Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Zo handig is Opdrachten: stuur een noodmelding met je locatie

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
SOS Melding


Lees verder na de advertentie

Dit najaar is macOS Monterey verschenen. Met daarin een compleet nieuwe Apple-app: Opdrachten (ook Shortcuts genaamd). Alhoewel: compleet nieuw? Op de iPhone bestaat de app al sinds 2018. Met een Opdracht kun je heel snel een reeks taken in gang zetten.

SOS Melding

Klinkt dat abstract? Wij laten je een heel praktisch voorbeeld zien. Zo stuur je door middel van Opdrachten een noodmelding met daarbij je locatie naar een contactpersoon. Je kunt de opdracht bouwen op je Mac en hem daarmee ook gebruiken, maar eigenlijk is hij ideaal voor je iPhone. Zeker als je je Mac niet altijd bij je hebt.

Opdrachten: iPhone noodmelding opstellen

Stel, je bent ergens en je voelt je niet op je gemak. Je hebt eigenlijk hulp nodig, maar om nou meteen de nooddiensten in te lichten is ook weer overdreven. Via Opdrachten kun je een takenreeks bouwen die je huidige locatie verstuurt met daarbij een SOS-bericht, naar iemand die je vertrouwt.


kooptip

  • Open de app Opdrachten op de iPhone of de Mac.
  • Tik of klik op Plus.
  • Zoek naar de bouwsteen ‘Haal huidige locatie op’ en voeg deze toe.
  • Zoek naar de bouwsteen ‘Verstuur bericht’.
  • Zet in deze bouwsteen je cursor vóór ‘Huidige locatie’ en schrijf een bericht dat je in geval van nood kunt versturen.
  • Kies bij ‘Ontvangers’ in deze bouwsteen de contactpersoon die je vertrouwt.

Maak je de Opdracht op je Mac, dan verschijnt hij automatisch ook op je iPhone. Zo is de Opdracht bijna constant binnen handbereik.

Je kunt de Opdracht op je iPhone starten door in de app Opdrachten op het blokje te tikken. Dit gaat dus vele malen sneller, omdat je op het moment zelf niet nog zo’n bericht moet typen (inclusief de locatie). Het is overigens ook mogelijk om de Opdracht op je thuisscherm te zetten. Bijvoorbeeld door Opdrachten als widget op je thuisscherm te zetten.

Codewoord Angela

Zoals je ziet in onze screenshots, noemen wij de opdracht Angela, naar het codewoord dat je in de uitgaanswereld gebruikt om personeel subtiel te laten weten dat je je in een situatie bevindt die niet oké is. Maar een eigen codewoord is natuurlijk ook mogelijk. Bedenk je dat je dit woord hardop kunt uitspreken om Siri de opdracht te laten uitvoeren, dus kies iets discreets.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!