Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van
Automator
Programma’s

Automator

Automator is een app die standaard op iedere Mac staat. is. Met Automator kun je allerlei taken automatiseren, zoals bestanden hernoemen, foto’s verkleinen, documenten omzetten of e-mails versturen.

Lees verder na de advertentie

Wat kun je met Automator?

Automator op Mac is een app voor het automatiseren van terugkerende taken op je Mac. Leuk detail: het app-icoon is een robot genaamd Otto de Automator. Het is daarom net alsof je een persoonlijke assistent hebt die verschillende handelingen automatisch voor je kan uitvoeren. Stel je voor dat je een heleboel bestanden hebt die je wilt hernoemen, maar het zou veel tijd kosten om dat één voor één te doen. Met Automator kun je een eenvoudige workflow maken waarbij de computer automatisch alle bestanden voor je hernoemt, waardoor je tijd en moeite bespaart.


Een ander voorbeeld is als je vaak afbeeldingen verkleint en converteert. In plaats van het elke keer handmatig te doen, kun je een Automator-workflow maken die een aantal afbeeldingen neemt, ze verkleint tot een bepaalde grootte en ze opslaat in een ander formaat. Op deze manier kun je met een paar klikken meerdere afbeeldingen verkleinen en converteren.

kooptip

Hoe werkt het?

Met Automator bouw je zogenaamde ‘workflows’. Een workflow is een reeks acties die worden uitgevoerd in een bepaalde volgorde om een specifieke taak te voltooien. Deze acties kunnen variëren van het hernoemen van bestanden, het wijzigen van afbeeldingsformaten, het verplaatsen van bestanden naar specifieke mappen tot het uitvoeren van complexere taken zoals het samenvoegen van PDF’s of het bewerken van video’s.

Om een workflow te maken, hoef je meestal alleen maar de gewenste acties in de juiste volgorde te slepen en neer te zetten, en eventuele benodigde instellingen aan te passen. Vervolgens kun je je workflow opslaan en uitvoeren wanneer je maar wilt. Automator helpt je om repetitieve, tijdrovende taken te vereenvoudigen.

Automator


Het is een handige tool voor zowel beginnende als gevorderde Mac-gebruikers, omdat het de mogelijkheid biedt om op maat gemaakte automatiseringen te maken die aansluiten bij je specifieke behoeften. Automator kan je productiviteit aanzienlijk verbeteren en je Mac-ervaring nog efficiënter maken. Zelfs als je geen programmeerachtergrond hebt, kun je met Automator aan de slag.

Alternatief: Opdrachten

Sinds macOS Monterey is er een andere app die gedeeltelijk overlapt met Automator: Opdrachten. Ook hiermee kun je takenreeksen bouwen. Met zijn kleurige bouwstenen is Opdrachten een stuk toegankelijker dan Automator. Bovendien werken de workflows die je hiermee bouwt ook op je iPhone en Mac. Velen dachten dat de komst van Opdrachten het einde zou betekenen van Automator – het is zelfs mogelijk om je Automator-taken om te zetten naar Opdrachten. Maar Otto is voorlopig nog gewoon even van de partij!