Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids ūüéß
Cover van

WiFi-problemen: 4 tips om je verbinding te verbeteren

Auteur: Ward Edema
0 reacties
WiFi-problemen


Lees verder na de advertentie

We zijn er maar al te bekend mee: WiFi-problemen. Valt je verbinding soms weg? Is je WiFi traag? Zo los je dat op!

WiFi-problemen

WiFi-problemen

Je thuisnetwerk is belangrijker dan ooit in deze tijden van thuiswerken, social media en streamingdiensten. Toch lopen we zelfs in 2022 nog altijd tegen dezelfde WiFi-problemen aan, zoals trage verbindingen, time-outs, en connecties die helemaal wegvallen.

Gelukkig kun je met een paar tips je WiFi-ervaring flink verbeteren. Wij zetten de vier belangrijkste voor je op een rij!

1. Druk, drukker, drukst


kooptip

Tegenwoordig zijn er zó veel WiFi-netwerken, dat ze bij elkaar een flinke stoorzender vormen voor jouw eigen netwerk. Dit geldt met name als je in een drukke woonwijk zit, en het wordt nog erger als je in het centrum van een stad woont.

Het kan helpen om eens een blik te werpen op je WiFi-kanaal. Ieder netwerk gebruikt bepaalde kanalen, en sommige kanalen zijn drukker dan anderen. Met een app als WiFi Console controleer je de drukte per kanaal in je buurt. Bij de populaire FRITZ!Box zit zo’n WiFi-scanner direct ingebouwd in de instellingen van de router.

WiFi-kanalen

Vervolgens kun je je netwerk handmatig instellen op het meest rustige kanaal in je omgeving: bekijk de instructies van jouw specifieke router om te zien hoe je dit doet. Hierdoor wordt je verbinding een stuk stabieler!

2. 5 GHz is je redding

Veel routers hebben tegenwoordig een 5 GHz-signaal. Dit draagt minder ver dan het normale 2,4 GHz-signaal, maar de snelheid is een stuk hoger. Ook heb je meer kanalen tot je beschikking, waardoor je een stuk gemakkelijker een rustig kanaal instelt (zie tip 1) waarbij je minder storing van je buren ervaart.

Bij veel routers wordt er overigens automatisch gekozen of je apparaat met 2,4 GHz of 5 GHz moet verbinden. Dit kun je vaak anders instellen (helaas niet op de KPN Experia Box), zodat je twee losse netwerknamen krijgt. Omdat dit je meer controle geeft, adviseren we je om hiervoor te kiezen.

3. WiFi-problemen? Doe een herstart!

WiFi opnieuw opstarten

Vaak zie je dat netwerken trager worden als ze al gedurende een langere tijd draaien. Het is dus niet onverstandig om af en toe de boel te herstarten. Zet je router uit en schakel hem na een paar minuten weer in. Vaak zie je dat je netwerk direct een stuk soepeler loopt.

Ook handig: sommige routers staan toe dat ze automatisch iedere dag, week of maand even opnieuw gestart worden. Dit kan dan midden in de nacht, zodat je het niet eens merkt. Ook hier geldt: bekijk hiervoor de instructies van jouw apparaat. Als alternatief kun je ook een stekker met timer aansluiten voor hetzelfde effect.

4. Meten is weten

De kans dat je router in je meterkast bij de voordeur staat, is groot. Maar dat is verre van ideaal voor het bereik. Helaas hebben we meestal weinig keuze, wegens de plek waar de telefoon-, televisie- of glasvezelkabel binnenkomt. Dus hoe los je dit op?

Probeer eens met de FRITZ!App WLAN op je iPhone te meten hoe je verbinding is op verschillende plekken in je huis. Merk je dat het signaal ergens zwak is? Dan is het handig om tussen die plek en je router een repeater te plaatsen, of een access point als je hier een bedraad aansluitpunt hebt. Daarmee vergroot je het bereik van je netwerk.