Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

AirDrop aanzetten: zo gebruik en activeer je deze Apple-functie

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
AirDrop aanzetten

Met AirDrop kun je snel bestanden uitwisselen met andere apparaten, zowel met die van jezelf als die van anderen. Maar hoe kun je AirDrop aanzetten en naar je hand zetten? Zo werkt AirDrop op de iPhone en Mac.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws en de handigste tips? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

AirDrop aanzetten

AirDrop is een van de functies waarmee Apple’s apparaten zich onderscheiden van zijn concurrentie. Heb je een foto, document of ander bestand bijvoorbeeld op je iPhone staan en wil je dit naar je Mac sturen, dan is dat al met een enkel knopje gepiept. Plus je kunt ze ook verzenden naar andere Apple-gebruikers! Dankzij AirDrop hoef je dus niet moeilijk te doen met kabeltjes waarmee je bestanden handmatig moet overhevelen, of een cloud waarin je je bestanden moet gieten.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

AirDrop is standaard geactiveerd, maar wellicht moet je nog wat aan de functie sleutelen. Misschien kun je momenteel alleen bestanden met jezelf delen, maar wil je dit ook met anderen kunnen. Of je kunt alleen delen met je contacten, terwijl je dit met iedereen wilt doen. En waar vind je die knop eigenlijk om bestanden met elkaar te delen? Dit verschilt allemaal per Apple-apparaat: zo kun je AirDrop aanzetten en aanpassen op je iPhone of iPad en MacBook of Mac.

AirDrop aanzetten iPhone

AirDrop aanzetten iPhone

AirDrop aanzetten op je iPhone of iPad werkt als volgt:

 1. Zoek een bestand dat je wilt delen, zoals een foto of tekstdocument.
 2. Tik hierbij op de Deel-knop (het vierkantje met het pijltje omhoog).
 3. Kies ‘AirDrop’.
 4. Tik op het apparaat waarmee je een bestand wilt delen, zoals een Mac of andere iPhone. Het verzenden begint vanzelf!

Lukt het niet om AirDrop met andere apparaten te gebruiken? In dat geval moet je de functie nog naar je hand zetten. Zo kun je AirDrop activeren voor je gewenste contacten en apparaten:

 1. Ga naar ‘Instellingen’.
 2. Kies ‘Algemeen’.
 3. Tik op ‘AirDrop’.
 4. Geef bovenin aan met wie je bestanden wilt delen via AirDrop. Hierbij kun je kiezen uit ‘Alleen contacten’ en ‘Iedereen gedurende 10 minuten’ – laatstgenoemde heeft een tijdslimiet vanwege privacyredenen. Ook kun je voor ‘Ontvangen uit’ kiezen: niemand kan dan AirDrop met je gebruiken, de functie werkt alleen met je eigen apparaten.

AirDrop aanzetten MacBook

AirDrop aanzetten MacBook

Ook op een Mac of MacBook kun je AirDrop aanzetten. Daarvoor doe je het volgende:

 1. Open Finder of een andere app (zoals Foto’s).
 2. Selecteer een bestand dat je wilt delen, zoals een foto of tekstdocument.
 3. Klik hierbij op de Deel-knop (het vierkantje met het pijltje omhoog).
 4. Kies ‘AirDrop’.
 5. Klik op het apparaat waarmee je een bestand wilt delen, zoals een iPhone of andere Mac.

Misschien zie je alleen apparaten van jezelf of van contacten, terwijl je je bestanden met een nog grotere groep wilt delen. Hiervoor moet je de functie wat aanpassen. Zo kun je AirDrop activeren voor je gewenste contacten:

 1. Open ‘Systeeminstellingen’.
 2. Klik op ‘Algemeen’.
 3. Kies ‘AirDrop en Handoff’.
 4. Bij de schakelaar naast ‘AirDrop’ geef je aan met wie je bestanden wilt delen. Hierbij kun je kiezen uit ‘Alleen contacten’ en ‘Iedereen’. Ook kun je voor ‘Niemand’ kiezen: geen enkel apparaat kan dan via AirDrop bestanden naar je Mac sturen, ook jouw eigen apparaten niet.

AirDrop werkt niet

Lukt het je nog steeds niet om AirDrop aan de praat te krijgen? Mogelijk is er wat anders aan de hand. Gelukkig zijn er wat trucjes die je kunt proberen wanneer AirDrop niet werkt. Hopelijk lossen die je probleem op!