Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

macOS Ventura: dit zijn alle nieuwe functies voor je Mac

Auteur: iCreate
0 reacties
macOS Ventura nieuwe functies

Het is al een tijdje geleden: tijdens ­Apple’s Worldwide Developer Conference (WWDC) in juni kregen we een preview van macOS 13, oftewel macOS Ventura. Nu je de update eindelijk kunt downloaden en installeren, ga je merken dat het systeem steeds meer op iOS lijkt. De app Systeemvoorkeuren is omgedoopt tot Systeeminstellingen, enkele iOS-apps maken hun debuut op de Mac en bepaalde nieuwe macOS Ventura functies vind je ook terug in iOS 16. Je ontdekt het allemaal in deze macOS Ventura-gids.

Lees verder na de advertentie

1 – Werkt macOS Ventura op mijn Mac?

macOS Ventura is geschikt voor de volgende Macs: MacBook Air 2018 en later, MacBook Pro 2017 en later, MacBook 2017 en later, Mac mini 2018 en later, iMac (Pro) 2017 en later, Mac Pro 2019 en later, en de Mac Studio 2022.

2 – Welke Mac heb ik eigenlijk?

Dat kun je heel gemakkelijk checken. Klik hiervoor op het appeltje linksboven in het scherm van je Mac en dan op ‘Over deze Mac’. Bovenaan in het lijstje vind je het type Mac dat je hebt.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

3- Werken alle nieuwe functies in macOS Ventura op mijn Mac?

macOS Ventura heeft enkele nieuwe functies exclusief voor M1- en M2-Macs. De functies die je mist op Intel-Macs, zijn behoorlijk niche. Het gaat om live bijschriften in FaceTime, het dicteren van emoji’s en een ­speciale modus voor wanneer je de 12,9-inch iPad Pro (vijfde generatie) als tweede scherm gebruikt.

4 – Hoe kan ik de update downloaden?

Je kunt alle nieuwe functies meteen gebruiken: macOS Ventura is nu beschikbaar om te downloaden en installeren. Dit doe je via de Systeemvoorkeuren: klik op Software-update en doorloop de stappen op het scherm. Updaten naar Ventura is gratis.

Maak kennis met Stage Manager

Met Stage Manager kun je je beter concentreren op één app – maar de rest blijft binnen handbereik.

macOS Ventura nieuwe functies

Miniaturen

Als je meerdere vensters open hebt van dezelfde app, bijvoorbeeld Safari, dan zie je ze afzonderlijk terug in de miniaturen links in het scherm.

App in het midden

De app waarmee je bezig bent, verschijnt pontificaal in het midden van het scherm en heeft een groter formaat. De andere apps worden gereduceerd tot miniaturen aan de zijkant van het scherm.

Stage Manager activeren

Heb je veel apps geopend en vind je het lastig om je te focussen op één daarvan, dan is Stage Manager een uitkomst. Zo scheid je direct de hoofd- van de bijzaken. Je activeert Stage Manager via de gelijknamige knop in het Bedieningspaneel.

Appsets

Sleep apps van de zijkant naar het bureaublad om ze te groeperen met de huidige app; dat wordt dan een Appset genoemd. Klik je op een andere Appset, dan verklein je de huidige.

Vijf is de max

Het maximale aantal Appsets bedraagt op dit moment vijf. Bij het sluiten van een app met het gele bolletje linksboven, minimaliseert hij voortaan richting de strook links en niet meer richting het Dock.

Zet Stage Manager naar je hand

Stage Manager is nogal rechttoe rechtaan. Toch zijn er nog wat zaken die je kunt personaliseren.

1 Systeeminstellingen

ftr_ventura_142

Via ‘Systeeminstellingen>Bureaublad en Dock’ zet je Stage Manager aan of uit. Klik je achter de schakelaar op ‘Pas aan’, dan krijg je enkele opties voor het finetunen van Stage Manager – daarover zo nog meer.

2 In de menubalk

ftr_ventura_142

Ga naar ‘Systeeminstellingen>Bedieningspaneel’ en klik op het menuutje achter Stage Manager. Kies dan voor ‘Toon in menubalk’ – zo krijg je nog gemakkelijker toegang tot Stage Manager.

