Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Snel dubbele foto’s verwijderen op je iPhone en Mac – zo werkt het

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Dubbele foto's opruimen

Heb je een grote digitale fotocollectie, dan is de kans groot dat er duplicaten tussen zitten. Die staan niet alleen in de weg, maar slokken ook flink wat ruimte op. Daarom ben je die dubbele foto’s beter kwijt dan raakt. Gelukkig kun je sinds iOS 16 en macOS Ventura gemakkelijk dubbele foto’s of video’s vinden en opruimen. Wij laten zien hoe.

Lees verder na de advertentie

1 Dubbele onderdelen op je iPhone

dubbele foto's opruimen

Open de app Foto’s en tik onderin op Albums. Veeg helemaal naar beneden. Als je dubbele foto’s hebt, verschijnt hier de map ‘Dubbele onderdelen’.

kooptip

Heb je geen dubbele onderdelen? Netjes! Dan verschijnt de gelijknamige map ook niet. Het kan overigens wel even duren voordat ze verschijnen. Het zoeken naar dubbele foto’s gaat door als je je iPhone niet gebruikt en aan de stroom hangt. Onze ervaring is wel dat na een update de hele riedel weer opnieuw begint.

2 Dubbele niet beschikbaar?

dubbele foto's opruimen

Open het album ‘Dubbele onderdelen’ door erop te tikken. Heb je geen gedeelde iCloud-fotobibliotheek, ga dan naar stap 4. Heb je die wel? Dan krijg je misschien eerst de bovenstaande melding in beeld.

3 Beide bibliotheken

dubbele foto's opruimen

Je moet je persoonlijke én gedeelde bibliotheek weergeven om dubbele onderdelen te zien. Tik rechtsboven op het poppetje en op ‘Beide bibliotheken’. Foto’s uit je Gedeelde bibliotheek zijn herkenbaar aan de badge met twee poppetjes.

4 Voeg samen

dubbele foto's opruimen

Dubbele onderdelen worden naast elkaar weergegeven zodat je ze kunt vergelijken. Tik op ‘Voeg samen’ en daarna op de rode knop met ‘Voeg [aantal] onderdelen samen’ of ‘Voeg [aantal] exacte kopieën samen’.

5 Welke foto blijft bewaard?

dubbele foto's opruimen

Bij het samenvoegen bewaart Apple de versie met de hoogste kwaliteit. De relevante gegevens van duplicaten worden daarbij opgeteld. Hier zijn bijvoorbeeld de twee bijschriften onder elkaar gezet en beide behouden.

6 Veel foto’s tegelijk samenvoegen

ws_fotos_148

Heb je heel veel foto’s, en geloof je het allemaal wel? Tik rechtsboven op ‘Selecteer’, dan linksboven op ‘Selecteer alle’. Onderaan in het scherm tik je op ‘Voeg samen [aantal]’. Zo ruim je de boel in één keer op.

7 Per ongeluk iets verwijderd?

ws_fotos_148

Heb je per ongeluk iets verwijderd en daar dan nu spijt van? De foto’s die je verwijderd hebt, vind je nog een maand lang terug in het ­album ‘Recent verwijderd’. Van daaruit kun je ze weer terugzetten.

Dubbele onderdelen traceren op je Mac

ws_fotos_148

Ook op je Mac vind je dubbele foto’s en video’s in de app Foto’s. Het album ‘Dubbele onderdelen’ staat in de navigatiebalk links, maar je komt er ook via de sneltoets Ctrl-9. Staat het er niet? We vertellen je meer aan het eind van dit artikel.

Wat voeg je samen

De tekst bij het samenvoegen (stap 4) kan verschillen. Soms worden er ‘Exacte kopieën’ samengevoegd. Soms ‘Onderdelen die op elkaar lijken’. Die laatste hebben dan minieme verschillen, bijvoorbeeld in resolutie of bestandsstructuur. Als je op de samenvoegknop klikt, krijg je tekst en uitleg.

Snel opruimen

Video’s nemen de meeste ruimte in beslag. Wil je snel opruimen en niet direct alles weggooien, filter dan rechtsboven op ‘Video’s’. Je ziet dan alleen je dubbele (of driedubbele) video’s. Nog sneller opruimen? Toets Cmd+A en toets rechtsboven op ‘Voeg [aantal] samen’.

Beide bibliotheken

Heb je een Gedeelde bibliotheek? Zorg er dan voor dat bovenin ‘Beide bibliotheken’ geselecteerd is. Anders zal ook je Mac zeggen dat de map met ‘Dubbele onderdelen’ niet beschikbaar is.