Terug naar macOS Catalina
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

macOS Catalina

Door Laura Grootaarts25 juni 2020 15:215 min. leestijd

Van de woestijn naar de oceaan: de huidige versie van het Mac-besturingssysteem is vernoemd naar een rotsachtig eiland voor de kust van Californië: macOS Catalina! Wat zijn de nieuwigheden van macOS 10.15? Lees vooral verder!

macOS Catalina bèta installeren

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:
Dus jij bent een Apple-liefhebber? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Met alles wat je moet weten over Mac, iPhone en iPad.

iTunes verdwijnt

Catalina betekende het einde van iTunes. Vanaf 2001 was het de plek waar je je muziek, video’s en andere content op kocht en beheerde, maar Apple is ermee gestopt. Niet zo gek ook, want met alle streamingdiensten is iTunes een beetje overbodig geworden.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Met het verdwijnen van iTunes veranderde er een heleboel. Meer daarover lees je in het artikel iTunes verdwijnt: dit zijn de gevolgen. Het synchroniseren of het backuppen van je iPhone gaat bijvoorbeeld voortaan via Finder. En verder splitst Apple de software op in drie gloednieuwe Mac-apps die we al kennen van iOS: Muziek, Podcasts en TV.

Muziek-app

De populaire Muziek-app is er straks ook voor de Mac. Hier heb je toegang tot de vijftig miljoen liedjes die Apple Music in huis heeft. Daarnaast vind je er je complete muziekbibliotheek en de iTunes Store. Het overzetten gaat automatisch, dus je iTunes-collectie verdwijnt niet. Alles wat je ooit hebt gedownload of gekocht vind je terug in de Muziek-app.

TV-app

Op de Mac kijken naar een serie of film? Grote kans dat je met Catalina de TV-app opent. Hier vind je niet alleen alle 100.000 iTunes-films, maar heb je ook toegang tot videocontent van andere partijen: Apple TV Channels. Ten slotte is Apple’s nieuwe streamingdienst Apple TV+ hier te bekijken.

Podcast-app

In de nieuwe Podcast-apps is er genoeg luistermateriaal; daar zijn straks meer dan 700.000 afleveringen op te vinden. In de app vind je nieuwe categorieën en speciale verzamelingen. Bovendien is de zoekfunctie flink verbeterd. En Apple analyseert voortaan de inhoud van de Engelstalige podcasts, waardoor je gemakkelijker een aflevering vindt. Zo kun je zoeken naar personen of een gespreksonderwerp.

Sidecar: iPad als tweede scherm

Heb je naast je Mac een iPad? Met de functie Sidecar gebruik je hem als een tweede scherm, waarbij je vensters van je Mac verplaatst naar je iPad. Met een Apple Pencil kun je zelfs tekenen, annoteren en schrijven op de iPad, zodat je de tablet gebruikt als een soort Wacom-tablet. Dit werkt bij Mac-apps die Sidecar ondersteunen. Dit zijn onder meer Final Cut Pro, Adobe Illustrator, Affinity Photo, ZBrush en de iWork-apps.

Beter beveiligd

Met macOS 10.15 Catalina is je Mac er ook veiliger op geworden. Gatekeeper controleert voortaan bij alle apps of er beveiligingsproblemen zijn. Ook moeten apps altijd om toestemming vragen als ze toegang willen tot persoonlijke documenten van de gebruiker. Die toestemming kun je straks eventueel geven met je Apple Watch, door de kroon van je horloge tweemaal in te drukken.

Verder zijn Macs minder aantrekkelijk voor dieven. Macs met de T2 Security-chip (dit zijn vrijwel alle modellen die na 2018 zijn geïntroduceerd) ondersteunen het Activeringsslot, waardoor altijd het wachtwoord van je Apple ID vereist is als je gegevens wilt wissen. Met de nieuwe app Zoek Mijn kan bovendien altijd de locatie van een gestolen Mac worden doorgegeven, zelfs als deze uit staat.

Project Catalyst: meer iOS-apps naar macOS

Het is iets voor ontwikkelaars, maar op de lange termijn krijgen Mac-gebruikers er veel plezier van: Project Catalyst. Dit is een optie in Apple’s ontwikkelomgeving Xcode en maakt het mogelijk om een iOS-app om te zetten naar een Mac-app. App-bouwers hoeven niet veel meer te doen dan het plaatsen van een vinkje. Daarmee wil Apple ontwikkelaars verleiden om meer apps te maken voor macOS. Bij een aantal is dat al gelukt: Twitter, Jira Cloud en Asphalt 9 zijn bij de release van Catalina te vinden in de Mac App Store.

macOS Catalina ondersteuning

macOS Catalina

Draait je Mac op macOS Mojave? Dan is de kans groot dat je macOS 10.15 Catalina kunt installeren. Het onderstaande lijstje met ondersteunde Macs is bijna hetzelfde als vorig jaar; alleen de Mac Pro-modellen uit midden 2010 en midden 2012 ontbreken.

• MacBook (begin 2015 of nieuwer).

• MacBook Air (midden 2012 of nieuwer).

• MacBook Pro (midden 2012 of nieuwer).

• Mac mini (eind 2012 of nieuwer).

• iMac (eind 2012 of nieuwer).

• iMac Pro (2017).

• Mac Pro (2013 of nieuwer).

Mac voor beginners 2020
Mac voor beginners 2020
De uitgebreide handleiding die Apple je niet geeft!

Andere verbeteringen in apps

  • Foto’s krijgt een dynamisch startscherm, met een verzameling plaatjes die volgens het algoritme een mooi plekje verdienen.
  • Voor Notities is er een vernieuwde galerijweergave. De krachtige zoekfunctie zorgt dat je je notitie sneller vindt en er zijn meer samenwerkingsopties.
  • De Herinneringen-app is flink op de schop gegaan – net zoals op de iPhone en iPad. Dat was nodig ook, want de app was erg beperkt. Straks zijn er meer mogelijkheden bij het instellen van herinneringen en is het eenvoudiger om ze te ordenen.
  • Safari heeft een bijgewerkte start-pagina, met onder de bladwijzers een rijtje icoontjes van veel bezochte websites. Ook geeft Siri suggesties voor artikelen in de leeslijst, recent bezochte websites en meer.
  • Met Engelse taalinstellingen kun je de Mac vrijwel volledig met de stem te bedienen. Bijvoorbeeld om apps te openen, te scrollen en te zoomen. Ideaal voor Mac-gebruikers met een fysieke beperking. Het is niet bekend of en wanneer de Nederlandse taal volgt.
  • In de Mail-app is het mogelijk om mails van een specifieke afzender te blokkeren. Ook kun je iets te actieve mailconversaties op stil zetten. Verder maakt Mail het je nog gemakkelijker om je af te melden voor commerciële e-mails.
  • Ondersteunt je beveiligingscamera HomeKit en heb je een hub zoals een Apple TV of iPad? Dan kun je de opnames versleuteld laten uploaden naar iCloud.

macOS Catalina downloaden

macOS Catalina is verschenen in oktober 2019. Heb je een geschikte Mac? Dan kun je de software gratis downloaden via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. De meest recente versie van de software is macOS Catalina 10.15.5, verschenen op 27 mei.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
iPadOS
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden