waarom een nieuwe monitor kopen als je al een iPad hebt? Zeker als het scherm groot genoeg voor je is om de songteksten te lezen. Toch moet je hem stiekem nog wat uitbreiden: je legt een iPad al gauw op een plat oppervlak, waardoor je constant moet buigen om de teksten te lezen. Heb je wel een plekje gevonden waar hij rechtop kan staan, dan moet dit ook net op jouw ooghoogte zijn.

Handig is anders, dus koop dan een vloerstandaard, zoals deze Twelve South HoverBar Tower. Je kunt hem tot wel anderhalve meter hoogte verstellen, bergt hem gemakkelijk op en veruit de meeste iPads passen erin. De jouwe vast ook, maar controleer dit wel even.

Must-have! | $ 64,99

ftr_karaoke_146

Wat is de allereerste gadget waaraan je denkt bij het woord karaoke? Een microfoon natuurlijk! Online vind je duizend-en-een mogelijkheden, maar onze voorkeur gaat uit naar de 3-in-1 microfoons van BONAOK. Deze zijn speciaal ontworpen voor karaoke-fans, met een ingebouwde speaker, knopjes om het volume te veranderen en de optie om geluidseffecten toe te voegen.

Bovendien worden ze geleverd met een eigen opbergdoosje, oplaadkabels en werken ze zelfs met bluetooth. Maar het beste: ze zijn verkrijgbaar in een uitgebreid kleurenpalet, zodat iedereen in je gezin een gepersonaliseerde microfoon kan claimen. Zo, kan die haarborstel waarin je altijd staat te blèren ook met pensioen.

In de spotlight | € 72,99

Apple Music Sing

Karaoke-machine? Check. Microfoon? Check. De perfecte sfeer? Daar moeten we nog wat aan doen. Want hoe spectaculair je zangkunsten ook zijn, je podium heeft nog maar weinig glamour. Daarom zien wij deze AGPtEK rookmachine wel zitten.

De naam zegt het al, maar de gadget geeft een gelijkmatige en geurloze nevel af. Dit doet hij binnen een straal van twee tot drie meter, gedurende zo’n dertig tot veertig seconden. Dat maakt hem vooral geschikt voor grote feesten – in zalen die groter zijn dan je huiskamer.

Maar de machine is ook ideaal voor lichteffecten. Zo zit hij vol ingebouwde ledjes die een RGB-lichteffect afgeven. Jij kiest daardoor zelf welke kleur de verlichting krijgt, met wel dertien kleuropties. Die laten je letterlijk en figuurlijk stralen!

Partybox | vanaf € 179,99

ftr_karaoke_146

Apple Music zorgt voor de muziek, jij voor de speaker die het afspeelt. Neem hiervoor een kijkje bij de Partyboxen van JBL, die speciaal zijn ontwikkeld voor muziekfans die graag een feestje bouwen. Ze hebben namelijk meer dan alleen geweldig geluid: de speakers kunnen hypnotiserende lichtshows maken, met dank aan de ingebouwde led-lampjes.

Verder heb je de mogelijkheid om je iPhone aan te sluiten, te streamen via bluetooth en – voor de muzikanten onder ons – om een van je instrumenten in te pluggen. Al houdt JBL kennelijk ook van een potje karaoke. De meeste modellen beschikken namelijk over een microfooningang.

Wil je meteen een complete karaoke-set kopen, dan is de JBL Partybox Encore je beste optie. Deze speaker wordt standaard geleverd met een digitale, draadloze microfoon. Weet je meteen zeker dat de gadget compatibel is met je speaker.

Meer voor je microfoon | € 58

ftr_karaoke_146

Een microfoon is onmisbaar, maar misschien vind je het maar ongemakkelijk om er een in je handen te houden. Plaats hem in dat geval in een microfoonstatief, zoals de K&M 210/9. Dit model heeft een brede pootconstructie, een uitschuifbare microfoonarm en inklapbare statiefpoten.

Bovendien is hij in hoogte verstelbaar – tussen 90 en 160 cm – waardoor hij geschikt is voor zowel groot als klein. Na een karaoke-sessie kun je de microfoon hier zelfs in plaatsen. Je hebt er dus meteen een opbergplaats bij.

Even repeteren

Mic, testing, 1, 2, 3 – hè, werkt Sing nou nog steeds niet? Waarschijnlijk moet Apple Music nog wennen aan de functie. Hopelijk krijgen de volgende tips hem wel aan de gang.

1: Software-update

ftr_karaoke_146

Sing werkt alleen op compatibele toestellen die het juiste besturingssysteem hebben. Oftewel: versie 16.2 of nieuwer. Op je iPhone of iPad controleer je op updates via ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’, op je Apple TV via ‘Instellingen>Systeem>Software-updates’.

