Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Opslag Mac bekijken (en snel ruimte vrijmaken)

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Mac Opslag bekijken

Als je een Mac koopt, denk je altijd dat je eindeloos veel ruimte hebt. Maar op een of andere manier slibt het toch al snel weer dicht. Tijd om de opslag van je Mac te bekijken. Hoeveel heb je in totaal? En wat is daar nog van over?

Lees verder na de advertentie

Gelukkig biedt macOS een eenvoudige manier om een gedetailleerd overzicht van je opslagruimte te krijgen, zodat je kunt zien wat er precies ruimte inneemt. Ook krijg je direct aanwijzingen die je helpen om eens goed op te ruimen.

Handige Apple-tips lees je ook in onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Opslag Mac bekijken doe je hier

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Opslag mac bekijken

Hoe staat het ervoor met je Mac-opslag? Dat zie je op deze plek:

  • Open de app Systeeminstellingen.
  • Tik links in de navigatiebalk op Algemeen.
  • Tik rechts op Opslag.

Er verschijnt dan een balkje met een visuele weergave van de opslag van je Mac – soms moet je even wachten totdat het helemaal is ingeladen. Je ziet de totale hoeveelheid opslag, wat er gebruikt is en hoeveel je nog hebt. De kleurtjes maken duidelijk wat de grootste ruimtevreters zijn: zweef met je muiscursor boven een kleurvlak om te zien wat er precies mee bedoeld wordt.

Wat zijn systeemgegevens?

Foto’s, apps en documenten: bij sommige rubrieken is direct duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Maar wat is dan dat grote grijze vlak met Systeemgegevens? Systeemgegevens betekent alle informatie en bestanden op je Mac die niet makkelijk onder andere soorten bestanden vallen, zoals je documenten of foto’s.

Denk hierbij aan dingen die je Mac nodig heeft om goed te werken, zoals logbestanden (waar je computer bijhoudt wat er allemaal gebeurt), caches (tijdelijke opslagplekken om dingen sneller te laten werken), en bestanden die nodig zijn om bepaalde taken uit te voeren (zoals VM-bestanden voor virtueel geheugen). Ook dingen zoals tijdelijke bestanden die niet meer nodig zijn, lettertypen, en extra’s voor apps (zoals plug-ins) vallen hieronder.

Je hoeft je geen zorgen te maken over het beheren van deze bestanden, want je Mac zorgt hier zelf voor. Hoeveel ruimte deze bestanden innemen, kan verschillen, afhankelijk van wat je Mac op dat moment aan het doen is. Als je ruimte wilt vrijmaken, kun je beter naar andere soorten bestanden kijken die je zelf kunt opruimen.

Snel ruimte vrijmaken op basis van aanbevelingen

Heb je een groot deel van je Mac-opslag verbruikt, dan wil je waarschijnlijk ruimte vrijmaken. macOS geeft je direct allerlei mogelijkheden waarmee je snel ruimte creëert. Misschien staan er bij jou aanbevelingen. Welke dat zijn, verschilt van gebruiker tot gebruiker. Klik op de knoppen die direct achter jouw aanbevelingen staan en doorloop de instructies.

Ruimte vrijmaken per onderdeel

Je kunt ook iets grondiger te werk gaan. Op het opslagpaneel vind je ook een lijst met ruimtevreters. Klik je op het i’tje dat erachter staat, dan krijg je direct allerlei handige opties om eens goed op te ruimen. Tik je bijvoorbeeld op het i’tje achter het onderdeel apps, dan zie je wat de grootste apps zijn. Je kunt de apps ook sorteren op ‘laatst geopend’ – misschien wil je wel af van apps die je al een jaar niet gebruikt hebt. Aarzel vervolgens niet om op de Verwijder-knop te klikken.

Tik zo op de i’tjes achter alle onderdelen en beoordeel zelf waar de grootste pijnpunten zitten. Zo kun je razendsnel slagen maken. En als je vervolgens naar de kleurrijke balk bovenin kijkt voor de opslag van je Mac, zie je al snel verbetering! Opgeruimd staat netjes.

Extra tip: CleanMyMac

Kun je wel wat hulp gebruiken? CleanMyMac van MacPaw helpt bij het verwijderen van overbodige bestanden, verbetert prestaties en maakt ruimte vrij. De software scant en verwijdert systeemcaches, logbestanden, en meer. Het biedt ook functies voor het beheren van applicaties en privacybescherming. CleanMyMac is gebruiksvriendelijk en vereist geen diepgaande technische kennis.

Meer tips voor je Mac? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!