De grootste Mac-problemen opgelost
Heb je problemen met Mac? Zo ja, raak dan niet meteen in paniek, want hoogstwaarschijnlijk is er een gemakkelijke oplossing voor. Op de volgende pagina’s behandelen we de meestvoorkomende problemen die mensen met Apple-computers hebben en geven meteen de goede oplossing erbij. Uiteraard kunnen geen volledige garantie geven dat een probleem meteen is opgelost, maar dan heb je altijd nog de mogelijkheid om een van onze andere oplossingen te proberen. Want vaak werken die voor meerdere problemen. Hiermee zou je mogelijk zelf compleet nieuwe problemen kunnen oplossen – als je onze tips maar op de goede manier combineert.
Lees verder na de advertentie
Om te beginnen vind je hieronder onze ‘Quick Fix’-oplossingen. Want heel vaak gaat het met je Mac al beter als je hem herstart of een vastgelopen programma geforceerd afsluit. Hopelijk heb je met behulp van onze tips nooit meer last van Mac-problemen of weet je in ieder geval meteen hoe je ze kunt oplossen.
Zes snelle probleemoplossingen
Kleine moeite, groot effect. Probeer altijd eerst deze oplossingen.
kooptip
• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
1. Start je Mac opnieuw op
Zet je Mac uit en weer aan. Ja, het klinkt misschien als een cliché dat rechtstreeks uit The IT Crowd is getrokken, maar vaak worden kleine problemen opgelost met een snelle herstart – vooral als je dat in maanden niet hebt gedaan.
2. Werk je Mac bij
Start Systeemvoorkeuren en klik vervolgens op de optie ‘Software-update’ om te controleren of je macOS-versie up-to-date is. Soms kan een verouderd besturingssysteem invloed hebben op je apps.
3. Sluit apps geforceerd
Als bepaalde apps traag zijn of niet meer reageren, dan moet je deze mogelijk geforceerd afsluiten. Klik hiervoor met ingedrukte Option-toets op het icoontje in het Dock en kies ‘Forceer stop’.
4. Bureaublad schoonmaken
Als je honderden bestanden op je Mac-desktop hebt staan, kan dat ertoe leiden dat het bureaublad langzaam lijkt te reageren. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies voor ‘Gebruik stapels’.
5. Schijf-EHBO
Open het Schijfhulpprogramma van je Mac, selecteer Macintosh HD en klik vervolgens op de knop ‘Schijf-EHBO’ om te controleren of er technische problemen zijn met de schijf.
6. Back-uppen
Bij het eerste teken van problemen, en als je dat nog niet hebt gedaan: sluit je een externe schijf aan op je Mac en ga je naar ‘Systeemvoorkeuren>Time Machine’ om een back-up te maken van je bestanden.
Maak opslagruimte vrij
Krijg je steeds een bericht dat je Mac-opstartschijf bijna vol is? Er is een dienst ingebouwd in macOS om je hierbij te helpen. In deze systeem-app doorloop je een paar eenvoudige stappen om ruimte vrij te maken op je schijf. In de stappen hieronder laten we je zien waar je deze dienst kunt vinden en hoe je hem gebruikt.
1. Opslag-overzicht
Klik op het Apple-icoontje links in de menubalk van je Mac en selecteer vervolgens de optie ‘Over deze Mac’ in het menu. Wanneer het venster verschijnt, klik je op het tabblad ‘Opslag’ bovenaan.
2. Beheer opslag
Je ziet nu een overzicht van de opslagruimte van je Mac en hoe deze wordt gebruikt. Klik op de knop ‘Beheer’ in de rechterbovenhoek van het venster om de vele manieren waarop je ruimte kunt besparen te bekijken.
3. Bewaar in iCloud
Als je veel iCloud-opslagruimte hebt, kun je de knop ‘Bewaar in iCloud’ gebruiken om bestanden, foto’s en berichten in je iCloud op te slaan als er weinig ruimte is op je Mac. Je merkt er verder niets van, bestanden blijven gewoon toegankelijk.
4. Prullenmand legen
Sommige mensen gebruiken de prullenmand van de Mac als een soort dumpplaats en vergeten vaak maandenlang om hem te legen. Schakel de optie ‘Leeg prullenmand automatisch’ in om items van 30 dagen of ouder te verwijderen.
5. Opruimen
Klik ten slotte op de knop ‘Bekijk bestanden’ in het gedeelte ‘Schoon documenten op’ en er verschijnt een browser waarin je documenten kunt sorteren en bestanden die je niet meer nodig hebt, permanent kunt wissen.
Problemen met iCloud
Blijft je Mac om je iCloud-wachtwoord vragen? Dit is een veelvoorkomend probleem, maar de exacte reden blijft een mysterie. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID>Overzicht’ en klik vervolgens op de knop ‘Log uit’. Wacht even en meld je daarna weer aan om te zien of dit het probleem oplost. Zo niet, probeer dan het volgende …
1. Vink de opties uit
Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID>iCloud’ en vink vervolgens alle functies uit die iCloud gebruiken, zoals iCloud Drive, Foto’s, Mail, etc., en sluit vervolgens de Systeemvoorkeuren.
2. Map openen
Open nu Finder en klik op ‘Ga>Ga naar map’ en typ ‘~/Bibliotheek/’ (zonder aanhalingstekens, ook in het vervolg) in het tekstveld en klik op ‘Ga’ om naar de bibliotheek van je gebruikersaccount te gaan. Nu is het tijd om op te ruimen.