2: Opnieuw opstarten

Apple Music Sing

Je hebt het vast al duizend keer gehoord: werkt iets niet, start je toestel dan opnieuw op. Tja, Sing is nou eenmaal geen uitzondering. Start je iPhone, iPad of Apple TV daarom opnieuw op en probeer de karaoke-functie nog eens.

3: Energiebesparingsmodus uitzetten

ftr_karaoke_146

Heb je toevallig de Energiebesparingsmodus van je iPhone of iPad ingeschakeld? Daar houdt Sing niet zo van. Ga naar ‘Instellingen>Batterij’ en deactiveer de schakelaar bij ‘Energiebesparingsmodus’.

4: Apple Music verwijderen

ftr_karaoke_146

Als geen enkele tip werkt, raden we je aan om de Apple Music-app te verwijderen. Navigeer daarna naar de App Store, zoek naar Apple Music en download de app opnieuw. Hopelijk heb je nu meer geluk.

Synchroniseert Apple Music niet?

ftr_karaoke_146

Heb je Sing aan de praat gekregen, maar ontbreekt je muziekbibliotheek? Synchroniseer dit dan met al je Apple-apparaten. Ga op je iPhone of iPad naar ‘Instellingen>Muziek’ en activeer ‘Synchroniseer bibliotheek’. Op de Apple TV tik je op ‘Apps>Muziek’ en activeer je ‘iCloud-muziekbibliotheek’ of ‘Synchroniseer bibliotheek’.

Alternatieve apps voor karaoke

Geen Apple Music? Geen probleem, want ook met deze apps begin je aan karaoke.

Apple Music Sing

Smule: Karaoke Music Studio

Heb je er altijd van gedroomd om een nummer op te nemen met je favoriete artiest? Installeer dan Smule, want deze karaoke-app werkt regelmatig samen met popartiesten van wereldklasse – van Ed Sheeran tot Dua Lipa. Zij nemen dan de ene helft van een duet op, waarna het aan jou de taak is om dit nummer compleet te maken.

De overige functies komen vooral overeen met die van Karaoke. Denk aan het lezen van real-time teksten, zingen met vrienden en de mogelijkheid om jezelf op te nemen. De muziekbibliotheek van Smule is wel een stuk uitgebreider, met meer dan 10 miljoen beschikbare karaoke-nummers.

Al schuilt er wel een addertje onder het gras: voor een groot deel van deze nummers heb je een abonnement nodig. Wat dat betreft is het een betere deal om je te abonneren op Apple Music. Hiermee heb je namelijk een karaoke-functie én ‘normale’ muziekbibliotheek – en dat voor een vergelijkbaar bedrag.

Spotify

Niet, wel, niet, wel – Spotify heeft een onstuimig verleden als het gaat om songteksten. Zo werkte de muziekdienst ooit samen met Musixmatch om zo hun luisteraars te voorzien van teksten. Maar in 2016 kwam er een eind aan dit verband – en dus ook aan de tekstfunctie. Het gevolg: muziekfanaten die jarenlang moesten googelen wat er nou steeds gezongen werd.

Sinds 2021 hoeft dat niet meer. De dienst sloeg toen de handen ineen met Genius, waardoor het merendeel van de nummers in Spotify’s catalogus – wat er meer dan 80 miljoen zijn – inmiddels weer is voorzien van songteksten. Overigens deels ook weer van Musixmatch, via Genius.

Helaas moet je wel je best doen om boven de stem van een artiest uit te komen. De app heeft namelijk nog geen ingebouwde manier om deze weg te filteren. Maar hé, wat niet is, kan nog komen.

Karaoke – Zing onbeperkt songs

Op het eerste gezicht lijkt de app Karaoke identiek aan Sing. Teksten worden in real-time weergegeven, de stem van de artiest wordt gedempt en je hoort af en toe een achtergrondkoortje. Maar waar Sing stopt, gaat Karaoke verder. Zo is het hier ook mogelijk om je stem op te nemen, zodat je je debuutoptreden met de hele wereld kunt delen. En zing je graag een duet, dan kun je zelfs je vrienden uitnodigen voor een sing-off.

Klinkt te mooi om waar te zijn … toch? Klopt, want de catalogus bestaat uit ‘slechts’ 1 miljoen nummers. In tegenstelling tot Spotify en Apple Music beschikt deze app niet over het recht om de officiële liedjes te gebruiken.

In plaats daarvan wordt de achtergrondmuziek nagebootst, en dat klinkt net wat suffer dan de originele opnames. Een slimme loophole is het zeker. Maar ja, daardoor kan het aanbod nog niet eens tippen aan dat van de bekende muziekdiensten.