Terug naar Alfred: Een persoonlijke butler voor je Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Alfred: Een persoonlijke butler voor je Mac

Door Sven Lamers18 november 2020 12:1116 min. leestijd0

Heb je een favoriete app op je Mac? Ik in ieder geval wel. Volgens de ingebouwde statistieken van die app heb ik hem sinds 27 februari 2018 3631 keer gebruikt, gemiddeld zo’n vier keer per dag. De enige app die qua gebruik in de buurt komt, zal wel de browser Safari zijn. Over welke app ik het heb? Alfred. Het programma bestaat inmiddels zo’n tien jaar en het eerste wat ik op elke nieuwe Mac doe, is Alfred installeren.

In het verleden hebben we in iCreate al vaker over Alfred geschreven. Zo stond het programma bijvoorbeeld al in een lijstje met apps die op geen Mac mogen ontbreken. Maar meestal hadden we het slechts over één functie van Alfred, te weten de mogelijkheid om er bestanden en andere apps op je Mac mee te zoeken. In de basis is Alfred namelijk precies daarvoor gemaakt: het is een net wat sneller alternatief voor Spotlight. Alfred beperkt zijn zoekresultaten standaard op slechts een aantal gekozen mappen, waardoor je veel sneller de gezochte app te zien krijgt. Daarnaast maakt het Alfred ook gemakkelijker om direct vanuit je bureaublad op internet te zoeken.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Met de genoemde praktische functies loont het dus al de moeite om de basisversie van Alfred op de Mac te hebben. Maar bijna revolutionair wordt Alfred met het zogeheten Powerpack. Dat is een betaalde uitbreiding die de functies van Alfred naar een hoger plan tillen. Met het Powerpack kun je rechtstreeks vanuit Alfred binnen de bestanden op je schijf browsen, de Muziek-app bedienen, je klembord beheren, korte tekst-snippets gebruiken of op elke willekeurige website met zoekvakje zoeken. Dat zou in principe al genoeg zijn, maar met de zogeheten Workflows biedt het Alfred Powerpack zelfs nog de mogelijkheid om taken te automatiseren à la Opdachten op de iPhone en om de functionaliteit van Alfred uit te breiden. En nu we het toch al over de iPhone hebben: dankzij de Alfred Remote-app bedien je alle functies van Alfred op je Mac ook vanuit iOS.
Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

• Blijf altijd verbonden, ook zonder iPhone!
• Alleen mogelijk met een mobiel abonnement van T-Mobile

Je merkt het misschien: wij zijn super enthousiast over Alfred en hopen dat jij er net zoveel profijt van hebt als wij. In deze feature laten we je kennismaken met alle functies en leggen we uit hoe ze werken.

Installeer en configureer Alfred

De installatie van Alfred is zo gepiept, maar met wat extra instellingen werkt je butler precies zoals je wilt.

1 Download

Je downloadt Alfred van www.alfredapp.com. Klik op ‘Download Alfred 4’ en bevestig dat Safari het bestand mag downloaden. Open het DMG-bestand en sleep de app naar de map met programma’s.

2 Configuratie

Open Alfred vanuit de map met programma’s en klik door de eerste configuratie. Vervolgens beland je in de instellingen van Alfred. Onder ‘General>Where are you?’ selecteer je ‘Netherlands’ of ‘Belgium’.

3 Option+spatie

Nadat je de instellingen hebt gesloten, activeer je Alfred met een klik op Option+spatie. Het zoekvenster gedraagt zich net zoals Spotlight: typ wat en je vindt het. Om de instellingen te openen, open je het zoekvenster van Alfred en toets je Cmd+komma.

 

De instellingen in een notendop

1 General

Bij General stel je je locatie in, kies je een sneltoets om Alfred op te roepen of je opent het scherm om Alfred toestemming te geven dat hij je Mac mag besturen – voor het geval dat er de eerste keer iets misging. Ben je zo gehecht aan Cmd+Spatie voor Spotlight, dan kun je dit dus ook als sneltoets voor Alfred instellen. Haal dan wel even Spotlight van deze combinatie af, via ‘Systeemvoorkeuren>Toetsenbord>Toetscombinaties’.