3 Aan en weer uit

ftr_ventura_142

Via de Stage Manager-knop in de menubalk kun je de functie snel aan- en uitzetten – misschien vind je dit een fijn alternatief voor de knop in het Bedieningspaneel. Ook ga je zo snel naar de bijbehorende instellingen.

Word een Stage Manager-expert

Nu je de basis onder de knie hebt, duiken we wat dieper in de materie. Zo wordt Stage Manager misschien wel een van je favoriete nieuwe functies in macOS Ventura!

1 Creëer Appsets

ftr_ventura_142

Wil je tegelijkertijd twee of drie apps op je scherm? Sleep een app dan gewoon vanuit de strook links naar het venster waarin je werkt. De apps worden dan samengevoegd tot één Appset.

2 Recente apps

ftr_ventura_142

Vind je de strook met recente apps links in beeld toch onrustig? Je zet ze uit via de Systeeminstellingen van Stage Manager. Klik op ‘Pas aan’, zet de schakelaar achter ‘Recente apps’ op grijs en kies ‘Gereed’.

3 Zie de recente apps alsnog

ftr_ventura_142

De strook is nu weg (zo niet, schakel Stage Manager dan even uit en daarna weer in). Wil je de Appsets toch zien? Dan beweeg je de cursor helemaal naar de linkerzijde van het scherm.

4 Bureaubladonderdelen

ftr_ventura_142

Wil je bureaubladonderdelen zoals documenten in beeld hebben? Dan zet je het schuifje achter ‘Bureaubladonderdelen’ op blauw. Kies je ervoor om ze niet te tonen, dan kun je op het bureaublad klikken om ze voor de dag te toveren.

5 Een venster

ftr_ventura_142

Heb je in een miniatuur meer vensters van een app? Kies ‘One at a time’ om erdoorheen te bladeren als je op de miniatuur klikt. Bij ‘All at once’ verschijnen alle geopende vensters tegelijk als je op de miniatuur klikt.

6 Mission Control

ftr_ventura_142

Het een sluit het ander niet uit: als Stage Manager actief is, kun je nog altijd gebruikmaken van Mission Control. Daarmee zie je alle geopende apps in een oogopslag, in welke miniatuur ze ook beland zijn.

Spotlight krijgt een upgrade

Met Spotlight lukt het nu nog beter om te vinden wat je zoekt. Duw terwijl je aanwijzer op een zoekresultaat staat op de spatiebalk, en je krijgt snel een voorvertoning. Spotlight doorzoekt nu ook je foto’s op tekst, dankzij de Livetekst-optie.

Krijg meer grip op de tijd met Klok

Met de nieuwe Klok-app voor de Mac ben jij altijd en overal op tijd.

1 Wereldklok

macOS Ventura nieuwe functies

Het eerste tabblad betreft de wereldklok. Klik rechtsboven op het plusje om een locatie toe te voegen aan de kaart. Daarna staat in het kader onderin meer informatie over deze plek, zoals het tijdverschil met je huidige locatie.

2 Wekker

macOS Ventura nieuwe functies

Tabblad twee herbergt je wekkers. Voeg er een toe met het plusje en stel de tijd in met de klok. Geef bij ‘Label’ aan waarvoor de wekker is, kies het wekkergeluid bij ‘Geluid’ en activeer de sluimerstand bij ‘Sluimer’. Sla op met ‘Bewaar’.

3 Stopwatch

macOS Ventura nieuwe functies

De stopwatch staat bij tabblad drie. Het tellen begint met ‘Start’ en eindigt met ‘Stop’. Om de tijd van meerdere rondes vast te leggen, klik je na de start steeds op ‘Ronde’. ‘Reset’ verwijdert alle rondes, ook de totale tijd.

4 Timer

macOS Ventura nieuwe functies

Het laatste tabblad is voor de timer. Stel de tijd in met de klok en kies het geluid met ‘Als timer eindigt’. Begin met ‘Start’. ‘Pauze’ pauzeert het aftellen, met ‘Hervat’ gaat-ie weer verder en ‘Annuleer’ zet de timer uit.

