Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Voeg bewegende achtergronden toe aan je dia’s in Keynote

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Bewegende achtergronden Keynote

Wil je er geen uren over doen om een diavoorstelling in elkaar te zetten, maar moet je presentatie wel in het oog springen? Sinds kort heeft Keynote hét hulpmiddel waar je naar zoekt: bewegende achtergronden. Dit zijn animaties die op de achtergrond van je dia’s worden geplakt, waardoor je presentatie een stuk levendiger wordt. Er zijn meerdere thema’s om uit te kiezen en je zet de animaties naar je hand door de kleuren, snelheid en meer aan te passen. Hoe je dat allemaal voor elkaar krijgt, lees je hier.

Lees verder na de advertentie

1 Thema

Bewegende achtergronden Keynote

Open Keynote op je iPad of Mac en klik op ‘Nieuw document’. Er verschijnt een venster met alle standaardthema’s in de app, waaronder een sectie met dynamische opties. Het klinkt tegenstrijdig, maar negeer dit – voor nu kiezen we ‘Eenvoudig wit’.

2 Slides

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Bewegende achtergronden Keynote

Een presentatie met slechts één slide is niet bepaald indrukwekkend. Om straks stap 7 uit te voeren, móét je er zelfs meer hebben dan alleen de introductieslide. Voeg er dus een paar toe: Ctrl-klik in de zijbalk en klik op ‘Nieuwe dia’.

3 Lay-out

Bewegende achtergronden Keynote

Onder het tabblad ‘Opmaak’ vind je alle tools die je nodig hebt om suffe dia’s een ­make-over te geven. Waaronder een optie om de lay-out te veranderen. En ja, ook de dynamische achtergronden staan hier.

Open de slide die je wilt bewerken, navigeer naar ‘Opmaak’ en klik op ‘Lay-out dia’. Hier bepaal je de indeling van de slide. Keynote heeft één voorwaarde voor de bewegende achtergronden: de achtergrond van een slide moet (deels) zichtbaar zijn.

4 Dynamiek

Bewegende achtergronden Keynote

Blijf op het tabblad ‘Opmaak’, klik op de achtergrond van de slide en dan op ‘Dynamisch’: op de dia wordt nu een kleurrijke animatie geplakt. Niet tevreden met de toegepaste stijl? In de kolom rechts staat nu ook een reeks gekleurde ’tegels’. Dit zijn de andere bewegende achtergronden die standaard in Keynote zitten. Klik ze een voor een aan om ze te proberen.

5 Details

Bewegende achtergronden Keynote

Zodra je een dynamische achtergrond hebt gekozen, kun je de animatie laten voor wat–ie is. Al staan creatieve geesten vast te popelen om hem een persoonlijke touch te geven. Dit kan met de schuifbalken onder in het menu van ‘Opmaak’: welke balken je hier vindt, hangt af van je gekozen animatie.

Zo kun je het landschap van een groep bergen aanpassen met ‘Pieken’ en ‘Hoogte’, terwijl je abstracte stijlen naar je hand zet met ‘Patroon’ en ‘Complexiteit’. Er is geen vaste stand die het beste werkt – het ligt echt aan je persoonlijke smaak. Onze tip? Speel gewoon wat met de regelaars.

Beweegt er überhaupt niets in je dia? Activeer dan de schakelaar bij ‘Voorvertoning beweging’.

6 Kleurrijke boel

ws_keynote_142

De animatiekleuren zijn wat ingewikkelder om aan te passen. Je begint bij de kleurenbalk: klik op één van de gekleurde vierkantjes en speel met het kleurenwiel. De betreffende kleur in de animatie verandert mee.

7 Overgangen

ws_keynote_142

Met een vleugje Keynote-magie lopen de dia’s soepel in elkaar over, ook als ze allemaal een andere animatie hebben. Ga hiervoor per dia naar het tabblad ‘Animatie’ (hier pas je de overgangen tussen dia’s aan), klik op ‘Voeg een effect toe’ en kies ‘Magisch verplaatsen’.

8 Dat kan soepeler

ws_keynote_142

Ook voor de overgangen geldt: lopen ze niet soepel, pas dan de instellingen aan. Dit doe je bij het tabblad ‘Animatie’, dus verstel de knoppen en schakelaars tot je tevreden bent. Klik op ‘Voorvertoning’ voor een testronde.

9 Even opslaan

ws_keynote_142

Tevreden over je dia? Dan wil je het ontwerp vast vaker gebruiken. Ga terug naar ‘Opmaak>Dynamisch’ en klik steeds op de pijl rechts naast de tegels, tot ze grijs zijn. Klik op de tegel met de plus om de stijl op te slaan.

Wil je dezelfde stijl of lay-out gebruiken voor meerdere dia’s? Klik links op de miniatuur van je dia en Cmd-klik op alle andere slides waarop je dit wilt toepassen. Vervolgens kies je een lay-out bij Opmaak, zoals in stap 3. Wanneer je meerdere opeenvolgende dia’s wilt wijzigen, kan het nog sneller: selecteer een van de dia’s, Shift-klik op de laatste slide in het rijtje en pas de stijl toe.