2 Features

Features is het belangrijkste onderdeel van de instellingen. Hier stel je precies in waar Alfred overal moet zoeken, welke zoekmachine je wilt gebruiken en welke bladwijzers van browsers Alfred moet weergeven. Daarnaast zie je hier een hoop instellingen voor functies die het Powerpack vereisen, zoals de klembordgeschiedenis en muziekspeler.

3 Workflows

Het machtigste gereedschap van Alfred: de zogeheten Workflows. Hiermee maak je uitgebreide taken gemakkelijk uitvoerbaar via één enkel commando dat je in het zoekveld van Alfred invoert. Later meer hierover.

4 Appearance

Wil je het uiterlijk van het zoekvenster van Alfred veranderen? Hier moet je zijn. Helaas zijn de meeste thema’s voorbehouden aan de Powerpack-versie van Alfred. Maar daarmee kun je zelfs eigen thema’s ontwerpen.

5 Remote

Wil je de iOS-afstandsbediening Alfred Remote voor je Mac gebruiken? Je activeert de functie hier en past ook aan wat in de iOS-app getoond moet worden.

Dit kun je met de basisversie

Ook in de gratis versie heeft Alfred een hoop praktische functies. Wij laten zien hoe deze werken. Alles begint met Option+spatie (of je zelfgekozen sneltoets).

Zoek naar apps en bestanden

We zeiden het al een paar keer, maar Alfred is dus ontzettend snel in het zoeken van bestanden en apps. Vaak veel sneller dan Spotlight. Wanneer je gewoon een paar woorden intypt, zoekt Alfred alleen naar apps op je Mac. Wil je daarentegen een specifiek bestand op je schijf zoeken, dan begin je de zoekopdracht met ‘find’. Hiermee laat je Alfred weten dat-ie op de hele schijf moet zoeken. Het resultaat selecteer je overigens bijzonder snel met de sneltoets Cmd+1 tot en met Cmd+9.

Bekijk een voorvertoning van bestanden via Snelle weergave

Alfred is ook geïntegreerd met Snelle weergave. Heb je via de vorige manier een bestand gevonden, dan selecteer je het met de pijltjestoetsen en toets je Shift in. Vervolgens verschijnt de Snelle weergave die je uit Finder kent.

Voer berekeningen uit

Uiteraard kun je met Spotlight simpele berekeningen uitvoeren. Dat kan Alfred ook, maar wederom doet de butler er nog een schepje bovenop. Voer je gewoon een rekensom in, dan krijg je keurig antwoord zoals bij Spotlight. Begin je een zoekopdracht echter met een ‘=’, dan wordt de geavanceerde wiskunde-module geactiveerd. Hiermee bereken je wortels, sinus en cosinus of zelfs logaritmes.

Definieer woorden die je niet kent

Kom je een woord in een tekst tegen dat je niet kent? Laat Alfred het voor je opzoeken. Begin een zoekopdracht met ‘Define’ en je doorzoekt het ingebouwde Nederlandse woordenboek van macOS. Wil je juist in een andere taal woorden definiëren? Dan open je de instellingen van Alfred en ga je naar ‘Features>Dictionary’. Bij de eerste menu-optie kies je het gewenste woordenboek.

Activeer verschillende systeemcommando’s

Alfred kan ook overweg met verschillende systeemcommando’s. Zo kun je je Mac laten sluimeren (‘sleep’), de prullenbak legen (‘emptytrash’) of de actieve app geforceerd afsluiten (‘forcequit’). Alle commando’s vind je in de instellingen van Alfred, onder ‘Features>System’. Kun je maar niet wennen aan de Engelstalige commando’s? Je past deze op dezelfde pagina in de instellingen aan. Dit kan overigens voor bijna alle commando’s van Alfred.

Zoek overal anders

Als Alfred niet precies weet je wilt, biedt hij je zogeheten ‘fallback results’ aan. Dat zijn vooraf ingestelde diensten waar je wilt zoeken als Alfred een commando niet herkent. Standaard zoek je hiermee op Google, Amazon en Wikipedia. Via de instellingen, bij ‘Features>Default Results>Setup fallback results’ stel je ook andere diensten in. Alfred heeft een hoop alternatieven ingebouwd, maar je voegt ook gemakkelijk andere diensten toe.