3. Leeg de caches
Ga naar ‘Caches’ en sleep de inhoud ervan naar de prullenmand. Open vervolgens de map ‘Application Support’ en sleep de inhoud van de map ‘CloudDocs’ naar de Prullenbak.
4. Voorkeuren verwijderen
Open de map ‘Preferences’ terwijl je nog steeds in je Bibliotheek bezig bent, selecteer alle ‘com.apple.icloud’-bestanden en sleep die ook naar je prullenmand.
5. iCloud-sync
Ga ten slotte terug naar ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID>iCloud’ en vink weer alle apps en opties aan die je wilt synchroniseren met je iCloud-account.
Meer strandballen dan ooit
Vaak kan de cursor van je Mac veranderen in een draaiende strandbal terwijl je Mac nadenkt. Af en toe blijft dat zo. Krijg je regelmatig de gevreesde strandbal en heb je daardoor een supertrage Mac? Probeer eens op Cmd+punt te drukken om het proces te stoppen. Als dat niet werkt, start dan het programma Activiteitenweergave. Die app toont real-time statistieken over de gpu-belasting en het geheugengebruik van elk proces dat op je Mac draait. Wij leggen uit hoe je deze app kunt gebruiken om je probleem te achterhalen.
Gebruik de tabbladen
Om te weten te komen of een bepaalde app energie of geheugen opslaat, klik je op het tabblad ‘Geheugen’ boven in het venster van Activiteitenweergave.
Controleer de geheugendruk
Als de grafiek van de geheugendruk oranje of rood is, dan ondervindt macOS problemen met het beheer van zijn eigen geheugen. Groen geeft aan dat alles goed is met je systeem, al kan je Mac nog steeds baat hebben bij het sluiten van programma’s die veel geheugen opeisen.
Bekijk de geheugenvreters
Zorg ervoor dat de pijl naast de Geheugen-kolom naar beneden wijst om de apps en processen te rangschikken op basis van het geheugengebruik (grootste bovenaan). Negeer alle processen die als ‘root’ in de gebruikerskolom staan vermeld.
Sluit de apps
Als een app aanzienlijk meer geheugen gebruikt dan andere, dan kun je deze direct sluiten door deze te selecteren in de lijst en te klikken op de ‘X’-knop in de knoppenbalk boven in het venster.
Afsluiten duurt lang
Duurt het een halve eeuwigheid om je Mac af te sluiten? Dit kan te maken hebben met programma’s die op de achtergrond worden afgesloten. Kijk in het Dock om te zien of er stuiterende icoontjes zijn die aangeven dat een programma nog aandacht nodig heeft, en overweeg misschien om die programma’s geforceerd af te sluiten. In het ergste geval kun ook de aan-uitknop ingedrukt houden totdat de Mac wordt uitgeschakeld.
Bluetooth-problemen
Willen bepaalde bluetooth-apparaten geen verbinding met je Mac maken? Klik in Finder op ‘Ga>Ga naar map’ en typ ‘/Library/Preferences’, zoek het bestand ‘com.apple.Bluetooth.plist’ op en sleep dit naar de prullenmand. Klik opnieuw op ‘Ga>Ga naar map’ en typ ‘~/Bibliotheek/Preferences/ByHost’. Zoek daar het bestand ‘com.apple.Bluetooth’ en sleep dat ook naar de prullenmand. Start nu opnieuw op en kijk of dat heeft geholpen.
Sommige apps blijven problemen veroorzaken
Heb je een app die maar blijft vastlopen, wat je ook doet? Overweeg dan de oude instellingen te wissen. Klik in Finder op ‘Ga>Ga naar map’ en typ ‘~/Bibliotheek/Preferences’. Zoek in die map naar het bestand dat bij de app hoort (daar staat in 99 procent van de gevallen gewoon de naam bij). Sleep dat bestand linea recta naar de prullenmand. Probeer nu de app opnieuw te starten. Als het nog steeds niet werkt, overweeg dan om de applicatie compleet te verwijderen met een hulpprogramma als AppCleaner (https://freemacsoft.net/appcleaner/) en installeer de app opnieuw.
Trage start
Heeft je Mac soms eeuwig nodig om op te starten? Je kunt proberen de zogeheten NVRAM te resetten, die verantwoordelijk is voor het luidsprekervolume, de schermresolutie en de keuze van de opstartschijf. Zet je Mac uit, zet hem dan aan en houd Cmd+Option+P+R ongeveer twintig seconden ingedrukt. Je Mac gaat gedurende die tijd mogelijk een paar keer opnieuw opstarten. Laat de toetsen daarna los.
Wijzig het wachtwoord van je Apple ID
Wil je je Apple ID-wachtwoord wijzigen? Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID>Wachtwoord en beveiliging’ en klik vervolgens op ‘Wijzig wachtwoord’. Voer nu het wachtwoord van je gebruikersaccount in om de wijzigingen te verifiëren en voer vervolgens je nieuwe Apple ID-wachtwoord in.
Wijzig het e-mailadres van je Apple ID
Wil je ook het e-mailadres wijzigen dat aan je Apple ID is gekoppeld? Ga naar appleid.apple.com/nl-nl en meld je aan. Klik in het gedeelte Account op ‘Wijzig’ en vervolgens op ‘Wijzig Apple ID’. Je kunt nu een nieuw e-mailadres invoeren voor je Apple ID.
Praat mee
0