Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iTip: Enorm veel accu besparen op de iPhone X

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
iPhone X


Lees verder na de advertentie

Gezien het formaat heeft de iPhone X een reusachtige accu. Deze is zelfs groter dan van de iPhone 8 Plus. In combinatie met het energiezuinige OLED-scherm houdt de X het daarom heel lang vol op een acculading (althans, in theorie). Maar het maakt niet uit hoelang de accu het volhoudt: altijd wanneer je de telefoon echt nodig hebt, is de batterij bijna leeg. Voor de iPhone X is er echter een geweldige tip om enorm veel accu te besparen.

iPhone X nachtmodus

Zwart OLED-scherm

Deze ‘accu-hack’ maakt gebruik van een eigenschap van het OLED-scherm. Het bijzondere aan deze schermtechniek is namelijk dat als een pixel zwart moet weergeven, deze echt helemaal uitgeschakeld is en dus geen energie verbruikt. Kortom, als je met een iPhone X vooral zwarte pixels weergeeft, bespaar je een hoop energie. En met de verstopte ‘nachtmodus’ van iOS 11 bereik je precies dat en kun je accu besparen, zo achterhaalde Neil Hughes van Apple Insider.

Nachtmodus

De ‘nachtmodus’ van iOS 11 zit verstopt in de toegankelijkheidsopties. Je activeert hem met de volgende stappen:

  1. Open ‘Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid’.
  2. Ga naar ‘Aangepaste weergave’ en activeer ‘Keer kleuren om>Slim omgekeerd’.
  3. Ge een scherm terug en kies ‘Kleurfilters’. Activeer daar ‘Kleurfilters>Grijstinten’.


kooptip

Met deze opties is de waarschijnlijkheid voor helemaal zwarte pixels het hoogst. Wil je het wat minder extreem, laat je de kleurfilters weg. Je kunt dan overwegen om in ‘Instellingen>Achtergrond’ de nieuwe, compleet zwarte achtergrond te kiezen. Bespaar je in ieder geval op het thuis- en vergrendelscherm nog wat extra energie.

Om de omgekeerde kleuren vervolgens heel snel uit te schakelen, hoef je maar drie keer op de aan/uit-knop van de iPhone X te drukken. Werkt dat onverwacht niet, stel je het in via de optie ‘Activeringsknop’ in ‘Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid’.

Accu besparen iPhone X

Hughes heeft ook laten zien hoeveel effect deze nachtmodus op de iPhone X heeft. Na drie uurtjes surfen met maximale helderheid daalde het accupercentage van 100 procent naar 85. Zonder de speciale nachtmodus daalde het percentage van 100 naar 28 procent. Kleine moeite, groot effect.

Overigens, deze tips hebben helemaal geen effect op iPhones zonder OLED-scherm (dus alle andere iPhones). Deze gebruiken allemaal LCD een daarbij bij een zwarte pixel de achtergrondverlichting actief, en dat blijft stroom vreten. Nog een goede reden om een iPhone X te halen.