Toon tekst groot op het scherm

Het klinkt als een niche-optie, maar deze is nuttiger dan je denkt. Elk resultaat dat je van Alfred krijgt, kun je met de toetsencombinatie Cmd+L groot op het scherm weergeven. Zij het een telefoonnummer, het resultaat van een berekening of gewoon een snel getypte groet voor iemand in de buurt. Uiteraard pas je ook het lettertype en de grootte van de boodschap aan. Ga hiervoor in de instellingen naar ‘Features>Large Type>Font’.

Nog meer functies met het Powerpack

In de basis is Alfred helemaal gratis. Je krijgt geen reclames te zien en de beschikbare opties werken geheel zonder beperkingen. Met het Powerpack, die je voor 29 pond (zo’n 32 euro) op www.alfredapp.com koopt, ontgrendel je een hoop extra functies.

Bij andere programma’s nemen we vaak genoegen met de niet-betaalde versie, maar bij Alfred krijg je er zoveel handige functies bij, dat we er wel wat voor over hebben. Zoals we eerder al zeiden kun je met Alfred je muziek afspelen, hem als een soort Finder gebruiken, e-mails versturen, je klembord-geschiedenis bekijken of hele teksten als snippets opslaan en met een paar klikken ergens plakken. Na de aanschaf van het Powerpack krijg je een e-mail met een licentiecode. Die voer je in de instellingen van Alfred toe onder ‘Powerpack’. Hieronder leggen we uit hoe de extra mogelijkheden werken.

Gebruik Alfred als een mini-Finder

Met Alfred kun je direct door je schijf browsen en direct bestanden openen. Daarnaast kun je een speciaal venster met snelle acties oproepen. Op die manier vormt Alfred een perfecte aanvulling voor de ingebouwde functies van Finder. We laten je zien hoe je er perfect gebruik van maakt.

1 Mini-Finder

Met de sneltoets Option+Cmd+\ open je de ingebouwde bestandsbeheerder van Alfred. Je begint in je gebruikersmap en kunt met de pijltjestoetsen navigeren. Druk op ‘Enter’ om een map te openen.

2 Snelle acties

Wanneer je een bestand of map geselecteerd hebt, open je met een druk op de pijltjestoets rechts de snelle acties. Op die manier kun je een bestand in Finder tonen, kopiëren, verplaatsen of het pad kopiëren.

3 Direct naar de acties

Eventueel wil je de snelle acties direct hebben terwijl je nog in Finder bezig bent. Ook daarvoor is er een sneltoets. Option+Cmd+/. Wij gebruiken deze sneltoets bijvoorbeeld heel vaak om een map te verplaatsen, wat in Finder alleen met de muis kan.

Luister naar muziek met Alfred

Alfred heeft directe toegang tot je muziekbibliotheek in de app Muziek. Je luistert er dus mee naar je eigen muziek, maar ook naar de gigantische muziekcollectie van Apple Music. Overigens werkt Alfred in dit geval meer als een afstandsbediening, Muziek draait gewoon op de achtergrond.

1 Open de mini-speler

De mini-speler voor Muziek open je met de sneltoets Ctrl+Cmd+Enter. De eerste keer geef je toestemming dat Alfred bij muziekbibliotheek mag. Daarna verschijnt een versimpelde weergave van je muziekbieb.

2 Bediening

Navigeer met de pijltjestoetsen door de opties en kies een nummer of album dat je wilt luisteren. Bevestig met Enter. Het venster van Alfred verdwijnt en de muziek wordt afgespeeld. Druk nogmaals Ctrl+Cmd+Enter en je kunt via de afspeelknoppen naar het volgende nummer gaan.

3 Aanvullende commando’s

Alfred heeft ook speciale commando’s om je muziek mee te bedienen. Je vindt de commando’s in de instellingen bij ‘Features>Music>Keywords’. Vink ook de optie ‘Show these keywords in Alfred Default Results’. Open daarna het gewone Alfred-zoekvenster met Option+spatie en voer bijvoorbeeld ‘next’ in.

 

Bekijk je klembord-geschiedenis

Iedereen gebruikt waarschijnlijk dagelijks het klembord van zijn of haar Mac. Even iets kopiëren of knippen en op een andere plek neerzetten. Het zal je dan ook vast wel eens overkomen zijn dat je iets wat je nog wilde plakken per ongeluk ‘overschreef’ door iets anders te kopiëren. Het zou handig zijn om een hele geschiedenis van alle klembord-items te kunnen bekijken, toch? Dat kan, met Alfred.