5 Berichtencentrum

macOS Ventura nieuwe functies

De Klok-app heeft drie widgets: een klok voor je huidige locatie, een voor een andere locatie en een voor meerdere locaties. Deze moet je zelf toevoegen, dus open het Berichtencentrum door rechtsboven op de tijd te klikken.

6 Widget

macOS Ventura nieuwe functies

Scrol naar beneden, kies ‘Wijzig widgets’ en klik links op ‘Klok’. Zweef je muisaanwijzer boven een van de widgets, klik op het plusje en deze verschijnt in het Berichtencentrum. De plaats verander je door de widget te verslepen.

Gebruik je iPad als een tweede scherm

De ‘Sidecar’-functie bestaat al een tijdje. In Ventura werkt het nét even anders. Zorg ervoor dat je iPad en Mac op hetzelfde wifi-netwerk zitten en dat je bent ingelogd met hetzelfde Apple ID.

1 Voeg het apparaat toe

ftr_ventura_142

Open de Systeeminstellingen op je Mac en klik in de balk links op ‘Beeldschermen’. Rechts naast de afbeelding van je huidige scherm staat een plusje. Klik hierop om een menu te openen.

2 Kies je iPad

ftr_ventura_142

In het menu verschijnt als het goed is de naam van je iPad. Zorg ervoor dat je iPad ontgrendeld is en klik dan op de naam. Binnen enkele seconden wordt er dan verbinding gemaakt.

3 Synchroon weergeven of uitbreiden?

ftr_ventura_142

Klik op het iPad-pictogram en er verschijnen allerlei opties. De belangrijkste is ‘Gebruik als’. Hier geef je aan of je iPad het hoofdscherm of een uitbreiding daarvan is. Of dat je er hetzelfde op wilt zien als op je Mac.

4 Volgorde

ftr_ventura_142

Waar staat je iPad ten opzichte van het Mac-scherm? Klik op ‘Orden’ en rangschik de schermen door ze te verslepen. Zo zorg je ervoor dat je muis logisch beweegt bij verplaatsingen van het ene naar het andere scherm.

5 Navigatiekolom

ftr_ventura_142

De navigatiebalk links op de iPad bevat diverse handige gereedschappen. Die kun je gebruiken in plaats van het toetsenbord op je Mac. Maak je er geen gebruik van? Dan zet je ‘Toon navigatiekolom’ op grijs.

6 Verplaats apps

ftr_ventura_142

Apps sleep je zó vanaf het scherm van je Mac naar je iPad – en vice versa. Maar je kunt vensters ook gemakkelijk verplaatsen via het groene bolletje linksboven. Hier kies je dan voor ‘Verplaats naar iPad’.

Bekijk het weerbericht op je Mac

Wat voor weer wordt het? Je Mac weet het precies. En leer meer over het weer!

1 Je eigen locatie

macOS Ventura nieuwe functies

Open je de app Weer, dan zie je direct wat de weersomstandigheden op je huidige locatie zijn. De geanimeerde achtergronden geven je meteen een indruk van het weer. Als je wilt, hoef je niet naar buiten te kijken.

2 Infographic

macOS Ventura nieuwe functies

De losse modules geven je al heel veel achtergronden bij het weer: van de UV-index tot de verwachte hoeveelheid neerslag. Klik maar eens op een module voor meer achtergrondinformatie en een blik op de toekomst.

3 Weerkaarten

macOS Ventura nieuwe functies

Een bijzondere module is de weerkaart rechtsboven. Klik erop voor een extra grote en duidelijke weergave. Via het icoon met de ruitjes wissel je tussen neerslag, temperatuur en luchtkwaliteit.

4 Andere locatie

macOS Ventura nieuwe functies

Het weer van een andere locatie zien kan natuurlijk ook. Gebruik hiervoor het zoekvenster rechtsboven. Wil je het weer vaker raadplegen? Klik dan op ‘Voeg toe’. Je vindt de locatie dan snel terug via de balk links.

5 Widget

macOS Ventura nieuwe functies

Snel weten wat het weerbericht is? Zet de Weer-widget in het Bedieningspaneel! Klik op de tijd en dan helemaal onderaan op ‘Wijzig widgets’. Via de lijst links voeg je de widget toe. Zo hoef je niet steeds de app te openen.

Trek berichten in of pas ze aan

Een berichtje verstuurd waar je spijt van hebt? Je kunt de situatie nog redden.

1 Spijt van een bericht?

ftr_ventura_142

Ctrl-klik op een zojuist verzonden bericht en klik op ‘Wijzig’. Je laatst getypte bericht verschijnt dan in een venstertje waarin je het kunt bewerken. Tevreden met je aanpassing? Klik op het V’tje erachter.

2 Bekijk je wijzigingen

ftr_ventura_142

Onder aangepaste berichten staat het labeltje ‘Gewijzigd’. Klik je hierop, dan zie je alle aanpassingen die je in het bericht hebt doorgevoerd. Je kunt een bericht maximaal vijf keer aanpassen.

3 Verwijderen

ftr_ventura_142

Wordt het he-le-maal niks meer met je bericht? Ctrl-klik erop en klik dan op ‘Verwijder’ om het helemaal weg te halen. De ontvanger zal wel altijd zien dat er een bericht is geweest.

Gebruik je iPhone als webcam

De camera van je iPhone is stukken veelzijdiger dan die van je Mac. Gebruik hem voortaan als webcam met Continuïteitscamera.

ftr_ventura_142

Verbind met je iPhone

Om het te testen open je de app Photo Booth. Open het menu Camera, en klik op de naam van je iPhone. Je hoort en ziet de onderstaande melding op je iPhone en kijkt direct door je iPhone-camera.

Verbreek de connectie

De connectie verbreken? Daarvoor klik je op je iPhone op ‘Verbreek’. Een andere optie is door via de optie Camera in de menubalk te kiezen voor de ingebouwde FaceTime HD-camera.

Andere video-apps

Wij laten je aan de hand van Photo Booth zien hoe Continuïteitscamera werkt. Maar het werkt in vrijwel alle apps waarin je gewoonlijk je webcam zou gebruiken, zoals FaceTime en Zoom.

Video-effecten

Maar hoe breng je de veelzijdige camera van je iPhone nu écht naar je Mac? Open het Bedieningspaneel en klik op ‘Video-effecten’. Afhankelijk van je iPhone verschijnen hier de mogelijke effecten, zoals Portretmodus.

Camera-effecten van je iPhone op de Mac

De camera van je iPhone kan meer dan die van je Mac. Zo krijg je toegang tot extra effecten.

1 Toegang tot effecten

ftr_ventura_142

Activeer Continuïteitscamera en open dan het Bedieningspaneel van je Mac. Klik hier bovenin op de knop video-effecten. Er verschijnen dan – afhankelijk van je iPhone – effecten als Portret en Middelpunt.

2 Kies het effect

ftr_ventura_142

Klik op de verschillende effecten om te zien hoe ze werken. Welke effecten er zijn, hangt af van je ­iPhone. Op een XR zijn er bijvoorbeeld minder effecten dan met een iPhone 14 Pro Max.

3 Bureauweergave

ftr_ventura_142

Dan is er ook nog de nieuwe app Bureauweergave, waarmee je van bovenaf je bureau in beeld brengt. Handig om te laten zien hoe je iets doet. Hiervoor heb je een iPhone 11 of nieuwer nodig.

Detecteer Livetekst in video’s

Tekst in een video? Pauzeer even en je kunt de tekst selecteren en dan kopiëren en plakken.

1 Zet Livetekst aan

ftr_ventura_142

Livetekst bestaat al even, maar dan voor foto’s. Misschien heb je de functie nog niet geactiveerd. Ga naar ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Taal en regio’. Zet de schuif achter Livetekst op blauw en je kunt van start.

2 Open een video

ftr_ventura_142

Open een video in de app Foto’s. Is er tekst in beeld, pauzeer dan even. Het icoontje rechtsonder maakt duidelijk dat je Mac tekst gedetecteerd heeft in de video. Klik op dit icoontje en het wordt blauw.

3 Tekst selecteren

ftr_ventura_142

Je kunt nu tekst selecteren zoals je dat ook in andere apps zou doen. Kopiëren en plakken kan ook – check wel altijd op foutjes. Ctrl-klik op de geselecteerde tekst en je krijgt een menu met extra opties.

Doe meer met je Mail

Mail heeft er nieuwe functies bij die er eigenlijk al voor macOS Ventura hadden moeten zijn. We nemen ze met je door.

ftr_ventura_142

Plan je mails in

Houd deze knop ingedrukt om een mail voor een later moment in te plannen. Apple presenteert twee vaste momenten om uit te kiezen. Zijn die het beide niet, dan is er nog de optie ‘Stuur later’.

Stuur later

Via de optie ‘Stuur later’ plan je een bericht tot op de minuut nauwkeurig. Je kiest het verzendmoment via een kalender en een klokje. Ter bevestiging klik je uiteindelijk op ‘Plan’.

Mail intrekken

Heb je een mail verzonden en slaat plots de twijfel toe? Via de knop ‘Maak verzenden ongedaan’ linksonder heb je – in de momenten na verzending – nog de kans om de mail in te trekken.

Verbeterde zoekfunctie

De geïntegreerde zoekfunctie van Mail is verbeterd, met voorgestelde zoektermen die verschijnen zodra je in het zoekveld begint te typen. Mail detecteert ook recent gedeelde documenten, bijlagen, koppelingen en andere elementen.

10 andere toffe nieuwe functies in macOS Ventura

Er zijn nog veel meer nieuwe functies om te ontdekken in macOS Ventura. Heb je deze tien geheimen al gespot?

1 Tabgroepen delen

ftr_ventura_142

In tabgroepen verzamel je met elkaar samenhangende tabs in Safari. Nieuw is dat je ze kunt delen met anderen – bijvoorbeeld collega’s met wie je aan een project werkt. Klik op de bol met de drie puntjes achter een tabgroep en delen maar.

2 Passkeys

Bescherm je accounts niet met een wachtwoord, maar met je vingerafdruk of je gezicht (je iPhone komt er ook aan te pas). Geen gedoe en stukken veiliger. Je zal hier in de toekomst steeds vaker mee te maken krijgen.

3 Haal een onderwerp uit een foto

ftr_ventura_142

Ctrl-klik op een afbeelding, bijvoorbeeld in Foto’s of Safari, en klik dan op ‘Kopieer onderwerp’. Je kunt het onderwerp van de foto – ontdaan van de achtergrond – dan in een andere app plakken.

4 Isolatiemodus

ftr_ventura_142

Via ‘Systeeminstellingen>Privacy en beveiliging’ kun je de Isolatiemodus inschakelen. Alleen te gebruiken als je het doelwit bent van een zeer geavanceerde cyberaanval. Zal in de praktijk nauwelijks voorkomen.

5 Notities vergrendelen

Notities kon je altijd al vergrendelen, maar dan moest je wel weer een extra wachtwoord onthouden. Nu vergrendel en ontgrendel je ze gewoon met het wachtwoord van je Mac of met Touch ID.

6 Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

ftr_ventura_142

Ben je zo iemand die eigenlijk alle foto’s deelt met het gezin? Zet dan de gedeelde iCloud-fotobibliotheek aan via ‘Foto’s>Instellingen>Gedeelde bibliotheek’. Alle deelnemers kunnen foto’s toevoegen en bewerken.

7 Kom tot rust

macOS Ventura nieuwe functies

Laat je Mac rustgevende Achtergrondgeluiden afspelen, zoals regen of stromend water. Je vindt de Achtergrondgeluiden via ‘Systeeminstellingen>Toegankelijkheid>Audio’.

8 Dubbele foto’s vinden

ftr_ventura_142

Foto’s detecteert voortaan duplicaten in je fotobibliotheek. Via de knop ‘Dubbele onderdelen’ in de navigatiekolom voeg je ze samen – opgeruimd staat netjes!

9 Freeform

Dankzij alle functies wordt Freeform dé nieuwe app van macOS Ventura, maar deze verschijnt pas in een latere versie. Het is een whiteboard waarop je met meerdere mensen kunt brainstormen. Wat in het vat zit, verzuurt niet!

10 Vernieuwde Systeeminstellingen

ftr_ventura_142

Systeemvoorkeuren heet vanaf nu ­Systeeminstellingen. Zo is het meer in lijn met de app Instellingen op de iPhone. Ook de lange lijsten met onderdelen komen je bekend voor van iOS.