Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

7x dit kun je óók doen met de volumeknoppen van je iPhone (iPhone-tips week 1)

Auteur: Maurice Snijders
0 reacties
iPhone tips


Lees verder na de advertentie

Goede kans dat je de volumeknoppen op je iPhone alleen maar gebruikt om het volume aan te passen. Als dat zo is, wist je waarschijnlijk nog niet dat je met deze knoppen veel meer functies kunt bedienen. Daarom geven we je in de iPhone tips van deze week een overzicht van wat je er zoal mee kunt.

iPhone tips

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

1) Maak foto’s en video’s met de volumeknoppen

iphone tips


kooptip

Dit is zonder meer de bekendste alternatieve functie van de volumeknoppen op je iPhone. Wanneer je de camera-app gebruikt, werken de volumeknoppen als ontspanknop. Druk één keer op volume omhoog of volume omlaag en je maakt een foto. In de Panorama-modus start en stop je met een druk op deze knoppen, of je houdt een van de knoppen ingedrukt tot je klaar bent met de panorama.

Als je in één van de andere modi één van de volumeknoppen ingedrukt houdt, wordt er een video opgenomen totdat je de knop weer loslaat. Al deze functies werken in alle Apple-apps waarin je een foto kunt maken (zoals Notities). En ook in een heel aantal apps van andere ontwikkelaars, bijvoorbeeld Adobe Lightroom en Snapseed, en zelfs in Snapchat.

2) Gebruik ‘Volume omhoog’ voor burst

burst volume

Heb je een iPhone X of een ouder model, dan lukt het niet om een video op te nemen door één van de volumeknoppen ingedrukt te houden. Als je dat probeert, maak je namelijk een hele serie foto’s. Dat wordt ook wel ‘burst’ genoemd. Heb je een nieuwere iPhone en vind je de burst-functie handiger, dan schakel je die eenvoudig in.

 • Open de app Instellingen.
 • Tik op ‘Camera’.
 • Schakel de optie ‘Gebruik ‘Volume omhoog’ voor burst’ in.

Voortaan maak je dus een hele serie foto’s wanneer je in de camera-app ‘Volume omhoog’ ingedrukt houdt.

3) Wekker snoozen met volumeknoppen

iPhone tips

Als je de sluimerfunctie van je iPhone-wekker hebt ingeschakeld, heb je ’s ochtends misschien wel moeite met op de juiste plek op het scherm tikken om te snoozen. Dan is het goed om te weten dat je in plaats daarvan ook één van de twee volumeknoppen kunt indrukken. Dat lukt zelfs als je nog niet klaar bent om je ogen open te doen.

Gebruik je de sluimerfunctie niet, dan kun je de volumeknoppen gebruiken om de wekker uit te schakelen. Wel belangrijk dus om te onthouden hoe je de wekker had ingesteld.

4) Gebruik een volumeknop om een oproep te dempen

iphone tips

Word je op een ongewenst moment gebeld, dan druk je gewoon op één van de volumeknoppen om de oproep te dempen. De oproep wordt dus niet geweigerd, alleen maar gedempt. Zodoende heb je nog steeds de mogelijkheid om alsnog op te nemen. Of om de oproep alsnog te weigeren met een druk op de zijknop.

5) Schakel ‘Zoek mijn’-geluid uit

zoek mijn

Ben je je iPhone kwijt, dan gebruik je natuurlijk de handige ‘Zoek mijn‘-functie op een ander apparaat. Je iPhone maakt dan een geluid, zodat je ‘m gemakkelijk terugvindt. Eenmaal gevonden, schakel je dat geluid eenvoudig uit door op één van de volumeknoppen te drukken.

6) Volumeknoppen uitschakelen

volumeknoppen uitschakelen

Er zijn ook situaties denkbaar waarbij het prettig is als de volumeknoppen helemaal niets doen. Misschien wil je wel voorkomen dat je tijdens een opname per ongeluk het volume aanpast. Dat kun je heel gemakkelijk instellen voor afzonderlijke apps.

 • Open de app Instellingen en tik op ‘Toegankelijkheid’.
 • Tik op ‘Begeleide toegang’ en schakel de optie in als dat nog niet het geval is.
 • Open de app waarvoor je de optie wilt aanpassen en druk drie keer achter elkaar op de zijknop.
 • Tik op ‘Opties’ en zorg ervoor dat de optie ‘Volumeknoppen’ is uitgeschakeld.
 • Tik op ‘Gereed’, dan op ‘Start’ en voer een toegangscode in.

De volumeknoppen doen nu niets meer zolang je de betreffende app gebruikt. Wil je de optie weer uitschakelen, druk dan weer drie keer achter elkaar op de zijknop tijdens gebruik van de app.

7) Gebruik de volumeknoppen in combinatie met andere knoppen

iphone tips

Naast bovenstaande functies zijn er ook nog andere opties in combinatie met andere knoppen. We laten je een aantal van de belangrijkste functies zien:

1) Activeer SOS Noodoproep

Om snel hulpdiensten te bellen, houd je de zijknop en één van de volumeknoppen ingedrukt. De SOS Noodoproep schuifbalk verschijnt dan in beeld, net als de optie om je iPhone uit te schakelen en je Medische ID.

2) Geforceerd herstarten

Dit is een van de beste iPhone tips voor wanneer je iPhone onverhoopt is vastgelopen. Je kunt op de volgende manier namelijk altijd een herstart forceren:

 • Druk op volume omhoog.
 • Druk op volume omlaag.
 • Houd de zijknop ingedrukt tot het Apple-logo in beeld verschijnt.

3) Maak een screenshot

Druk de zijknop en volume omhoog tegelijkertijd in, en laat ze weer los.

Meer van dit soort iPhone-tips?