1 Klembord-geschiedenis

De klembord-geschiedenis moet je eerst activeren. Open de instellingen van Alfred en ga naar ‘Features>Clipboard History’. Vink daar de drie vakjes bovenin aan en kies hoelang je de geschiedenis wilt bewaren.

2 Sneltoets

Ga nu even lukraak items op je Mac kopiëren. Tekst, bestanden, foto’s. Met de sneltoets Ctrl+Option+Cmd+C open je de geschiedenis. Selecteer hier het item dat je wilt gebruiken, je ziet zelfs uit welke app je het gekopieerd hebt. Plakken doe je vervolgens met Cmd+V.

3 Tekst toevoegen

Ga weer naar de instellingen van de klembord-geschiedenis en activeer op het tabblad ‘Merging’ de optie ‘Fast append selected text’. Wanneer je bij het kopiëren van tekst twee keer op de ‘C’ drukt, wordt deze tekst aan het vorige item toegevoegd. Zo kun je dus twee afzonderlijke zinnen samengevoegd plakken.

Werk met snippets

Een mooie aanvulling voor de klembord-geschiedenis zijn de zogeheten snippets. Deze voeg je in de instellingen toe bij ‘Features>Snippets’. Rechtsonder voeg je een snippet toe via het plusje. Geef hem een naam en een keyword, en vul daarna de tekst die je snel beschikbaar wilt hebben. Als je in het Alfred-zoekvenster naar ‘snip’ zoekt, gevolgd door het gekozen keyword, kun je de hele tekst in je klembord plaatsen. Bijzonder handig als je vaak dezelfde teksten nodig hebt, bijvoorbeeld bij het afhandelen van e-mails.

Breid Alfred uit met Workflows

 

Een van de krachtigste functies van Alfred is tegelijkertijd ook de minst toegankelijke. Met de workflows automatiseer je ingewikkelde of langdurige opdrachten of breid je de functionaliteit van Alfred uit met extra diensten. Je laat Alfred van tevoren weten wat er allemaal bij een workflow moet gebeuren, en vervolgens voer je het hele takenpakket met een simpele opdracht in Alfred uit. Nu is het maken van deze workflows best ingewikkeld – je moet heel goed weten wat je doet en het zal ook best vaak niet werken zoals je wilt.

Maar gelukkig hebben heel veel slimme gebruikers dat werk al voor je gedaan. Want je kunt workflows ook gewoon downloaden en installeren, zonder dat je zelf lang hoeft na te denken. De belangrijkste workflows vind je direct op www.alfredapp.com/workflows. Voor nog veel meer workflows kun je bij www.packal.org terecht. Een workflow installeren is meestal een kwestie van dubbelklikken, eventueel moet je de workflow daarna nog aan je voorkeuren aanpassen. Hieronder hebben we onze favoriete workflows verzameld. We behandelen ze van boven naar beneden.

Controleer de gezondheid van de batterij

De workflow Battery geeft je allerlei inzichten over de status van de batterij van je mobiele Mac. Je ziet het accupercentage, het aantal laadcycli, de temperatuur en de gezondheid van de accu. Gewoon heel handig om te hebben.

Bitcoin-koers checken

Ook de koersen van bekende crypto-valuta zoals Bitcoin kun je met behulp van Alfred opvragen. Na het invoeren van het commando ‘crypto’ vergelijkt de Cryptocurrency Tracker voor Alfred de prijsniveaus op de crypto-beurzen. Zo kom je snel te weten wat Bitcoins, Litecoins of Ether op dit moment waard zijn.

Darkmode Toggle

Met de workflow Darkmode Toggle kun je met één commando (‘dm’) ervoor zorgen dat macOS overschakelt naar de donkere modus. En vice versa uiteraard.

Gmail binnen Alfred

Met Gmail for Alfred kun je eenvoudig de hele inbox in je Alfred-zoekvenster krijgen. De plug-in geeft direct toegang tot je eigen Gmail-account en maakt het mogelijk om in de inbox te zoeken op trefwoorden en specifieke e-mails. Nog meer: elke e-mail kan zelfs worden beantwoord of doorgestuurd via het zoekvenster. Verwijderen en archiveren is ook mogelijk. Je hoeft hiervoor niet eens de webinterface te openen.

