Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Standaard-apps iPhone verwijderen: zo werkt het

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Standaard apps verwijderen iPhone

Het is je vast niet ontgaan: op een gloednieuwe iPhone zijn tientallen apps geïnstalleerd. Een aantal hiervan is onmisbaar – je kunt je geen iPhone voorstellen zonder bijvoorbeeld Mail, Notities, de App Store, en Contacten – terwijl apps als Aandelen, Kompas, en Meten niet per se voor iedereen zijn weggelegd. Het kan daarom erg verleidelijk zijn om zulke standaard-apps van je iPhone te verwijderen.

Je kunt hier allerlei redenen voor hebben. Wellicht wil je ruimte op je toestel vrijmaken om met een opgeruimd gevoel de dag door te gaan, of je hebt dan juist plek voor een app waar je wél geïnteresseerd in bent. In dit artikel lees je hoe je dit doet, maar we vragen ons ook af: heeft het eigenlijk wel nut om zulke standaard-apps van je iPhone te verwijderen?


Lees verder na de advertentie

Standaardapps verwijderen iPhone

Zo verwijder je de standaard-apps van je iPhone

Het verwijderen van ingebouwde apps is nog niet zo lang mogelijk. Apple introduceerde deze optie namelijk pas in iOS 10, al werden apps toen enkel onzichtbaar gemaakt. Sinds iOS 12 worden de apps pas werkelijk verwijderd. Het proces werkt precies hetzelfde als het verwijderen van gedownloade apps:

  • Ga naar je beginscherm en houd één app ingedrukt tot de apps gaan schudden.

  • Tik nu op het min-streepje van de app die je wilt verwijderen.

  • Er verschijnt een nieuw venster. Tik hier op ‘Verwijder app’ en de standaardapp verdwijnt van je telefoon.

standaardapps verwijderen iPhone 3

Mocht je toch spijt krijgen van je keuze, dan is dit niet het einde van de wereld. Je kunt de apps namelijk direct weer downloaden via de App Store.

Nuttig of nutteloos?

Nu je weet hoe je de standaardapps op je iPhone verwijdert, resteert de vraag of dit wel nut heeft voor je opslag. Het antwoord ligt echter iets ingewikkelder dan het verwijderen van de apps doet lijken. 

Technisch gezien heeft het qua ruimte nut om deze apps van je toestel te gooien. Ze nemen namelijk hoe dan ook ruimte van je iPhone-opslag in beslag. En als jij alles uit je iPhone wilt halen, kunnen alle beetjes helpen. Er zijn alleen twee grote ‘maars’.

Opslagproblemen

Ten eerste ziet het ernaar uit dat zelfs de grootste standaard-app (Weer) nog geen 100MB in beslag neemt. Om dit in perspectief te plaatsen: de nieuwe iPhone 13 start met een opslagruimte van 128GB. Dit betekent dat alle standaardapps relatief gezien weinig opslag opeisen, waardoor het vrijwel geen nut heeft om deze apps te verwijderen.

Standaardapps verwijderen iPhone 4

Een nog groter probleem is dat het verwijderen van bepaalde standaardapps gevolgen kan hebben voor je Apple Watch en het besturingssysteem van je iPhone. Zo kun je niet alle functies van CarPlay meer gebruiken wanneer je Boeken, Kaarten, Muziek en/of Podcasts van je toestel gooit. En verwijder je de Watch-app van je iPhone, dan verschijnt er een waarschuwing dat je eerst je telefoon moet loskoppelen van de Watch. 

Het tegenovergestelde kan ook: verwijder je de app Contacten, dan blijven de contacten zelf alsnog op je toestel staan. Dit heeft dus weinig nut voor de ruimte op je toestel. 


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Conclusie: standaard-apps iPhone verwijderen

Het verwijderen van je standaard-apps lijkt in eerste instantie dus een goede ingeving. Even rondkijken vertelt echter een ander verhaal: het veroorzaakt vooral gedoe, wat hartstikke onnodig is wanneer de apps zo weinig ruimte in beslag nemen. Moet je écht dringend ruimte vrijmaken op je toestel, dan stellen we voor dat je bepaalde mediabestanden of een van je gedownloade apps verwijdert.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!