Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Verberg je e-mailadres

Met 'Verberg mijn e-mailadres' houd je je mailadres mooi geheim en blijf je toch relevante mail ontvangen. Heb je iCloud+? Dan kun je er meteen mee aan de slag!
Verberg mailadres
Icon voor Mail
Mail
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
5 minuten
Stappen:
8 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Online moet je zowat overal je mailadres achterlaten.­­­ Inschrijven voor een nieuwsbrief?­­­ Je mailadres graag! Meedoen aan een webinar? Je mailadres graag! Voorbij het startscherm van een nieuwe app komen? Je mailadres graag! Voordat je het weet, kent de halve wereld jouw mailadres en stroomt je mailbox vol ellende.

Natuurlijk heeft Apple daar iets op bedacht: de functie ‘Verberg mijn e-mailadres’. Hiermee kun je unieke, willekeurige e-mailadressen aanmaken die mails doorsturen naar je persoonlijke inbox, zonder je echte e-mailadres te onthullen. En ben je de mail zat? Dan trek je er ook zo de stekker weer uit. Betaal je voor iCloud-opslag? Dan heb je automatisch iCloud+ en kun je ook je mailadres verbergen!

ws_mail_verberg
1

Zelf een alias maken

Ga naar ‘Instellingen>Je naam>iCloud>Verberg mijn e-mailadres’.­­­ Hier worden al je aliassen verzameld, en dit is ook de plek om een nieuwe te maken: tik op ‘Maak nieuw e-mailadres aan’.

ws_mail_verberg
2

Label het

Er verschijnt een alias – klik op de blauwe tekst voor alternatieven. Daaronder kun je dit adres voorzien van een label en notitie, zodat je weet waarvoor het is. Dit adres kun je overal intypen (of opschrijven). Tik op ‘Verder’.

ws_mail_verberg
3

In Safari

De vorige stap is handig, maar het kan nog handiger. Als er in Safari om je mailadres gevraagd wordt, kun je bovenaan het toetsenbord direct een alias maken. Deze wordt direct gelabeld met de naam van de website.

ws_mail_verberg
4

Mail

De functie duikt op diverse plekken op, ook in Mail. Klik in een nieuwe mail op je mailadres en dan op ‘Van’. De ontvanger van de mail krijgt overigens ook je naam niet te zien, maar kan wel antwoorden op de mail.

ws_mail_verberg
5

Apps van derden

Ook in apps van derden kom je de optie soms tegen, boven het toetsenbord. En gebruik je ‘Log in met Apple’? Dan werkt dat stiekem op dezelfde manier. Ook in dat geval wordt er een alias aangemaakt.

ws_mail_verberg
6

Wallet en Apple Pay

Betaal je online met Apple Pay, dan worden je contactgegevens­­­ inclusief mailadres naar de webshop verstuurd. Via ‘Instellingen>Wallet­­­­ en Apple Pay>E-mail’­­­­­ kies je ook in dit geval voor de optie ‘Verberg mijn e-mailadres’.

ws_mail_verberg
7

Deactiveer een adres

Ga naar het menu van stap 1, en tik het adres aan waarop je geen mails meer wilt. Tik op ‘Deactiveer e-mailadres’. Er staan ook adressen van ‘Log in met Apple’ – daarbij zet je de groene schuif om.

ws_mail_verberg
8

Doorsturen naar

Onderaan de lijst vind je ‘Doorsturen­­­ naar’. Hier geef je aan naar welk account je mail doorgestuurd­­­­ moet worden. Dit kan een eigen mailadres zijn, evenals een .-icloud-adres – als het maar aan je Apple ID gekoppeld is.

Op de Mac: in het kort

ws_mail_verberg
Hoeveel aliassen?

Je kunt natuurlijk een enkele alias maken en die dan overal voor gebruiken. Maar op de manier waarop Apple het heeft ingericht,­­­ maak je eigenlijk voor alle websites een nieuwe aan. Is er een limiet? Het lijkt erop van niet. Op fora wordt gesproken van honderden mailadressen, dus voorlopig kun je nog even vooruit.

Meer artikelen over privacy