Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Zo maak je een timelapse-video met je iPhone

Auteur: Maurice Snijders
0 reacties
timelapse maken iPhone

Een timelapse is een video waarbij er minder beelden per seconde worden opgenomen, dan dat er worden afgespeeld. Het is dus eigenlijk een versnelde film, die effecten zichtbaar maakt die normaal gesproken te traag zijn om waar te nemen. Het is in feite het tegenovergestelde van slowmotion. In dit artikel lees je hoe je een timelapse kunt maken met je iPhone.

Lees verder na de advertentie

Timelapse maken met iPhone

Het opnemen van een timelapse-video is in principe net zo gemakkelijk als het opnemen van een gewone video. Heb je bedacht van welk onderwerp je een timelapse-video wilt maken, dan ga je als volgt te werk:

  • Open de Camera-app.
  • Veeg naar rechts tot je ‘Timelapse’ in beeld hebt.
  • Tik op de rode knop om de opname te starten.
  • Tik op het rode vierkantje om de opname te stoppen.

Vervolgens kun je het resultaat bekijken, door op de preview linksonder in beeld te tikken. Zo krijg je een timelapse-video zoals te zien is op ons YouTube-kanaal.

kooptip

Tips voor de beste timelapse-resultaten

Wil je een echt goede timelapse-video , an zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Als je gewoon vanuit de hand een timelapse gaat filmen, krijg je misschien wel verrassende, maar waarschijnlijk ook onbruikbare resultaten. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

Gebruik een statief

Een van de belangrijkste dingen waar je voor moet zorgen, is dat je iPhone niet beweegt tijdens het filmen. Je wilt namelijk dat alleen je onderwerp beweegt. Denk aan wolken die voorbij trekken, of auto’s die voorbij rijden. Het is dan belangrijk dat het camerastandpunt niet verandert. Gebruik daarom bij voorkeur een statief voor je iPhone. De Manfrotto Pixi Mini Tripod met Smartphone klem is bijvoorbeeld een prima keuze.

Neem de tijd

timelapse-video iphone

Houd er verder rekening mee dat je voor een kort filmpje je iPhone al relatief lang stil moet laten staan. Het is niet mogelijk om zelf in te stellen hoe vaak je iPhone een foto maakt, dat gebeurt namelijk automatisch. Het is wel zo dat hoe langer het filmpje is dat je opneemt, hoe minder foto’s er worden opgeslagen. En hoe langer de video duurt, hoe meer de beelden worden versneld. Bij filmpjes korter dan tien minuten kun je uitgaan van ongeveer twee foto’s per seconde. Wil je alles zelf bepalen, dan vind je in de App Store voldoende apps waarbij dat kan, zoals Lapse It.

Zoek een goed standpunt

Ga van tevoren op zoek naar een goed standpunt en een goede hoek ten opzichte van je onderwerp. Het is misschien verleidelijk om gewoon vanuit je slaapkamerraam de wolkenlucht te filmen, maar als je even je best doet, vind je vaak al snel een betere plek. Zorg er ook voor dat er altijd iets in beeld is dat niet beweegt. Dat brengt wat rust en zorgt ervoor dat de bewegende onderdelen beter opvallen.

Bijzondere timelapse-video op je iPhone

timelapse-video iphone

Voor relatief eenvoudige timelapse-video’s werkt de Camera-app op je iPhone zonder meer uitstekend. Voor specifieke extra’s zijn over het algemeen genoeg apps te vinden die je daarmee kunnen helpen. Zo kun je met de app Slow Fast Slow eenvoudig de afspeelsnelheid wijzigen, zowel van het hele filmpje als van specifieke gedeeltes. Wil je liever zelf beweging creëren en zo een verhaal vertellen (ook wel stop-motion), dan is de app Life Lapse Stop Motion juist beter geschikt.