Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Downloads iPhone: hier vind je de gedownloade bestanden

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone downloads bestanden

Kom je een document of bestand tegen in Safari op je iPhone? Je kunt bestanden op iPhone downloaden. Safari heeft namelijk een handige downloadmanager. Hoe werkt het precies? En waar staan de downloads op je iPhone?

Lees verder na de advertentie

iPhone-downloads openen

Het downloaden van iPhone-bestanden is net zo makkelijk als op de Mac, maar waar vind je de downloads precies terug? Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je je iPhone-downloads kunt openen.

 1. Download een bestand, en bevestig door op blauwe tekst ‘Download’ te tikken.
 2. In de adres- en zoekbalk verschijnt een pijltje met een cirkel eromheen die je progressie laat zien.
 3. Is de cirkel vol en helemaal blauw? Dan is je download binnen.
 4. Tik op de blauwe cirkel met het pijltje en op ‘Downloads’.
 5. Er verschijnt nu een lijst met je downloads, en daar staat ook je meest recente download tussen. Tik erop om het bestand te openen.
iPhone downloads

kooptip

Download je een iPhone-bestand in Google Chrome, dan werkt het iets anders. Na het downloaden verschijnt er onderin een balk, met ‘Openen in…’. Tik erop en kies ‘Openen in Downloads’. Het bestand wordt nu opgeslagen in de Bestanden-app, bij de Chrome-map. Tik op het bestand om hem te openen.

Wil je meer van dit soort iPhone-tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Waar staan de downloads op je iPhone of iPad?

Standaard zet iOS of iPadOS je downloads in de app Bestanden, die standaard op je toestel staat. Daar kun je je downloads op een later moment nog altijd terugvinden. Zo doe je dat:

 1. Open de app Bestanden.
 2. Tik op ‘Blader’.
 3. Tik op ‘iCloud Drive’ en op ‘Downloads’: dat is de map met de pijl naar beneden.

Je iPhone-downloads vanuit Google Chrome staan op een net wat andere plek. Ga naar Bestanden, kies ‘Blader’ en tik op ‘Mijn iPhone>Chrome’ om je downloads te zien.

De downloads belanden ook op je Mac

Ben je op je Mac ingelogd met hetzelfde Apple ID en heb je iCloud geactiveerd? Dan belanden de downloads automatisch ook op je Mac. Ze belanden echter op een andere plek dan de standaard Downloads-map van je Mac. Hier vind je de downloads van je iPhone of iPad op de Mac:

 • Klik in de zijbalk links onder iCloud op ‘iCloud Drive’.
 • Klik op de map Downloads. Hier vind je de downloads van je iPhone.

Locatie aanpassen van downloads

Standaard zet iOS of iPadOS de bestanden die je vanuit Safari downloadt in iCloud, in de map Downloads. Maar je kunt ook zelf een andere locatie kiezen. Bijvoorbeeld lokaal op de iPhone, of in een specifieke map in iCloud. Dit is hoe je het instelt:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Tik op ‘Safari’.
 3. Selecteer ‘Downloads’.
 4. Geef aan waar je downloads moeten belanden. Via ‘Ander’ kies je een specifieke map om je downloads te bewaren.

Beheer je downloadlijst

downloadlijst beheren

Op een gegeven moment zul je merken dat het Downloads-lijstje in Safari wat aan de lange kant begint te worden. Je kunt dan op het pijltje tikken en vervolgens op ‘Wis’ om de lijst op te schonen.

Maar je kunt zelf aangeven of de lijst automatisch geleegd moet worden. Scheelt weer wat werk. Ga hiervoor naar ‘Instellingen>Safari>Downloads’ en tik op ‘Verwijder onderdelen uit downloadlijst’. De keuze qua frequentie is niet reuze. Je kunt kiezen voor een dagelijkse opschoning. Of dat een bestand dat gedownload is meteen uit de lijst verdwijnt. En ook al schoon je de downloadlijst op: de bestanden zelf blijven keurig opgeslagen op je iPhone of iPad, in de Bestanden-app.