Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Deze Google Maps-functie bespaart je úren in de file (ook op zwarte zaterdag)

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
file


Lees verder na de advertentie

Dezelfde route van A naar B kan al naargelang de dag en het tijdstip een compleet andere ervaring opleveren. Op zondagmiddag is de route naar je werk een rustig ritje van een kwartier, op dinsdagochtend in de spits kun je er gerust het drievoudige voor uittrekken. En wat dacht je van de ‘Route du Soleil’? Rijd je op zwarte zaterdag naar de zon, dan kan dat zomaar uren extra kosten. Wist je dat Google Maps ook een functie heeft waarbij je kunt zien hoelang een route duurt op een bepaald tijdstip?

Google Maps vertrektijd instellen

Wanneer we op dit moment – een saaie dinsdagochtend – een route plannen naar Marseille via de beruchte A7, dan kost dat volgens Google Maps ruim 16 uur. Maar stap je met dat vooruitzicht op zaterdag 12 augustus de auto in, dan kun je nog wel eens bedrogen uitkomen. Want dat is de dag waarop vakantiegangers massaal op pad gaan en het verkeer richting het zuiden muurvast staat. Tegen beter weten in blijf iedereen toch maar aansluiten. Weten waar je dan aan toe bent? Doe dan het volgende:

Google Maps vertrektijd instellen

  • Plan de route naar je bestemming.
  • Tik rechtsboven op de drie puntjes.
  • Tik op Vertrek- of aankomsttijd instellen.
  • Tik op ‘Klaar’.

Je ziet nu hoelang je reis gaat duren. In het geval van Marseille kan de reistijd zomaar oplopen naar 18 uur en 20 minuten. Interessant detail: als je extra vroeg vertrekt, dan kan de reis zomaar nóg wat langer duren – dat loont dus niet echt. Check dus verschillende tijdstippen om te zien wat voor jou het meest gunstig is. (Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een compleet andere route, of beter nog: een andere dag. Maar ja: dat is weer een ander verhaal en soms heb je ook gewoon geen andere optie.)

Klopt dit precies?


kooptip

Het gaat hier om een indicatie van de reisduur, en bij lange reizen geeft Google Maps ook een marge aan. Doen er zich grote calamiteiten voor, dan kan de hele berekening zo de prullenbak in. Maar het verleden is doorgaans de beste voorspeller van de toekomst, en Google heeft belachelijk veel data.

Ter vergelijking: ook bij Apple Kaarten op de iPhone is het mogelijk om een route in te stellen met een vertrek ergens in de toekomst. Hiervoor tik je naast het pictogrammetje met de auto op ‘Nu’ en prik je een datum in de toekomst. Gaan we af op de getallen van Apple, dan is er aanstaande zaterdag niets om je ongerust om te maken. Op kleinere afstanden lijken de uitkomsten wel weer een stuk betrouwbaarder.