Zoekmachine voor films

Met de workflow Movie and TV Show Search krijg je de ultieme zoekmachine voor films en series in je Alfred ingebouwd. Je begint een zoekopdracht met ‘movie’ en vervolgens krijg je links naar verschillende reviews, de trailer en de acteurs voorgeschoteld.

Een Spotify mini-speler

Gebruik je geen Apple Music maar ben je al lang verknocht aan Spotify? Met de Spotify Mini Player luister je rechtstreeks vanuit Alfred naar Spotify. De mini-speler werkt dan op een soortgelijke manier als de mini-speler voor de app Muziek. Je kunt het hele Spotify-universum doorzoeken, met een paar klikken naar artiesten en albums zoeken en direct een nummer afspelen.

Wat is het weer vandaag?

Waarom zou je de moeite nemen om een weer-app of een website te gebruiken als het gemakkelijker (en vooral sneller) kan? De Weather Workflow-extensie gebruikt het commando ‘forecast’ om een driedaagse weersvoorspelling voor je locatie uit te geven.

Wifi-probleemoplossing

Heb je problemen met je wifi? Misschien biedt de workflow ‘Wi-Fi’ soelaas. De wifi van je Mac wordt razendsnel uit- en weer ingeschakeld. Dat lost de meeste problemen op die je met je internetverbinding hebt.

 

Bedien Alfred op je Mac vanuit iOS

Inmiddels weet je al dat Alfred een ware alleskunner op je Mac is. Zou het niet mooi zijn als je de functies van Alfred ook op afstand zou kunnen gebruiken, terwijl je niet achter je Mac zit? Daar is de app Alfred Remote voor, die zowel op iPhone als iPad werkt. Om Alfred Remote te kunnen gebruiken, moet je eerst via wifi verbinding maken met Alfred op de Mac. Vervolgens kun je zo’n beetje alles op je Mac besturen via je iOS-apparaat. In de categorie ‘System Commands’ zet je onder meer je Mac op afstand uit, activeer je de schermbeveiliging of sluit je geopende programma’s af. Met ‘Applications’ start je je favoriete programma’s, via ‘Preferences’ heb je snelle toegang tot alle panelen van Systeemvoorkeuren en in ‘Folders en Files’ vind je bestanden op je harde schijf. Heb je het Powerpack van Alfred op de Mac, dan is het zelfs mogelijk om Muziek op afstand te besturen, je klembord te beheren en zelfgemaakte workflows te starten. Hieronder laten we zien hoe het werkt.

1 Alfred Remote

Installeer Alfred Remote op je iPhone en activeer in Alfred op je Mac in de instellingen de optie ‘Remote>Enable Remote Server. Klik daarna rechtsonder op ‘Add iOS Remote’. Op de iPhone verschijnt je Mac.

2 Passphrase

Voor de veiligheid moet je even een code overtypen. Je ziet hem op het scherm van je iPhone en voert hem in op de Mac. Zodra je de hele (correcte) code hebt ingevoerd, is de installatie gereed.

3 Opties

Op het iPhone-scherm krijg je meteen een heleboel opties voorgeschoteld. Door naar rechts en links te vegen, zie je alle standaardopties die je in Alfred Remote hebt. Open bijvoorbeeld apps en systeemvoorkeuren.

4 Aanpassingen

Om de schermen en opties van Alfred Remote aan te passen, kruip je achter je Mac en ga je in de Alfred-instellingen naar ‘Remote’. Selecteer links een scherm en je krijgt dezelfde weergave als op je iPhone.

5 Slepen en verwijderen

Om de volgorde van items aan te passen, versleep je ze gewoon. Wil je een item helemaal weghalen, dan druk je op Backspace om het te verwijderen. Hierdoor ontstaat een lege plek die we straks weer vullen.

6 Nieuw item

Klik op een lege plek en je kunt in een menu een van de vele functies van Alfred selecteren die je via Alfred Remote direct toegankelijk wilt hebben. Of je sleept gewoon een bestand of app ernaartoe.

 

 

 

 

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar