Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 167Maak jouw Mac nóg sneller 🚀
iCreate 167

Verberg je e-mailadres

Met 'Verberg mijn e-mailadres' houd je je mailadres mooi geheim en blijf je toch relevante mail ontvangen. Heb je iCloud+? Dan kun je er meteen mee aan de slag!
Verberg mailadres

Direct aan de slag?

Met de iCreate Academy haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten! Al vanaf slechts 4,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops.

Online moet je zowat overal je mailadres achterlaten.­­­ Inschrijven voor een nieuwsbrief?­­­ Je mailadres graag! Meedoen aan een webinar? Je mailadres graag! Voorbij het startscherm van een nieuwe app komen? Je mailadres graag! Voordat je het weet, kent de halve wereld jouw mailadres en stroomt je mailbox vol ellende.

Natuurlijk heeft Apple daar iets op bedacht: de functie ‘Verberg mijn e-mailadres’. Hiermee kun je unieke, willekeurige e-mailadressen aanmaken die mails doorsturen naar je persoonlijke inbox, zonder je echte e-mailadres te onthullen. En ben je de mail zat? Dan trek je er ook zo de stekker weer uit. Betaal je voor iCloud-opslag? Dan heb je automatisch iCloud+ en kun je ook je mailadres verbergen!

  1. ws_mail_verberg

    Zelf een alias maken

    Ga naar ‘Instellingen>Je naam>iCloud>Verberg mijn e-mailadres’.­­­ Hier worden al je aliassen verzameld, en dit is ook de plek om een nieuwe te maken: tik op ‘Maak nieuw e-mailadres aan’.

  2. ws_mail_verberg

    Label het

    Er verschijnt een alias – klik op de blauwe tekst voor alternatieven. Daaronder kun je dit adres voorzien van een label en notitie, zodat je weet waarvoor het is. Dit adres kun je overal intypen (of opschrijven). Tik op ‘Verder’.

  3. ws_mail_verberg

    In Safari

    De vorige stap is handig, maar het kan nog handiger. Als er in Safari om je mailadres gevraagd wordt, kun je bovenaan het toetsenbord direct een alias maken. Deze wordt direct gelabeld met de naam van de website.

  4. ws_mail_verberg

    Mail

    De functie duikt op diverse plekken op, ook in Mail. Klik in een nieuwe mail op je mailadres en dan op ‘Van’. De ontvanger van de mail krijgt overigens ook je naam niet te zien, maar kan wel antwoorden op de mail.

  5. ws_mail_verberg

    Apps van derden

    Ook in apps van derden kom je de optie soms tegen, boven het toetsenbord. En gebruik je ‘Log in met Apple’? Dan werkt dat stiekem op dezelfde manier. Ook in dat geval wordt er een alias aangemaakt.

  6. ws_mail_verberg

    Wallet en Apple Pay

    Betaal je online met Apple Pay, dan worden je contactgegevens­­­ inclusief mailadres naar de webshop verstuurd. Via ‘Instellingen>Wallet­­­­ en Apple Pay>E-mail’­­­­­ kies je ook in dit geval voor de optie ‘Verberg mijn e-mailadres’.

  7. ws_mail_verberg

    Deactiveer een adres

    Ga naar het menu van stap 1, en tik het adres aan waarop je geen mails meer wilt. Tik op ‘Deactiveer e-mailadres’. Er staan ook adressen van ‘Log in met Apple’ – daarbij zet je de groene schuif om.

  8. ws_mail_verberg

    Doorsturen naar

    Onderaan de lijst vind je ‘Doorsturen­­­ naar’. Hier geef je aan naar welk account je mail doorgestuurd­­­­ moet worden. Dit kan een eigen mailadres zijn, evenals een .-icloud-adres – als het maar aan je Apple ID gekoppeld is.

Op de Mac: in het kort

ws_mail_verberg
Hoeveel aliassen?

Je kunt natuurlijk een enkele alias maken en die dan overal voor gebruiken. Maar op de manier waarop Apple het heeft ingericht,­­­ maak je eigenlijk voor alle websites een nieuwe aan. Is er een limiet? Het lijkt erop van niet. Op fora wordt gesproken van honderden mailadressen, dus voorlopig kun je nog even vooruit.

Meer artikelen over privacy