Terug naar iPadOS 14
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iPadOS 14

Door Laura Grootaarts26 juni 2020 10:324 min. leestijd

Op 22 juni kondigde Apple iPadOS 14 aan voor de iPad. Dat betekent dat er binnenkort weer allerlei nieuwe functies naar je iPad komen. In dit dossier lees je wat er nieuw is en wanneer je de update kunt installeren.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:
Dus jij bent een Apple-liefhebber? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Met alles wat je moet weten over Mac, iPhone en iPad.

Speciaal voor iPad

Sinds vorig jaar heeft de iPad een eigen besturingssysteem. Het is in principe gelijk aan iOS, maar dan met wat extra functies, exclusief voor iPad. Dit jaar is dat niet anders: je profiteert dus van vrijwel alle iOS 14-vernieuwingen, maar er is meer! Dit zijn de opmerkelijkste iPadOS 14-functies.

Widgets

iPadOS 14 widgets

Een van de opvallendste vernieuwingen van iOS 14 zijn de widgets die je tussen je apps kunt plaatsen. De iPad krijgt ze met iPadOS ook, maar ze zijn daar iets anders van insteek. Je kunt de nieuw ontworpen widgets kwijt in de Vandaag-weergave. Het is niet mogelijk om ze tussen de apps te plaatsen.

Scribble

iPadOS 14 scribble

Je iPad krijgt handschriftherkenning, en daarmee is meer mogelijk dan je in eerste instantie zou verwachten. Overal waar tekstvelden opduiken, kun je meteen beginnen met schrijven en wordt je handschrift omgezet in getypte tekst. Bijvoorbeeld een linkje in Safari. Dat is fijn, want dan hoef je niet steeds te wisselen tussen je stylus en het toetsenbord. Wat leuke details: omcirkel een woord om het te selecteren – vervolgens kun je het kopiëren of verplaatsen. Voor degenen die het nog steeds jammer vinden dat de Pencil geen gum heeft: om een woord weg te gummen, volstaat het om het door te krassen.

Notities

iPadOS 14 slimme selectie

Wie Apple Pencil zegt, zegt ook Notities en die app krijgt dankzij Scribble leuke nieuwe mogelijkheden. Zo kun je een handgeschreven tekst selecteren en kopiëren, en bij het plakken wordt deze dan omgezet in getypte tekst. En dankzij ‘slimme selectie’ weet je iPad geschreven tekst hierbij keurig te onderscheiden van omliggende schetsen en tekeningen.

iPadOS herkent bovendien (mail)adressen, telefoonnummers en andere gegevens. Tik bijvoorbeeld op een datum en je iPad opent Agenda om een afspraak in te plannen. Ook fijn is vormdetectie: teken een lelijk hartje, een ovale cirkel of een bibberige pijl en iPadOS maakt er een perfecte vorm van.

Weer een beetje meer Mac

iPadOS Bestanden

In iPadOS 14 krijgen veel apps een nieuw design met een zijbalk. Zo heb je in één oogopslag veel meer mogelijkheden van de app in beeld: hierdoor kun je in Foto’s sneller naar albums switchen of in Muziek direct naar een afspeellijst gaan. Het doet ons denken aan apps op de Mac die ook altijd een zijbalk hebben: daar heet hij ‘navigatiekolom’. Ook zijn er in iPadOS nu uitklapmenu’s, en vervangt in apps als Agenda een compacte datumprikker het eindeloze tandwiel. Apps maken zo veel beter gebruik van het grotere iPad-scherm.

iPadOS 14 zoekfunctie

Wat ook sterk aan macOS doet denken, is de vernieuwde zoekfunctie. Die is niet meer schermvullend, maar verschijnt voortaan midden in beeld. Het zoekbeeld lijkt daarmee bijzonder veel op Spotlight op de Mac. Verbeterde suggesties en een in-app zoekfunctie maken het bovendien nog gemakkelijker om precies te vinden wat je zoekt.

iPadOS 14 ondersteuning

Ook voor iPadOS geldt dat het werkt op alle iPads die ook al geschikt waren voor iPadOS 13. Dit zijn de iPad-modellen met iPadOS 14 ondersteuning:

  • Alle iPad Pro-modellen
  • iPad 5e, 6e en 7e generatie
  • iPad Air 2e en 3e generatie
  • iPad mini 4 en 5

iPadOS 14 bèta

De hele zomer wordt iPadOS 14 getest. Eerst door mensen met een speciaal ontwikkelaarsaccount – die tests zijn nu al in volle gang. Later kan iedereen die erin geïnteresseerd is, de software gratis uitproberen middels de publieke bèta. Die verschijnt ergens in juli. Wanneer het zover is, lees je dat op onze website.

iPadOS 14 wanneer te downloaden?

Apple heeft iPadOS 14 in juni aangekondigd. Dit najaar kun je hem installeren. In voorgaande jaren verscheen de nieuwe iPadOS-versie doorgaans in september. iPadOS 14 is gratis.

Wekelijks Apple nieuws in je mail

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws, tips & aanbiedingen!
Volgend dossier
macOS Catalina
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden