Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

10 Foto’s-trucjes in iOS 14

Auteur: Terry Stooker
0 reacties
Foto's iOS 14 inzoomen


Lees verder na de advertentie

Foto’s op de iPhone heeft een aantal nieuwe trucjes, of gemakkelijker te bereiken functies gekregen in iOS 14. Welke mag je niet missen? Wij zetten er tien voor je op een rijtje.

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

1. Filteren binnen albums

Foto's iOS 14 Filters

Open een album en tik op de drie puntjes rechtsboven. Via ‘Filter’ kun je vervolgens gericht filteren op Favorieten, Bewerkt, Foto’s of Video’s. Handig als je binnen een vakantie-album alleen de bewerkte foto’s wilt laten zien. De Filter-optie verschijnt ook bij de Alle foto’s-weergave.

2. Sorteren op oud of nieuw


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Foto's iOS 14 sorteren

Je kent waarschijnlijk wel de truc om boven in het scherm te tikken om naar de allereerste foto te gaan, en onder in om weer bij de laatste uit te komen. Voor al-bums kun je er ook voor kiezen om de foto’s van oud naar nieuw, of van nieuw naar oud weer te geven. Tik op de drie puntjes en op ‘Sorteer’ voor de gewenste volgorde.

3. Uitzoomen

Foto's iOS 14 uitzoomen

Voor het tabblad Bibliotheek is dit niets nieuws, maar je kunt nu ook binnen albums in- en uitzoomen. Maak een knijpbeweging om meer kleinere foto’s op het scherm weer te geven, of juist grotere in kleine aantallen.

4. Megazoom

Foto's iOS 14 inzoomen

Vroeger kon je maar tot op zekere hoogte inzoomen op foto’s in je fotobibliotheek, waarschijnlijk omdat Apple niet wilde dat een kiekje zo opgeblazen werd dat het er lelijk uit kwam te zien. Sinds iOS 14 kun je echter mega ver inzoomen. Je hebt er misschien weinig aan, maar het is wel supercool.

5 Vierkant of ware verhouding?

Foto's iOS 14 rasterweergave

Foto’s toont je verzameling steevast in nette, mooi uitgelijnde vierkantjes. Maar lang niet iedere foto die je neemt is vierkant, toch? Tik op de drie puntjes en kies ‘Raster in verhouding’ en alle foto’s worden in hun juiste verhouding weergegeven. Weer terug? Tik op de drie puntjes en kies ‘Raster met vierkante foto’s’.

6. Bijschriften toevoegen

Foto's iOS bijschrift

Ook in Foto’s op iOS kun je nu een bijschrift toevoegen aan een foto. Tik op de foto, veeg hem omhoog en eronder verschijnt een invulvakje. Ideaal als je vaak de zoekfunctie gebruikt.

7. Stabielere Live Photos

In de categorie ‘dat is wel leuk en kijkt fijner’: Live Photos die automatisch afgespeeld worden in de dag-, maand- en jaarweergave worden extra gestabiliseerd. Geen overdreven schokkerige bibliotheek meer. Dit geldt echter alleen voor Live Photos in Foto’s die vanaf iOS 14 gemaakt zijn.

8.Maak je eigen terugblikken en diavoorstellingen

Foto's iOS 14 Terugblik

Terugblikken waren voorbehouden aan het tabblad Voor jou. Maar nu kun je van elk album een terugblikfilm maken. Tik op de drie puntjes en selecteer ‘Speel te-rugblikfilm af’. Veel meer vrijheid dan het bepalen van de lengte en muziek heb je nog steeds niet, maar het levert vaak een leuke en goed deelbare video op. Een alternatief is ‘Diavoorstelling’ als je je foto’s (via de Apple TV) wilt laten zien. Een diavoorstelling kun je dan weer niet opslaan en delen.

9. Verberg verborgen foto’s

Sommige foto’s wil je niet zomaar in je bibliotheek hebben rondslingeren, per ongeluk zichtbaar voor Jan en alleman. Tik op het Deel-icoon en kies ‘Verberg’ om de foto op te slaan in de map ‘Verborgen’. Nou bleef die map wel altijd zichtbaar op het tabblad Albums. In Foto’s in iOS 14 hoeft dat niet langer. Ga naar ‘Instellingen>Foto’s’ en zet het schuifje achter Album ‘Verborgen’ op grijs. Dan zie je ook die map niet meer.

10. Begrens je fotoverzameling voor apps

Je zult de melding waarschijnlijk al gehad hebben: zodra je via een app zoals Facebook, Instagram of WhatsApp een foto wilt versturen, verschijnt eerst de pop-up met de vraag welke foto’s de betreffende app in mag zien. Apps kunnen niet langer zomaar bij al je foto’s – tenzij je hier toestemming voor geeft. Welke foto’s een app in kan zien, bepaal je via ‘Instellingen>[de betreffende app]>Foto’s’.

Deze tips verschenen eerder in iCreate.