Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

iTip: Zo bedien je de muis van je Mac met het toetsenbord

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Muis met toetsenbord bedienen

Muis werkt niet meer? Batterijen trackpad plotseling leeg? Magic Mouse aan de lader? Geen paniek, want er is een manier om de muiscursor van je Mac met je toetsenbord te bedienen. In deze iTip leggen we uit hoe dat werkt.

Lees verder na de advertentie

Muis met toetsenbord bedienen

Om je muis met je toetsenbord te kunnen besturen, moet je een functie activeren. Zonder muis doe je dat als volgt:

  • Open Spotlight met Cmd+Spatie, typ ‘Systeemvoorkeuren’ en druk op Enter.
  • Toets Cmd+F om het zoekvenster te openen, typ ‘Muis en trackpad’ en druk op Enter.
  • Toets Ctrl+Fn+F7. Daarmee activeer je een functie waarmee de Tab-toets je meer onderdelen laat selecteren.
  • Duw meerdere keren op Tab, zodat het hokje voor ‘Activeer muistoetsen’ is geselecteerd. Met een druk op Spatie is de functie geactiveerd.

kooptip

Je kunt de muis nu met je toetsenbord bedienen! Heb je een numeriek toetsenbord? Dan bedien je de muis met het numerieke toetsenblok, waarbij je met 5 klikt. Heb je een smaller toetsenbord? Gebruik de toetsen 7, 8, 9, U, O, J, K om je muiscursor te bewegen en druk op i om te klikken.

Het duurt vrij lang voordat je muis reageert en hij verplaatst zich langzaam. Storend? Klik op ‘Opties’ en schuif de regelaar van ‘Aanvangsvertraging’ naar ‘Kort’ en die van ‘Maximumsnelheid’ naar ‘Snel’. Hier stel je ook dat je de muistoetsen in- en uitschakelt door vijf keer op Option (Alt) te tikken – toch een stuk sneller dan de bovengenoemde uitleg.

Een leven zonder muis

In onze nieuwste uitgave, iCreate 109, leggen we uit hoe je veel sneller werkt op je Mac door je muis met rust te laten. Sneltoetsen spelen een belangrijke rol en in het magazine vind je daar 6 handige posters van. Haal de uitgave dus snel op in de winkel, of bestel ‘m in de webshop: