Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Waterschade op je MacBook? Deze 6 dingen moet je direct doen!

Auteur: iCreate
0 reacties
MacBook waterschade


Lees verder na de advertentie

Plons. Eén onhandig moment en je MacBook is kletsnat. Wat nu? Deze 6 dingen moet je direct doen bij waterschade op je MacBook!

MacBook waterschade

1. Haal je Mac van de stroom

Als je Mac aan staat, zet hem dan zo snel mogelijk uit en koppel hem los van de stroom om kortsluitingen te voorkomen. Let op: MacBooks van 2016 of later gaan aan zodra je het beeldscherm opent. Sluit en open deze modellen niet voordat je de stekker van de accu losgemaakt hebt.

2. Verwijder vloeistof

Voorkom dat er meer vloeistof naar binnen loopt. Neem een doekje en dep er voorzichtig de behuizing mee af. Een handdoek of keukenpapier is prima, desnoods voldoet een shirtje. Pas op dat je bij het afvegen geen vloeistof in de behuizing drukt.

3. Niet bewegen bij waterschade MacBook


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Omdat vloeistof via het toetsenbord en de ventilatiegaten (bij het scharnier van het scherm) in de behuizing dringt en verdere schade veroorzaakt, mag je de MacBook maar een klein beetje kantelen. Idealiter kantel je de Mac alleen in de tegenovergestelde richting van waar het water vandaan kwam, zodat het wegloopt. Plaats de Mac sowieso niet ondersteboven: er kan water in het beeldscherm of het trackpad lopen.

4. Verwijder de accu

Als je behendig genoeg bent, kun je de behuizing van de MacBook openen en de batterij verwijderen. Hoewel de batterij sinds 2012 in de meeste modellen is vastgelijmd, is hij alleen met een stekker aan het moederbord verbonden. Haal dit plugje uit het moederbord en omwikkel het met wat isolatietape. Hiervoor heb je een speciale schroevendraaier nodig (meestal een zogeheten ‘pentalobe’).

5. Verwijder de opslag

Verwijder, indien mogelijk, de harde schijf of SSD. Waterschade kan namelijk je harde schijven vernietigen. Bij een MacBook Pro werkt dit tot en met bouwjaar 2015, bij de Air tot en met 2017. Kijk zorgvuldig of er ergens vloeistof zit en veeg die zo mogelijk weg.

6. Externe behuizing en dock

Als je de SSD of harde schijf uit je oude Mac hebt gehaald, stop je hem in een externe behuizing. Verbind hem bij voorkeur niet rechtstreeks met een Mac, maar plaats er nog een dock tussen. Als er toch kortsluiting ontstaat, wordt alleen de hub beschadigd, maar niet de Mac.