Terug naar iPadOS 14
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iPadOS 14

Door Laura Grootaarts22 juli 2021 07:323 min. leestijd

In september 2020 is iPadOS 14 verschenen. Deze update brengt allerlei nieuwe functies naar je iPad. In dit dossier bespreken we de leukste nieuwigheden.

Speciaal voor iPad

Sinds vorig jaar heeft de iPad een eigen besturingssysteem. Het is in principe gelijk aan iOS, maar dan met wat extra functies, exclusief voor iPad. Dit jaar is dat niet anders: je profiteert dus van vrijwel alle iOS 14-vernieuwingen, maar er is meer! Dit zijn de opmerkelijkste iPadOS 14-functies.

Widgets

iPadOS 14 widgets

De iPhone 13 Mini nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €12,50 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Extra voordeel als je thuis al KPN hebt

Een van de opvallendste vernieuwingen van iOS 14 zijn de widgets die je tussen je apps kunt plaatsen. De iPad krijgt ze met iPadOS ook, maar ze zijn daar iets anders van insteek. Je kunt de nieuw ontworpen widgets kwijt in de Vandaag-weergave. Het is niet mogelijk om ze tussen de apps te plaatsen.

Scribble

iPadOS 14 scribble

Je iPad krijgt handschriftherkenning, en daarmee is meer mogelijk dan je in eerste instantie zou verwachten. Overal waar tekstvelden opduiken, kun je meteen beginnen met schrijven en wordt je handschrift omgezet in getypte tekst. Bijvoorbeeld een linkje in Safari. Dat is fijn, want dan hoef je niet steeds te wisselen tussen je stylus en het toetsenbord. Wat leuke details: omcirkel een woord om het te selecteren – vervolgens kun je het kopiëren of verplaatsen. Voor degenen die het nog steeds jammer vinden dat de Pencil geen gum heeft: om een woord weg te gummen, volstaat het om het door te krassen.

Notities

iPadOS 14 slimme selectie

Wie Apple Pencil zegt, zegt ook Notities en die app krijgt dankzij Scribble leuke nieuwe mogelijkheden. Zo kun je een handgeschreven tekst selecteren en kopiëren, en bij het plakken wordt deze dan omgezet in getypte tekst. En dankzij ‘slimme selectie’ weet je iPad geschreven tekst hierbij keurig te onderscheiden van omliggende schetsen en tekeningen.

iPadOS herkent bovendien (mail)adressen, telefoonnummers en andere gegevens. Tik bijvoorbeeld op een datum en je iPad opent Agenda om een afspraak in te plannen. Ook fijn is vormdetectie: teken een lelijk hartje, een ovale cirkel of een bibberige pijl en iPadOS maakt er een perfecte vorm van.

Weer een beetje meer Mac

iPadOS Bestanden

In iPadOS 14 krijgen veel apps een nieuw design met een zijbalk. Zo heb je in één oogopslag veel meer mogelijkheden van de app in beeld: hierdoor kun je in Foto’s sneller naar albums switchen of in Muziek direct naar een afspeellijst gaan. Het doet ons denken aan apps op de Mac die ook altijd een zijbalk hebben: daar heet hij ‘navigatiekolom’. Ook zijn er in iPadOS nu uitklapmenu’s, en vervangt in apps als Agenda een compacte datumprikker het eindeloze tandwiel. Apps maken zo veel beter gebruik van het grotere iPad-scherm.

iPadOS 14 zoekfunctie

Wat ook sterk aan macOS doet denken, is de vernieuwde zoekfunctie. Die is niet meer schermvullend, maar verschijnt voortaan midden in beeld. Het zoekbeeld lijkt daarmee bijzonder veel op Spotlight op de Mac. Verbeterde suggesties en een in-app zoekfunctie maken het bovendien nog gemakkelijker om precies te vinden wat je zoekt.

iPadOS 14 ondersteuning

Ook voor iPadOS geldt dat het werkt op alle iPads die ook al geschikt waren voor iPadOS 13. Dit zijn de iPad-modellen met iPadOS 14 ondersteuning:

  • Alle iPad Pro-modellen
  • iPad 5e, 6e en 7e generatie
  • iPad Air 2e en 3e generatie
  • iPad mini 4 en 5

iPadOS 14 wanneer te downloaden?

iPadOS 14 is verschenen op 16 september. Downloaden is gratis. De meest recente versie van de software is iPadOS 14.7 en deze is verschenen op 21 juli 2021.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 13 nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €12,50 korting per maand!

• €72 korting én €100 extra inruilvoordeel
• Extra voordeel als je thuis KPN hebt

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
Apple Pay
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden