Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iTip: Creëer meer ruimte op het scherm van je MacBook

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook ruimte scherm


Lees verder na de advertentie

De meeste MacBook-modellen hebben met 13 inch een prima schermformaat, maar wat als je toch wat meer ruimte op je scherm wilt voor je programma’s? Zo doe je dat!

MacBook ruimte scherm

Geschaalde resolutie

Doordat alle moderne MacBooks een waanzinnig hoge resolutie hebben, gebruiken ze een zogenaamde ‘geschaalde resolutie’. Een voorbeeld: de 13-inch MacBook Air en MacBook Pro hebben een scherm met 2560×1600 pixels. Als je al die pixels zoals bij een normaal scherm zou gebruiken, zou je waanzinnig kleine tekst en menu’s krijgen.

In plaats daarvan is macOS geschaald alsof het een scherm van 1440×900 pixels is. Hierdoor is alles goed leesbaar, ondanks de grote hoeveelheid werkelijke pixels. Tegelijkertijd blijft alles haarscherp, omdat de computer alles vier keer zo scherp berekent (dus 2880×1800) en dat vervolgens bij elkaar perst.

Meer ruimte op je MacBook-scherm


kooptip

MacBook schaal

Je kunt de schaal van je MacBook-scherm echter ook aanpassen. Hierdoor kun je meer ruimte op je scherm krijgen, doordat alles iets kleiner wordt. Hiervoor heb je een MacBook met een Retina-display nodig: zie hier de lijst. Zo stel je het in:

  1. Open Systeemvoorkeuren.
  2. Selecteer ‘Beeldschermen’.
  3. Kies bij ‘Resolutie’ voor ‘Geschaald’.
  4. Klik op het vakje met ‘Meer ruimte’.

In het geval van onze 13-inch MacBook Air, lijkt de schaal van het scherm nu op eentje van 1680×1050 pixels. Hierdoor krijgen we een stuk meer ruimte om mee te werken. Dit is prettig als je met meerdere programma’s tegelijk werkt, maar bijvoorbeeld ook in programma’s met erg veel kleine menu’s zoals Logic Pro of Final Cut Pro.

Let op: prestaties

Wat helaas wel een nadeel is van geschaalde resoluties: het heeft misschien een nadelig effect op de prestaties van je Mac.

Wanneer we onze MacBook Air op ‘Meer ruimte’ zetten, wordt er het viervoudige van 1680×1050 door de computer berekend. Dat is dus 3360×2100: veel meer pixels dan normaal!

Gelukkig maakt dit op krachtigere MacBook-modellen minder uit, zoals modellen met een M1-chip of recentere MacBook Pro’s met een Intel-chip. Maar bij oudere versies van de 12-inch MacBook of de MacBook Air kan het verschil wél merkbaar zijn: let hier dus op.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!